SIEMENS
E.C.A.
WAVIN
Ä°KLÄ°MLENDÄ°RME ZÄ°RVESÄ° 2025

16. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi Başladı

16. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi Başladı

16 Nisan 2025 | HABERLER166 kez okundu

TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) düzenlediÄŸi 16. Ulusal Tesisat MühendisliÄŸi Kongresi (TESKON 2025) ve Teskon+Sodex-Fuarı, bugün Ä°zmir’de MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen törenle baÅŸladı. Dört gün sürecek olan kongrenin ana teması, “Tesisat MühendisliÄŸi ve Yapay Zeka” olarak belirlendi.

Teskon 2025’de hakem deÄŸerlendirmeleri sonucunda sempozyum, seminer ile bilimsel ve teknik oturumlarda toplam 135 bildiri sunulmak üzere programda yer aldı. 10 kursun düzenleneceÄŸi Teskon 2025’de panel, forum ve sosyal etkinlikleriyle birlikte yoÄŸun bir program katılımcıları bekliyor.

Teskon 2025 kapsamında hakem incelemesinden geçirilen toplam 135 adet tam metin bildiri, 4 ayrı salonda paralel olarak düzenlenecek oturumlarda sunulacak. Kongre kapsamında birçok seminerin yanı sıra çeÅŸitli baÅŸlıklarda kurslar ve paneller de düzenlenecek. Kongre ile birlikte eÅŸzamanlı düzenlenecek Teskon+Sodex Fuarı ise tesisat alanında ürün ve hizmet üreten önemli firmaları bir araya getirecek.

Kongre ve fuarın açılışı Sanatçı Adasu Akın’ın mini konseri ile baÅŸladı. Açılış konuÅŸmaları ise MMO Ä°zmir Åžube Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ziya Haktan Karadeniz, Türk Tesisat Mühendisleri DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Seçil Ä°skender, Hannover Messe Sodeks Fuarcılık A.Åž. Direktörü Toros Utku ve Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Yunus Yener tarafından yapıldı.

 

MMO BaÅŸkanı Yunus Yener açılışta özetle ÅŸöyle konuÅŸtu:

Ä°klimlendirme cihazları sektörü kararlı bir geliÅŸme gösteremedi. “Ä°klimlendirme cihaz ve sistemleri, birçok alanda yaygın bir ÅŸekilde kullanılmakta, uygulama alanları gün geçtikçe artmaktadır. Ürün tasarımından imalata, satış hizmetleri, kullanım alanlarına iliÅŸkin projelendirme hizmetleri, cihaz ve sistemlerin montaj, iÅŸletmeye alma, test, kontrol, kabul, iÅŸletme ve bakım aÅŸamalarına kadar sürecin her noktasında makina mühendisleri görev yapmaktadır. Sektörün geliÅŸtirilmesi ve korunması bizler için özel bir önem taşımaktadır. Ancak ülkemizde iklimlendirme cihazları sektörü kararlı bir geliÅŸme çizgisi gösterememiÅŸtir. Planlı sanayi politikalarının olmaması, tutarsız ihracat politikaları, yatırım malları ithalatında korumacılık faktörüne öncelik verilmemesi bu durumun nedenleri arasındadır.

Sektör ihracatı 2024 için 7,8 milyar hedeflenirken 2023 ile aynı seviyede 7,l milyar dolar; toplam ihracatın içindeki payı da yüzde 3,2 olmuÅŸtur. Ä°hracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 89’a ulaÅŸmıştır. GSMH içinde yüzde 1,4 olan genel Ar-Ge ve inovasyon altyapısının geliÅŸmemiÅŸ olması, ara mal üretimindeki yetersizlik, ara mesleki eleman ihtiyacı, markalaÅŸma ve patent sayısındaki düÅŸük düzey, kayıt dışı oranının yüksek olması, haksız rekabet, üniversite-sanayi iÅŸbirliÄŸi ve ortak çalışmaların yeterli olmaması, sektörün baÅŸlıca sorunları arasındadır.

Sanayi taÅŸeron üretim düzeyinde kaldı. Ülkemiz yeraltı, yerüstü tüm kaynaklarını, doÄŸal ve kültürel varlıklarını ve insan potansiyelini özel çıkarlar uÄŸruna yok eden bir düzenin boyunduruÄŸu altındadır. Bu yapıda sanayi taÅŸeron üretim düzeyinde kalmaktadır. Üretim potansiyelinin rant ve kayırmacılık ile ithalat baskısından arındırılarak canlandırılması ve ülke kaynaklarının toplumsal yarar için deÄŸerlendirilmesi gerekiyor.

