E-Dergi Oku 
COPA
FRİGOBLOCK
E.C.A.
WAVIN
YAPILOJİ

Mekanik Tesisatın Yeni Yüzyılı: Tesisat Sektörünün Dört Bileşeni

Mekanik Tesisatın Yeni Yüzyılı: Tesisat Sektörünün Dört Bileşeni

8 Mayıs 2024 | GÜNCEL1.030 kez okundu

Yavuz Can Yazıcı
İş ve Pazar Geliştirme Stratejileri Mentoru

Bu yıl beşinci defa, TayTech, Wilo, Samsung, Baymak, Masdaf, Caleffi, Novves ve sektörde önde gelen yüz civarında firmanın sponsorluğu ile bugün yani 7 Mayıs 2024 Salı günü Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleştirilen etkinlik, sahne sanatlarının ustalarından Ayçe Abana’nın hem hoş ve esprili taktimleri hem de panellerdeki moderatörlüğü ile keyifle gerçekleştirildi.
Davet üzerine benim de sabahın erken saatlerinde katıldığım etkinliğin ana teması “Mekanik Tesisatın Yeni Yüzyılı” idi.
Bu yılki Four Essentials’in amacı, mekanik tesisat ve inşaat sektörünün dört bileşeni olan yatırımcı, tasarımcı, yüklenici ve tedarikçileri bir araya getirmek ve bu bileşenlerin iletişimini sağlamak, teknik bir platform oluşturmak, sektördeki son gelişmeleri ve alanında uzman konukların görüşlerini aktarmak olarak özetlenebilir.
Bu amaç doğrultusunda düzenlenen etkinlikler kapsamında, gün boyunca sektörün önde gelen şirketlerini temsil eden konuşmacılardan çok başarılı sunumlar, vizyoner konuşmalar dinledim. Kimi konuşmacılar ise sektörde yeni olmalarından sanırım paneller ve özel oturumlarda çok bilindik tanıtımlar yaptı. Sektörün bilinen duayenlerinden ise samimi ve güven veren yapıcı uyarılar da duydum.
Çırağan Palace Kempinski’nin gösterişli mekanında kurulan stantlarda yerli ve yabancı ortaklı firmaların ürün ve hizmetlerini tanıtmak için tam bir ekip halinde yer aldıklarını gördüm.
DEKOGROUP ve TayTech Otomasyon ve Bilişim Teknolojileri A.Ş proje ortaklığı ile oldukça başarılı bir çaba gösterildiği gayet net anlaşılan Four Essentials Engineering Meeting'e her ölçekten yerli ve yabancı yüz civarında şirket destek vermiş, sponsor olmuştu. Etkinliğe ilgi büyüktü. Tahminen 2 bin 500'ü aşkın ziyaretçi katılmış, Çırağan Palace otoparkı tıklım tıklım dolmuştu. Fuayede ise her üç arada üç farklı büfe kurulmuş, uzun kuyruklar olmuş, ben hariç herkes tıkabasa yemiş hem gözü hem de karnı doymuştu sanırım. Zira yemekten çok etkinlikte söz verilen konuşmacıları dinlemeye, sektöre ve geleceğe dair acaba yeni ne söylediklerine, kendileri ile konuşup detay bilgiler almaya odaklandığımdan olsa gerek, ikramlara uzak kalmıştım.

Şimdi yeri gelmişken izleyenlere minik bir eleştiri
Mekanik Tesisatın Yeni Yüzyılı harika bir tema, etkinlikteki eksiksiz, hatta bol izzet-i ikram da. Ancak katılımcıların gözlerini ve karınlarını doyurmak kadar sektör liderlerinin vizyoner konuşmaları ve sunumlarında paylaştıkları bilgilerle kafalarını da doyurmaya daha çok özen göstermelerini beklerdim.

Mekanik Tesisat sektörünün bayramı gibi
Mekanik tesisat sektörünün bayram şenliği havasındaki bu etkinliğin zamanlaması da, içerikleriyle de sektöre vizyon katması bence çok daha önemliydi. Üstelik hem üretim hem de ekonomi boyutuyla yaşadığımız olumsuz ekonomik iklime rağmen Four Essentials Engineering Meeting gibi iddialı bir etkinliği hayata geçirmek, yatırımcıları, tasarımcıları, yüklenicileri ve tedarikçileri bir araya getirmeye çalışmak bile sektörün tümü için başlı başına çok daha büyük bir motivasyondu bana göre.
Kuzu Grup'tan Semih Rüstem ÇALAPKULU'nun daveti üzerine katıldığım Four Essentials Engineering Meeting'te çok çaba sarfetmeme rağmen kendisini görüp teşekkür edemesem de Ar-Ge'den üretime, satış ve pazarlamadan planlamaya kadar çok sayıda sektör profesyoneli ile görüşme, tanışma, sohbet etme fırsatı buldum.

