Danfoss, yiyecek ve içecek endüstrisindeki soÄŸuk zincir sistemlerinde kullandığı inovasyon ile yüzde 22’ye varan enerji tasarrufu saÄŸlıyor.
KentleÅŸmenin artmasıyla birlikte özellikle ÅŸehirlerde enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40’lık kısmı ısıtma ve soÄŸutma için kullanılıyor. Bu nedenle günümüzde yüksek verimli, çevre dostu çözümler büyük bir potansiyel oluÅŸturuyor. Ä°lk kompresörünü ürettiÄŸi günden bu yana yenilikçi çözümler geliÅŸtirmeye devam eden Danfoss, yiyecek ve içecek sektörüyle iÅŸ birlikleri gerçekleÅŸtirerek soÄŸutma ekipmanlarını daha enerji verimli hale getirmeyi amaçlıyor. 1993 yılından bu yana soÄŸutma alanında faaliyet gösteren Danfoss’un yiyecek ve içecek endüstrisinde soÄŸuk zincirin korunmasındaki motivasyonu, karbondan arındırma hareketinde inovasyonun önemli rolünü vurguluyor.
“Net sıfır hedefine doÄŸru ilerliyoruz”
Danfoss OEM ve Gıda Perakendesi Ülke Satış Direktörü Sertan Genç, gıda sektöründe karbonsuzlaÅŸtırmanın önemine vurgu yaparak Danfoss’un bu alandaki çalışmalarını ÅŸöyle deÄŸerlendirdi: “Gezegenimiz için sürdürülebilir bir gelecek inÅŸa etmeye kendini adayan herkes gibi Danfoss olarak biz de net sıfır hedefine doÄŸru ilerliyoruz. Söz konusu hedefe ulaÅŸmak, kaliteyi ve tüketici güvenliÄŸini tehlikeye atmadan karbon ayak izimizi azaltabilecek yenilikçi çözümler geliÅŸtirmeyi gerektiriyor. Ä°yileÅŸtirilmiÅŸ bir soÄŸutucu tasarımı, enerji tüketimini yüzde 22 oranında azaltabilir. Bu anlayıştan hareketle sektörle çeÅŸitli projelere imza atarak enerji verimliliÄŸini saÄŸlamaya gayret ediyoruz. Bu kapsamda önde gelen bir yiyecek ve içecek üreticisinin karbon ayak izini azaltmasına yardımcı olan yeni nesil bir soÄŸutucu tasarımı için bilgi ve bileÅŸenlerimizi kullandık.”
“EtkinleÅŸtirdiÄŸimiz cihaz özellikleriyle baÅŸlangıç tasarımına göre yüzde 30 enerji tasarrufu saÄŸladık”
Projeyi detaylandıran Genç, ÅŸöyle devam etti: “Ä°ÅŸ ortağımızın mevcut ÅŸiÅŸe soÄŸutucu filosu, karbon ayak izinin neredeyse yarısını oluÅŸturuyordu. Bu soÄŸutuculardan birini performansını deÄŸerlendirmek için kullandık ve daha sonra verimliliÄŸi artırmak amacıyla içindeki temel bileÅŸenleri deÄŸiÅŸtirmeye baÅŸladık. SoÄŸutucuya, özellikle cam kapılı gıda teÅŸhir dolapları için tasarlanan Danfoss ERC 112 soÄŸutma kontrol cihazını monte ettik. Sonrasında, deÄŸiÅŸen soÄŸutma koÅŸullarına uyum saÄŸlayabilen ve verimli superheat kontrolü için kılcal borular yerine TD1 termostatik genleÅŸme vanamızı kullandık. Ardından, lamelli ve borulu ısı deÄŸiÅŸtiricinin yerine verimliliÄŸi artıran ve daha yüksek bir kapasite sunan Micro Kanallı Isı DeÄŸiÅŸtirici (MCHE) montajını yaptık. Son olarak, daha iyi ve sürekli bir hava akışı saÄŸlamak amacıyla üç adet EC fanı taktık. Yapılan tüm iyileÅŸtirmelerden sonra, yeni tasarımımızı teste tabi tuttuk. Çalışmalar sonucunda standart çalışma koÅŸullarında tüketilen enerji miktarında yüzde 22 azalma gözlendi. Projenin bir sonraki aÅŸaması, ERC’nin geliÅŸmiÅŸ algoritmaları ve ayarlarının etkisini test etmekti. EtkinleÅŸtirdiÄŸimiz cihaz özellikleriyle, enerji tüketimini referans noktasından yüzde 10 daha fazla azaltmayı baÅŸardık ve baÅŸlangıç tasarımına göre toplamda yüzde 30 enerji tasarrufu saÄŸladık.”
