(DHA) - Evsel, endüstriyel ve gaz dağıtım kullanımları için üretim yapan Eska, doÄŸal gaz sektöründe yerli olması hedefiyle hayata geçirdiÄŸi akıllı doÄŸal gaz sayacını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'a tanıttı.
Åžirketten yapılan bilgilendirmede Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın, Eska fabrikasını ziyaret ederek, yetkililerden fabrikada gerçekleÅŸtirilen üretim ve yeni piyasaya sunulacak olan akıllı doÄŸal gaz sayacını incelediÄŸi aktarıldı. Fabrika ziyaretine Sakarya Valisi Rahmi DoÄŸan, Sakarya KOSGEB BaÅŸkanı Ahmet Serdar Ä°brahimcioÄŸlu, Sakarya BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Yusuf Alemdar, AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Ali Ä°hsan Yavuz, Sakarya Milletvekilleri AK Parti Sakarya Ä°l BaÅŸkanı Yunus Tever, SATSO BaÅŸkanı Akgün AltuÄŸ'un katıldı.
Ziyarete iliÅŸkin konuÅŸan Eska Genel Müdür Yardımcısı Murat Çalapkulu, “Günümüzde dünyada birçok mekanik sistem ve ürün uygun ÅŸartlar oluÅŸtuÄŸunda yerine dijital sistemlere ve ürünlere bırakıyor. Enerji alanında ülkemizde elektrik ve su sektöründe söz konusu dönüÅŸüm süreci son yıllarda özellikle sayaçlar tarafında hızla revize edildi ve tüm taraflar için ciddi verimlilikler elde edildi, sıra ÅŸimdi doÄŸalgaz sektörünün dönüÅŸümüne geldi. Fabrikamıza yapılan ziyarette söz konusu dönüÅŸüm ile ilgili ülkemizdeki son geliÅŸmeleri, akıllı doÄŸalgaz sayacımızın bu dönüÅŸüme katkısını ve bu dönüÅŸümün uçtan uca ilgili tüm kesimlere yaratacağı önemli faydaları detaylıca yetkililere anlatma fırsatı bulduk" dedi.
Ürettikleri akıllı ultrasonik doÄŸal gaz sayacı ile ilgili de bilgiler veren Çalapkulu, “Eska için akıllı ultrasonik doÄŸal gaz sayacının ar-ge süreci 2019 yılında baÅŸladı. Kalabalık Ar-Ge ekibi ile detaylı yazılım, mekanik, teknolojik çalışmaların akabinde gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz önemli yatırımlar, uluslararası sertifikasyonlar ve pilot uygumalar sonunda artık seri üretim aÅŸamasına geldik. Geçen 5 yılda bize destek veren ve projemizin geliÅŸmesine katkı saÄŸlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, TÜBÄ°TAK'a, KOSGEB'e ve ilgili tüm kesimlere teÅŸekkür ederiz. Akıllı sayacımız, okumayı gerçekleÅŸtiren ultrasonik akıllı akış ölçere, uzaktan sim kart ile haberleÅŸmeyi saÄŸlayan entegre baÄŸlantı alt yapısına, uzaktan gaz açıp kesmeyi saÄŸlayan entegre bir valfe, mobil ve web yazılım altyapısına sahip" ifadelerini kullandı.
“Kazanan Türkiye olacak”
Sayacın birçok faydası bulunduÄŸunu kaydeden Çalapkulu, “Faydalardan birkaçına deÄŸinmek gerekirse, doÄŸal gaz sayaçlarının aboneler tarafından telefonlarındaki mobil uygulamalar üzerinden izlendiÄŸi ve tüketimlerini anlık olarak kontrol edebildikleri sistem uçtan uca kurulmuÅŸ olacak, böylece aboneler bazında doÄŸal gaz kullanım alışkanlıkları analiz edilebilecek, aboneler gerektiÄŸinde enerji tasarrufu yapabilecek dolayısı ile ülkemizde toplu ÅŸekilde gaz tasarrufu bilinci saÄŸlanacak, enerji verimliliÄŸi optimize edilecek, akabinde de ülke olarak yurt dışından ithal ettiÄŸimiz gaz miktarı ve dolayısı ile cari açık azalacak. Gaz tüketiminin teknolojik açıdan ölçüm doÄŸruluÄŸu diyafram teknolojisi yerine kullanılan sensör teknolojisi ile çok daha hassas yapılacak ve ilgili kesimlerin hatalı ölçümden kaynaklı zarara uÄŸrama olasılıkları azalmış olacak. Daire içi gaz tesisatında oluÅŸabilecek mikro kaçakların önceden tespit edilebilmesi saÄŸlanarak güvenlik arttırılmış olunacak. Gaz abonelerine fatura bırakılması zorunluluÄŸunun ilerde kalkabilmesi ve dijital yol ile faturanın gönderilebilmesi için fırsat saÄŸlanmış olunacak. Uzaktan sayaçtan geçen gaz kesilebilecek ve açılabilecek. DoÄŸal kaynakların korunması saÄŸlanmış olacak" diye konuÅŸtu.
Çalapkulu, “Akıllı sayacımızın yarattığı bu avantajlar sayesinde faturası düÅŸen, tüketimde bilinçlenen ve ek güvenlik özellikleri ile donatılan tüketici, operasyonel maliyetleri azalan, gaz arzını takip eden, müÅŸteri tarafının güvenliÄŸini iyileÅŸtiren, dijital servisler kullanan gaz dağıtım ÅŸirketleri, kontrol, bilinç ve verimlilik ile gaz ithalatındaki düÅŸüÅŸ ve tüketim simülasyonları ile nokta atışı anlaÅŸmalar yapacak olan Türkiye kazanacaktır" açıklamalarında bulundu.
R E K L A M