Virüs Salgınında Güvenli Ortamlar için "Güvenli Tesis Belgesi" Uygulaması Başlatılabilir
Salgının duyulduğu ve tüm dünya için bir tehlike oluşturduğunun fark edildiği Mart- Mayıs 2020 döneminde herkeste “yaz gelecek, virüs salgını bitecek” havası, beklentisi ve ”aşı bulunacak, uygulanacak ve virüsün etkisi ortadan kaldırılacak” düşüncesi egemendi. Tüm bu beklentilerle son bir yılı geçirdik. Ama bugünlerde görülüyor ki bu salgın daha uzun süre yaşamımızı etkileyecek. Bu süreçte ilk olarak kapalı mahallerin iç hava kalitesi ve temizlik konularında gerekli olan ve yeni inovasyonlarla yaratılacak teknolojilerin ve uygulamaların önemi fark edildi. Öncelikle kişiler arasındaki temasın azaltılmasına, maskelerin takılmasına yönelik uyarılar yapıldı, yönlendirme ve yasaklar geldi. Bu nedenle örneğin daha önceleri yeterince ilgi görmeyen uzaktan alışveriş bir anda ön plana çıktı, her geçen gün daha da artarak tercih edilir duruma geldi. Salgının gündeme geldiği o ilk günlerden itibaren klima ve havalandırma sektörü konuyla ilgili olarak alınabilecek önlemlerin neler olabileceği, yeni ve var olan ama bu günlere kadar önemsenmeyen ürün, cihaz ve teknolojileri araştırmaya başladı. Örneğin dijitalleşme süreci hızlandı.
Yapılan çalışmalar sonucunda öncelikle belirlenen; ultraviyole, HEPA filtre, %100 taze hava gibi çözümlerin uygulanması önerilmeye başlandı. Günümüzde nerede, hangi koşullara uygun ve hangi özellikte ürün ve sistem kullanılması gerektiği hakkında ortak bir görüşün ve seçim standartlarının netleşmiş olduğu söylenebiliyor. Ama bunların uygulandığı; işyeri, lokanta, AVM, otel, spor salonu, kafe vb. kapalı mahallerden hangisinin güvenli olduğu, hangisinin ise yeterince güvenli olmadığı hakkında bizlere kesin bir bilgi verecek her hangi bir uygulama henüz başlatılmış değil. Bu konuda yapılması gereken sertifikasyon “Güvenli Tesis Belgesi” uygulaması olup, bunun da en kısa zaman içinde hayata geçirilmesi çok yararlı ve gerekli olacaktır. Bunun için hazırlanacak yönetmeliklerin alt yapısının hazır olduğu, yetkili mercilerde ciddi bir niyet olursa, ayrıntıların da en kısa zaman içinde oluşturulup hemen yürürlüğe girebileceği belirtiliyor. Böylece özellikle birlikte yaşadığımız ortamların iç hava kalitesinin kontrol edilmesi ve uygun olanların sertifikalanmasıyla halkımız daha güvenli olarak içinde bulunabileceği ortamları öğrenebilecek ve oraları kullanmayı içi rahat bir şekilde tercih edebilecektir.
Ancak buraların gerekli koşulları sağlayıp sağlayamadığı konusunda gerekli denetlemelerin yapılabilmesi için oraların sahipleri tarafından da izin verilmesi öncelikli bir gereklilik. Bu izin konusu da hazırlanacak olan yönetmeliklerde mutlaka açık ve net bir şekilde belirtilmiş olmalıdır. İlginizi çekebilir... Klima Mevsimi Geldi Daha Verimli Klima Kullanımı için Bu Konulara DikkatHavaların ısınmaya başladığı şu günlerde tüketicilerin gündeminde mevcut klimalarının bakımı ya da klima satın almak var. Her iki konuda da dikkat edi... Mekanik Tesisatın Yeni Yüzyılı: Tesisat Sektörünün Dört BileşeniGHİYO'dan okuldaşım, İş ve Pazar Geliştirme Stratejileri Mentoru değerli dostum Yavuz Can Yazıcı, Four Essentials izlenimlerini yazdı.... Yöneticilikte DelegasyonLevent Taşkın - Yönetim Danışmanı
Hepimizin bildiği bir soru vardır? 'Balık verip o gün karşındakini doyurmak mı, yoksa karşındakine balık tutm... |
||||
©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.