Türkiye daha rekabetçi olabilir, ancak?
Sohbetlerimizde fark ettim ki, hemen hepsi teknik ve mühendislik anlamında bilgi, birikim ve deneyimleriyle Avrupa'daki pek çok ülke ile rekabet edebileceklerini ama Türkiye'nin mevcut potansiyelini halen ortaya koymadığını belirtiyorlardı. Bunun nedenlerini sorguladığımızda ise, devletin düzenleyici kurumlarının hem bilgi olarak gerilerinde olmaları hem de sektörün önünü açacak ve daha rekabetçi olacakları koşulları sağlayamadıklarını ifade ediyorlardı. Söz dönüp dolaşıp liyakatın ne kadar önemli bir rol oynağına geliyordu.

Geleceğe dair dikkat çeken konuşmacılar
Bugün sabah 08.00'den 14.30'a kadar izleyebildiğim Four Essentials Engineering Meeting'te DekoGroup Kurucusu Evren Demirci kızı Su Demirci ile sahneye çıkarak yeni neslin bir simgesi olarak çok içten bir açılış konuşması yaptılar.

Sonrasında kadın mühendislerin sektörde artan rolüne değinen Demirci, konuşmasının devamında sektöre örnek olarak İngiltere'deki en prestijli proje kabul edilen Chelsea Barracks ve uluslararası pazarlarda BIM platformu ile çalışma, tasarımda Dijital İkiz teknolojilerinin önemine dair çok doyurucu bilgiler verdi.

Ant Yapı UK'in Genel Müdürü Ertan Demirkiran da İngiltere'deki deneyimlerinden örnekler verdi. Bu pazarda iş yaparken dikkat edilmesi gereken konulara değinirken kontrat yönetimi, iş programı yönetimi, kalite yönetimi, devreye alma, dijitalleşme ve BİM gibi süreçlerin önemine örnekler vererek deneyimlerini paylaştı.

Taytech YKB Mehmet Tayfun Başaran ise dünyada ve Türkiye'deki yeni enerji politikaları ve stratejilerine değinen konuşmasında, artan nüfusla birlikte artan enerji ihtiyacı, bundan kaynaklanan karbon salınımı ve ciddi iklim değişikliği nedeniyle oluşan kurguya, alternatif kaynaklardan elde edilecek enerji kaynaklarıyla ilgili izlenmesi gereken yollara, sistemlere ve organizasyonlara dikkat çekerek detaylı bilgiler verdi. Şirket olarak YZ destekli enerji projelerinden örneklere değinen Başaran, sürdürülebilirlik konusuna da dikkat çekerek, ne konuşulduğunun değil, ne yapıldığının önemli olduğunu vurguladı. Konuşmasının sonunda ise bizim gibi düşünmeyen, bizim gibi eğitim almamış ama farklı yetenekleri olan yeni jenerasyonun farkında olmamız gerektiğine işaret ederek kendisini yeterince ifade edememiş ama projeleri ile desteğe ihtiyacı olan gençlere her aşamada yardımcı olmak için fon oluşturduklarını açıkladı.

Samsung Electronics Türkiye Klima Sistemleri Direktörü Ekin Tezeren artan sıcaklıklarla birlikte artan hastalıklara dikkat çekerek ilaç ve gıdada hızla artan iklimlendirmenin önemine değindi. İhtiyaç ve taleplerin giderek artmasına rağmen sektörün ciddi kalifiye eleman sıkıntısına dikkat çekti. Yarının trendlerine de değinen Tezeren, bağlanabilirlik, nesnelerin interneti, buna bağlı cihazların bakım ve ömür özellikleri ve bu süreçte yapay zekanın oynayacağı role, konfor ve kişiselleştirmeye, kullanıcı deneyimine, dijital ikiz, değişen malzeme yapısı ve veri güvenliği gibi konuların da iklimlendirmeyle ilişkilerine dair detaylı örnekler verdi. Enerji güvenliği ve verimliliği gibi konularla birlikte tüketim ve tasarruf gibi konulara bağlı olarak karbon ve enerjinin izlenebilirliğinin çok yakında evlere kadar gireceğini proje örnekleriyle dile getirdi.

