29 AÄŸustos 2024 | HABERLER | 468 kez okundu |
Sulama, tarımsal üretim için hayati önem taşıyor, ancak yanlış sulama yöntemleri su stresine neden oluyor. Çünkü ülkemizde tüketilen toplam suyun yaklaşık olarak yüzde 75’isulamada kullanılıyor. Üstelik yanlış sulama yöntemleri nedeniyle suyun yüzde 50’si tarım arazilerine ulaÅŸmadan kayboluyor.
Tarımsal üretimde tasarrufu olanaklı kılan yaÄŸmurlama veya damla sulama gibi basınçlı / modern sulama sistemlerine geçiÅŸ yapılarak su kullanımında yüzde 50’lere varan oranlarda tasarruf saÄŸlanabileceÄŸini belirten Masdaf Satış ve Pazarlama Direktörü Barış Geren, pompa teknolojilerinin modern sulama sistemleri ile saÄŸlanan su tasarrufundaki rolüne dikkat çekti.
Suyun yüzde 75’i tarımsal sulamada kullanılıyor
Dünya genelinde birçok ülkede tatlı su kaynakları hızla tükeniyor. Türkiye’de de durum farksız. Artan nüfus ve küresel ısınma gibi etkenler nedeniyle kiÅŸi başına düÅŸen kullanılabilir yıllık su miktarının 2030 yılında 1.200 metreküpe, 2050 yılında ise 1.069 metreküpe kadar düÅŸmesi bekleniyor. Bu rakamlar, Türkiye’nin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna geleceÄŸini gösteriyor. Bu durumla mücadele edebilmek için su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı kritik önem taşıyor, özellikle de tarımda. Çünkü ülkemizde kullanılan toplam suyun yaklaşık olarak yüzde 75’i tarımsal sulamada kullanılıyor.
Tarımsal su kullanımında yüzde 50’lere varan oranlarda tasarruf mümkün
“Tarımsal üretimde tasarrufu olanaklı kılan yaÄŸmurlama veya damla sulama gibi basınçlı / modern sulama sistemlerine geçiÅŸ yapılarak su kullanımında yüzde 50’ye varan oranda tasarruf saÄŸlamak mümkün” diyen Masdaf Satış ve Pazarlama Direktörü Barış Geren, tarımsal üretimde modern sulama sistemleri ile saÄŸlanacak tasarruf hakkında önemli açıklamalarda bulundu:
Cazibeli sulama sistemlerinde suyun yüzde 35 ila 60’ı kayboluyor
“Ülkemizdeki tarımsal sulamanın yüzde 80’i cazibeli, yüzde 20’si ise basınçlı / modern sulama sistemleri ile yapılıyor. Cazibeli sistemlerde su; toprak, beton kanal veya kanaletlerde
arazilere ulaÅŸtırılıyor. Basınçlı / modern sulama sistemlerinde ise su, kapalı ve basınçlı borularla dağıtılıyor. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan cazibeli sistemlerde suyun yüzde 35 ila 60’ı tarım arazilerine ulaÅŸmadan kayboluyor.
Basınçlı sulama sistemleri yüzde 30 ila 50 oranında su tasarrufu saÄŸlıyor
Bu durumla mücadele kapsamında modern sulama sistemleri veya basınçlı sistemler olarak adlandırılan yaÄŸmurlama veya damla sulama sistemlerine geçiÅŸ yapmak gerekiyor. Çünkü suyun etkin ve tasarruflu olarak kullanıldığı modern sulama sistemlerinde su kaybı yüzde 5 ila yüzde 25 civarında oluyor. Bu nedenle tarımsal sulamada basınçlı sulama sistemlerini kullanarak yüzde 30 ila 50 oranında su tasarrufu saÄŸlamak, suyun yarınlara taşınması açısından kritik önem taşıyor.”
Barış Geren,konuÅŸmasında,modern sulama sistemleri ile saÄŸlanan su tasarrufunda pompanın rolüne de dikkat çekti:
Yanlış pompa seçimi nedeniyle suyun yüzde 20 ila 30’u israf oluyor
“Pompalar, modern sulama sistemlerindeki su tasarrufunu artırmak, enerji verimliliÄŸini optimize etmek ve sulama sürecini daha etkili hale getirmek konusunda kilit bir rol oynuyor. Bu nedenle yaÄŸmurlama veya damla sulama sistemlerinde suyun basınçlandırılmasını saÄŸlayan pompanın doÄŸru seçilmesi ve etkili bir ÅŸekilde kullanılması, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir sulama uygulamalarının benimsenmesi açısından büyük önem taşıyor. Çünkü tarımsal sulamada yanlış pompa seçimi, suyun yüzde 20 ila 30’unun israf olmasına neden oluyor.
“Tarımsal sulamada pompalardan kaynaklı su kayıplarını önlüyoruz”
Masdaf olarak, Hexa dik milli paslanmaz çelik kademeli pompalarımızla, püskürtme ve damlama sistemlerinde suyu doÄŸru bir ÅŸekilde basınçlandırarak, su kaynaklarımızı verimli bir ÅŸekilde yönetip, tarımsal sulamada pompalardan kaynaklı su kayıp ve kaçaklarını önlüyoruz. Sisteme uzaktan eriÅŸim imkânı saÄŸlayarak, kontrol avantajı sunuyor.
Ayrıca Hexa serisi pompa sistemlerimize, “Nesnelerin Ä°nterneti” ( IoT ) teknolojisini sunan GenIO motor üstü frekans invertörlerimiz ile Mod-Bus haberleÅŸme protokolü üzerinden dış ünitelere (bina otomasyon sistemi veya PLC gibi) anlık eriÅŸim imkânı saÄŸlayarak, kontrol avantajı da sunuyoruz. Sisteme uzaktan eriÅŸim sayesinde pompa açma-kapama gibi iÅŸlemler kolaylıkla yapılabiliyor. Sistemin ihtiyacı doÄŸrultusunda verimli bir ÅŸekilde çalışan akıllı pompa teknolojileri ile su kayıp ve kaçaklarını önlemenin yanı sıra enerjiden de yüzde 50’lere varan oranda tasarruf saÄŸlamak mümkün hale geliyor.” dedi.
R E K L A M