Bilimi ve teknolojiyi esas alan, Ar-Ge teÅŸviklerinde tekellere deÄŸil ülkenin nitelikli insan gücüne ve öncelikli alanlara ağırlık veren, yerli yatırımcıyı özendiren, koruyan, devletin ekonomideki yönlendiriciliÄŸini toplumsal yarar ilkesi temelinde benimseyen, dış girdilere bağımlı olmayan, laiklik ve sosyal hukuk devlet anlayışı temelinde istihdam odaklı, planlı toplumsal kalkınmayı öngören politikalar gerekiyor.

Siyasal ortamın da bu yönde, ekonomiyi, sanayiyi, üretimi, ithalata fazla bağımlı olmayacak bir ihracatı, sanayileÅŸmeye yönelik yatırımlar ile mühendisliÄŸi destekleyici bir deÄŸiÅŸime uÄŸraması gerekiyor. Bu noktada belirtmek gerekir, iktidarın övündüÄŸü ve belirli sermaye kesimlerine kaynak transferi iÅŸlevli yol, köprü, vb. büyük projeler öncelikli toplumsal gereksinimler deÄŸildir.

Bu iktidar döneminde mühendisliÄŸe, meslek örgütlerimize saldırılar artmış, TMMOB Kanunu’nun deÄŸiÅŸtirilmesi defalarca gündeme gelmiÅŸ, bilimsel mesleklerin deÄŸersizleÅŸtirilmesi, itibarsızlaÅŸtırılması yanı sıra vasıflı insan kaynaklarımız “gidiyorlarsa gitsinler” hoyratlığına maruz kalmıştır.

Türkiye’nin yeni, yepyeni bir yöne ihtiyacı var

Hangi konu olursa olsun, bütün her ÅŸey, Türkiye’nin yeni, yepyeni bir yöne ihtiyacı olduÄŸunu gösteriyor. Odamız ve üst BirliÄŸimiz TMMOB, meslek-meslektaÅŸ sorunları ile sanayi, tarım, gıda, enerji, ulaşım, eÄŸitim, saÄŸlık gibi ülke ve toplum sorunları arasındaki kopmaz baÄŸlardan hareketle ülkemiz ve halkımızın çıkarlarını temel alan kamucu planlama, üretim, kalkınma, istihdam, adil vergi, adil bölüÅŸüm politikaları ve bu yöndeki bir demokratikleÅŸme gerekliliÄŸine inanmaktadır.

Ülkemizi sürekli ekonomik, sosyal, siyasi krizlere ve yoksullaÅŸmaya sürükleyen tek adam rejiminin geleceÄŸimizi yok etme çabasına karşı, ülkemizi eÅŸitlikçi, özgürlükçü, demokratik, laik, kamucu temeller üzerinde yeniden inÅŸa etmek için tüm birikimimizi seferber etmek durumundayız. Ülkemizin içinde bulunduÄŸu karanlığa karşı aydınlığı; sömürücü, baskıcı otoriter yönetim anlayışına karşı demokrasiyi, hukuku, temel hakları ve özgürlükleri; ırkçılık, milliyetçilik, mezhepçilik ve düÅŸmanlıklara karşı barış içinde bir arada yaÅŸama kültürünü; tek deÄŸerin daha fazla kâr etmek olduÄŸu piyasa ve rant ekonomisine karşı kamuculuÄŸu temel alan; üreten, sanayileÅŸen, hakça bölüÅŸen bir Türkiye mücadelesinin büyütülmesi gerektiÄŸi açıktır.

Büyük hayat pahalılığı, barınma krizi, yayılan iÅŸsizlik ve yoksulluk, Anayasal haklarını kullanan göstericilere uygulanan ÅŸiddet, her gün tanık olduÄŸumuz hukuk dışı gözaltılar, tutuklamalar, kumpaslara karşı dinmeyen toplumsal muhalefetin demokratik Türkiye özleminin büyütülmesi gerekmektedir. Barışçıl demokratik gösteri haklarını kullanan tutuklu gençlerin hepsi derhal bırakılmalı, üzerlerindeki tüm kısıtlamalar kaldırılmalıdır. 

Ä°ÅŸçi, kamu çalışanı, çiftçi, hukukçu, saÄŸlıkçı, öÄŸretmen, akademisyen, öÄŸrenci, mühendis, kadın, emekli, kiracı, iÅŸsiz, yoksul, tüm toplum kesimlerinin yükselttiÄŸi istemler aslında yeni ve bambaÅŸka bir Türkiye’dir. Odamızın tutumu da bu yöndedir, safı burasıdır.”