Akıllı pompa üreticisi Wilo Group Türkiye Satış Müdürü Yasin TUNA, şirket olarak uzun dönemli stratejilerinde odaklandıkları beş megatrendi kentleşme, su sıkıntısı, küreselleşme, iklim değişikliği ve enerji sıkıntısı şeklinde açıkladı. Artan nüfus ile sıkışan şehirlerin bugün olduğundan daha büyük bir nüfusa hizmet vermek zorunda kalacağına dikkat çekerek şirket olarak suya yön vermeye devam edeceklerini, bu süreçte çeşitlenecek olan teknoloji ve otomasyon çözümlerinden örnekler verdi. Gelişmiş sensorlar, nesnelerin interneti ve yapay zeka hayatımızın her alanında olmaya devam edeceğini de vurgulayan Tuna akıllı bina sistemleri giderek gelişeceğini belirterek bu konularda geliştirdikleri ürünlerin özelliklerinden bahsetti.
İlk bölümün son iki konuşmacıları olan Baymak Satış ve Pazarlama Direktörü Pinar Canli ve İtalyan Caleffi Hydronic Solutions Genel Müdür Yardımcısı Ceren ERCAN da şirketlerinin bugünden geleceğe dair odaklandıkları konulara değindiler.

Her ikisi de bahsettiği konuların içeriğinde sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, iklimlendirme, karbon-nötr, hidrojen yakıtı, yenilenebilir enerjiler ile birlikte hızla gelişen teknolojiler ve yapay zeka gibi uygulamaların iş süreçlerindeki artan önemine dikkat çeken örnekler vardı.
Wilo Türkiye sponsorluğunda düzenlenen panelde Yasin Tuna dışında Cevat Tanrıöver, Zühtü Ferah, Hamit Mutlu gibi sektörün duayenleri konuştu
Four Essentials Engineering Meeting'in ayırdığım zaman dahilinde izlediğim son etkinlik Wilo Türkiye sponsorluğunda düzenlenen paneldi. Yasin Tuna dışında Cevat Tanrıöver, Zühtü Ferah, Hamit Mutlu gibi sektörün duayen isimleri, yaptıkları konuşmalarda yaşadıkları paha biçilmez deneyimleri aktarırken genç meslektaşlarına önemli tavsiyelerde de bulunmayı ihmal etmediler.

Türkiye'nin geleceği adına umutlarım bir kez daha tazelendi
Günün ilk yarısındaki bu son oturumun ardından yemek arasına geçildiğinde ben de dinlemekten keyif aldığım bazı konuşmacılarla tanışma fırsatı bulduktan sonra ayrıldım. Keşke daha fazla vaktim olsaydı.
Masama geçip bugün dinlediklerimi, izleyebildiklerimi detaylı olarak yazma imkanım olmasa da özetlemekten keyif duydum. Çünkü Four Essentials Engineering Meeting'in siyasi, ekonomik, ticari ve üretim anlamında tüm olumsuz koşullara rağmen gerçekleştirilmesi, ülkenin geleceği adına bir direnç, bir inanç ve bir kararlılıktı bana göre.
Ayrıca Türkiye’nin ilk mühendislik toplantısı olma özelliği ile yatırımcı, tasarımcı, yüklenici ve tedarikçileri bir araya getirmesi, bu bileşenlerin arasında iletişimi sağlama çabası, sektöre vizyon katan görüşler ve paha biçilmez deneyimler aktarılması da günün armağanıydı.

Türkiye'nin tüm mühendisleri, birleşin!
Başka ne diyebilirim?
Emeği geçen herkesi candan selamlıyor, en uygun zamanda tanışmayı, daha çok ortak deneyimler kazanmayı ve ortak akıl ve bilinçle faydalar üretmeyi diliyorum...
Akıl terinize sağlık!
 


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Klima Mevsimi Geldi Daha Verimli Klima Kullanımı için Bu Konulara Dikkat

Havaların ısınmaya başladığı şu günlerde tüketicilerin gündeminde mevcut klimalarının bakımı ya da klima satın almak var. Her iki konuda da dikkat edi...
3 Haziran 2024

Yöneticilikte Delegasyon

Levent Taşkın - Yönetim Danışmanı Hepimizin bildiği bir soru vardır? 'Balık verip o gün karşındakini doyurmak mı, yoksa karşındakine balık tutm...
3 Nisan 2024

Türkiye Delegasyonu, COP28

30 Kasım-12 Aralık 2023 tarihleri arasında, dünyanın en geniş katılımlı COP konferansı gerçekleşti....
26 Ocak 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.