“Küçük deÄŸiÅŸiklikler çok daha büyük etkiler sunabilir”
SoÄŸutma sektöründeki büyük filoların enerji tüketimindeki etkisine dikkat çeken Genç, “Büyük soÄŸutma filoları nedeniyle, yiyecek ve içecek sektörünün karbonsuzlaÅŸtırılması büyük bir potansiyele sahip. Danfoss soÄŸutma çözümleri kullanılarak yüzde 30’a varan enerji tasarrufu saÄŸlanabilir. Bu oran, ÅŸirketlerin sahada sahip olduÄŸu cihaz sayısıyla çarpıldığında çok daha büyük verimliliklere iÅŸaret ediyor. ÖrneÄŸin 2 milyon ÅŸiÅŸe soÄŸutuculu bir ÅŸirket düÅŸünelim. Yüzde 30 enerji tasarrufu, yıllık olarak 216 kWh daha az enerji kullanımına eÅŸittir. 2 milyon cihaz içinse bu, 432 milyon kWh enerji tasarrufu anlamına gelir. 432 milyon kWh enerji tasarrufu, 200 bin ton daha az CO2 emisyonu demektir. 432 milyon kWh, Danimarka’nın yıllık enerji üretiminin neredeyse yüzde 1,4’üne denk geliyor. Kısacası küçük deÄŸiÅŸiklikler çok daha büyük etkiler sunabilir” ifadelerini kullandı.
Alsense® teknolojisi ile 7/24 izleme imkanı
Danfoss’un gıda endüstrisi için kullandığı IoT bulut çözümü olan Alsense® teknolojisi ve diÄŸer geliÅŸmiÅŸ çözümler hakkında da bilgiler veren Sertan Genç, “Alsense® teknolojisi ile soÄŸutma ünitelerinin 7/24 izlenmesine olanak tanıyor, saha ekiplerinin hata oranını en aza indirmesine, enerji ve operasyonel verimliliÄŸini artırmasına ve bakım ile teknik ziyaret ihtiyaçlarını azaltmasına yardımcı olacak anlık performans verilerinin elde edilmesine destek saÄŸlıyoruz. Projemiz, karbondan arındırma konusunda bütüncül bir yaklaşıma sahip. Sadece bileÅŸenlerimizin verimliliÄŸini artırma yöntemlerini deÄŸil, aynı zamanda bunların sistemin tamamı üzerindeki genel verimliliÄŸini ve performansını nasıl iyileÅŸtirebileceÄŸini gösteriyor. Danfoss kontrol cihazı, ısı deÄŸiÅŸtirici ve genleÅŸme vanaları, bu olaÄŸanüstü sonuçları elde etmek için birlikte çalışıyor. Dolayısıyla bileÅŸenlerimizin kullanımı performansı artırabilir ve en son enerji verimliliÄŸi gereksinimlerine uygunluÄŸu saÄŸlarken nihai kullanıcı müÅŸterilere en iyi deneyimi sunabiliriz” diye konuÅŸtu.
Karbon ayak izini azaltmak için üç temel adım
Son olarak karbon ayak izin azaltmak için dikkat edilmesi gereken hususları özetleyen Genç, “Bu konuda yapılması gereken ilk üç adım; optimal hassasiyet için geliÅŸmiÅŸ bir soÄŸutma kontrol cihazı seçilmesi, etkili bir superheat kontrolü için kılcal boruları termostatik valf ile deÄŸiÅŸtirilmesi ve sisteme Danfoss Mikro Kanallı Isı EÅŸanjörünü dahil ederek enerji tüketiminde önemli ölçüde verimlilik saÄŸlanmasıdır” diyerek sözlerini noktaladı.
R E K L A M