TESKON’un yalnızca bir kongre deÄŸil; aynı zamanda bir bilgi üretim ve paylaşım platformu olduÄŸuna dikkat çeken TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ä°zmir Åžubesi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ziya Haktan Karadeniz, açılışta yaptığı konuÅŸmasında “Burası bir mesleki geliÅŸim alanı, bir vizyon sahasıdır. 32 yıl önce mütevazı bir fikirle yola çıkan bu organizasyon, bugün binlerce mühendis, akademisyen, sektör temsilcisi ve öÄŸrenciye ulaÅŸan dev bir organizasyon haline gelmiÅŸtir” dedi. Bugüne kadar TESKON’da 1.564 bildirili sunum, Farklı platformlarda 299 ayrı oturum gerçekleÅŸmiÅŸ, 5.268 kayıtlı kongre delegesi, 39.100 kongre katılımcısı, 1.679 fuar katılımcısı ve 108.912 fuar ziyaretçisi ağırlandığına dikkat çeken Ziya Haktan Karadeniz, “Bu rakamlar sadece sayısal büyüklüÄŸü deÄŸil, aynı zamanda TESKON’un Türkiye’de tesisat mühendisliÄŸi alanındaki düÅŸünsel ve teknik birikime yaptığı katkıyı da açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

TESKON’un zaman içerisinde bir okul, bir fikir platformu haline geldiÄŸi ifade eden Ziya Haktan Karadeniz; Bu yıl kongreyi bu yapının kurumsal geliÅŸimine büyük katkı sunan, MMO Ä°zmir Åžubesinin Kurucu BaÅŸkanı Ekrem Bulgun anısına düzenlediklerini açıkladı. 16. Ulusal Tesisat Kongresi’nin bu yıl ki ana temasının ‘Tesisat MühendisliÄŸi ve Yapay Zeka’ olduÄŸunu belirten Ziya Haktan Karadeniz, enerji verimliliÄŸi ve sürdürülebilirlik konusuna dair firma ve sektör temsilcileri, akademisyenler, öÄŸrenciler, mühendis ve teknisyenlerin katılacağı kongrede 41 oturumda toplam 135 bildiri sunumu yapılacağını vurguladı.

“Tesisat MühendisliÄŸi ve Yapay Zeka” ana temalı Teskon Sodex fuarının bu yıl da dünya düzenini etkileyecek konuları ele alacağını ifade eden,

Türk Tesisat Mühendisleri DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Seçil Kızanlık Ä°skender ise açılışta; “Aslında bina verimliliÄŸi ve tesisat teknolojileri, yapay zekaya dayalı dönüÅŸümün tam merkezinde yer alıyor. Binalar, dünya çapında enerji tüketiminin yüzde 40’ından ve karbon emisyonlarının yüzde 30’undan sorumlu. Bugüne kadar kullanılan geleneksel sistemler, sürdürülebilirlik kaygısından çok konfor ve maliyet optimizasyonuna odaklandı. Ancak iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi artık bize bu yaklaşımın sürdürülebilir olmadığını gösteriyor. Ä°ÅŸte burada, yapay zekâ destekli bina sistemleri devreye giriyor” diye konuÅŸtu.

Bugün, akıllı tesisat sistemleri, dinamik enerji yönetimi ve otonom iklimlendirme çözümleri sayesinde binaların enerji tüketimini önemli ölçüde azaltabildiklerini söyleyen Seçil Kızanlık Ä°skender, yapay zekânın verimli su kullanımı, hava kalitesi optimizasyonu ve yenilenebilir enerji entegrasyonu gibi alanlarda devrim yarattığına dikkat çekti. Ancak bu dönüÅŸümün yalnız teknolojiyle gerçekleÅŸmeyeceÄŸinin de altını çizen Seçil Kızanlık Ä°skender, “Sektör olarak bizlerin, mühendislerin, tesisat profesyonellerinin ve karar alıcıların birlikte hareket etmesi gerekiyor. Yapay zekânın sunduÄŸu çözümleri sadece verimlilik için deÄŸil, karbon ayak izimizi azaltan, sürdürülebilir bir gelecek inÅŸa eden bir araç olarak kullanmalıyız” dedi.

Dört gün sürecek kongredeki tartışmalardan çıkan görüÅŸlerle oluÅŸturulacak sonuç bildirisi ise daha sonra kamuoyu ile paylaşılacak. 

Ä°klimlendirme sektörü teskon+SODEX Fuarı’nda tek çatı altında buluÅŸtu.

Hannover Messe Sodeks Fuarcılık A.Åž. tarafından düzenlenen teskon+SODEX - Isıtma, SoÄŸutma, Kilma, Havalandırma, Yalıtım, Pompa, Vana Fuarı Ä°zmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde katılımcı ve ziyaretçilerine kapılarını açtı. Türkiye’den sektör profesyonelleri, akademisyenler ve öÄŸrencilerin yanı sıra Türkiye’nin birçok ilinden ziyaretçileri ağırlayacak. Fuar 19 Nisan tarihine kadar ziyaretçilerine bekliyor.

teskon+SODEX Fuarı’nın açılışında konuÅŸan SODEX Fuarlar Direktörü Toros Utku;

Fuarın 15 yılı aÅŸkın bir süredir Teskon kongresiyle eÅŸ zamanlı olarak düzenlendiÄŸini ifade etti. Kongrede birçok seçkin akademisyen, mimar, mühendis, proje firmalarının yetkilileri ve sektör profesyonelleri teskon+SODEX çatısı altında bir araya gelerek önemli bilgi paylaşımlarında bulunacaklarını açıklayan Toros Utku, “Her iki yılda bir Ä°zmir’de gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz etkinliÄŸimizde bir önceki kongremizin ana teması ‘Mekanik Tesisatta DönüÅŸüm’ olarak belirlenmiÅŸti. Bu yıl ise hemen her sektörde iklim krizi ve enerji kaynaklarının verimli kullanımına iliÅŸkin hız kazanan dönüÅŸümün ekonomik, çevreyle dost ve sürdürülebilir mekanik tesisat sistemlerinin tasarlanmasını zorunlu kıldı” dedi. teskon+SODEX Fuarı’na bu yıl da Türkiye genelinden güçlü firmaların ve sektör profesyonelerinin katılacağını kaydeden Toros Utku, bu yılki kongrede, enerji verimliliÄŸi ve sürdürülebilirlik iliÅŸkisine dair fikir alışveriÅŸi yapılarak eÄŸitici bir platform yaratılacağını anlattı. 

TESKON’un yalnızca bir kongre deÄŸil; aynı zamanda bir bilgi üretim ve paylaşım platformu olduÄŸuna dikkat çeken TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ä°zmir Åžubesi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ziya Haktan Karadeniz, açılışta yaptığı konuÅŸmasında “Burası bir mesleki geliÅŸim alanı, bir vizyon sahasıdır. 32 yıl önce mütevazı bir fikirle yola çıkan bu organizasyon, bugün binlerce mühendis, akademisyen, sektör temsilcisi ve öÄŸrenciye ulaÅŸan dev bir organizasyon haline gelmiÅŸtir” dedi. Bugüne kadar TESKON’da 1.564 bildirili sunum, Farklı platformlarda 299 ayrı oturum gerçekleÅŸmiÅŸ, 5.268 kayıtlı kongre delegesi, 39.100 kongre katılımcısı, 1.679 fuar katılımcısı ve 108.912 fuar ziyaretçisi ağırlandığına dikkat çeken Ziya Haktan Karadeniz, “Bu rakamlar sadece sayısal büyüklüÄŸü deÄŸil, aynı zamanda TESKON’un Türkiye’de tesisat mühendisliÄŸi alanındaki düÅŸünsel ve teknik birikime yaptığı katkıyı da açıkça ortaya koymaktadır” dedi.


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Vaillant ISH Fuarında Yeni Isı Pompası Portföyünü Tanıttı

Vaillant, 17-21 Mart 2025 tarihleri arasında gerçekleşen Uluslararası İklimlendirme ve Sıhhi Tesisat Fuarı'nda (ISH), tamamen güncellenmiş ve geni...
18 Nisan 2025

4. Tesisat Teknolojileri Çalıştayı, DemirDöküm Sponsorluğunda Gerçekleşti

4. Tesisat Teknolojileri Çalıştayı, Bursa Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde DEMSİAD, İMSİAD ve Odaklı Grup iş birliğiyle ve TEDSİAD, TESİ...
17 Nisan 2025

ESSİAD, Yeşil Dönüşüm ve Ticarete Etkileri Semineri Gerçekleşti

Küresel iklim değişikliği ve dijital teknolojilerdeki hızlı gelişim, iklimlendirme sektörünü derinlemesine dönüştürüyor. Bu kapsamda, ESSİAD Sürekli E...
14 Nisan 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.