
Erensan Şirketler Grubu Genel Müdürü Efkan Çeviker: “İhracat Yaptığımız Ülke Sayısını İkiye Katlamayı Hedefliyoruz”![]()
![]()
Türk markalarının uluslararası network’lere açılarak milli ekonomimizin gelişmesine büyük katkı sağlayacaklarını vurgulayan
![]()
Erensan olarak bulunduğunuz noktayı özetler misiniz?
Avrupa, Afrika ve Asya’yı kapsayan geniş bir coğrafyada faaliyet gösteren Erensan Grubu; 1966 yılında Makine Yüksek Mühendisi Mesut Eren tarafından kuruldu. 300’ün üzerinde çalışanı, İstanbul ve Yozgat’ta kurulu üretim tesisleri ile Erensan, kazan ve basınçlı kap sektörünün ülkemizdeki önemli şirketlernden biridir.
Hangi ürün gruplarında, hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? Referans projelere örnek verebilir misiniz?
Sıcak su kazanları, endüstriyel kazanlar, kaskad kontrol panelleri ve brülörler ihracatını yaptığımız ürün grupları arasında yer alıyor. Amerika’dan Asya’ya, Ortadoğu’dan Avrupa’ya geniş bir coğrafyada 76 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yurt dışında pek çok sembol inşaat projesinde Erensan imzası var.
Örneğin; İngiltere Premier Lig takımlarından Arsenal’in, 600 milyon dolar harcayarak inşaa ettiği, şu an dünyanın en modern ve pahalı statlarından biri olan Emirates Stadının, stada bağlı antreman tesislerinin ve sosyal tesislerin tüm ısınma ve sıcak su ihtiyacı Erensan kazanları tarafından karşılanıyor.
Müşteri portföyünüzü genişletmek için ne gibi çalışmalar sergiliyorsunuz? Erensan markasını, kalitesini ve güvencesini gaz dağıtım şirketleri ve iç tesisat firmaları ve son tüketiciye daha iyi anlatmak için neler yapıyorsunuz?
Öncelikle müşteri ihtiyaçlarını iyi etüt ediyoruz ve ihtiyaca yönelik çözümler üretiyoruz. Teknolojiye ve Ar-Ge’ye önem veren bir şirketiz. Dolayısı ile günün gereklerine uygun teknolojik çözümleri rakiplerimizden daha hızlı sunabiliyoruz.
Güçlü pazarlama kadromuz ve zengin bir müşteri portföyümüz var. Köklü kurumlarla çalışıyoruz. Dolayısı ile müşterilerimiz ile satış sonrasında da sürekli temas halindeyiz. Güçlü servis ağımız ve deneyimli müşteri ilişkileri danışmanlarımız bizi farklı kılan yönlerimizden biri. Asıl ürünümüzü sattıktan sonra müşterimizle temasımız daha da artıyor.
Ürünlerinizi her geçen yıl biraz daha muadil ürünlerden farklı kılabilmek ve Erensan’ı sektörde bir üst noktaya taşıyabilmek için
![]()
Az önce ifade ettiğim gibi Erensan Ar-Ge’ye önem veren yenilik ve inovasyona inanan, sürekli yeni ürünler geliştiren bir şirket. Sektörünün en büyük ve Türkiye’nin tek ısı laboratuarı olan ISILAB’ta Ar-Ge çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.
Son teknoloji ile donatılan laboratuarımızda hem ürünlerimizi geliştiriyor hem de ürettiğimiz ürünlerin verimliliğini test ediyoruz. Rekabette yeni bir dönem başlatacak ürünlerle piyasadaki liderliğimizi pekiştirdik ve ısıtma sektöründeki başarımızı kanıtladık.
Dünya çapında yaşanan kriz talepte de bir daralma yaşanmasına neden oldu mu?
Dünya çapındaki resesyon nedeni ile tüm sektörlerde görülen daralma elbette makine ve kazan sektörleri için alarm çanlarının çalmasına neden oldu. Ancak biz firma olarak kayda değer bir sıkıntı henüz yaşamadık.
Gelecek dönem yatırımlarınızdan bahsedebilir misiniz?
Isıtma ve iklimlendirme sektöründe dünya devlerinden biri olan Fransız Atlantic Grup ile bir ortaklığa gittik. Tabiri caiz ise stratejik bir ortaklığa imza attık. Gerçekleşen ortaklıkla Erensan’ın küresel bir marka olması yolunda önemli bir adım atmış olduk. Çünkü kendi markamız ile hali hazırda 75 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Artık okyanuslara açılmanın vakti gelmişti. Bundan böyle 150 ülkeye ihracat gerçekleştiren Atlantic Group’un uluslararası deneyiminden, satış ağı ve network’ünden de faydalanarak ihracat yaptığımız ülke sayısını ikiye katlamayı hedefliyoruz.
Yoğun talepler almaya başladığımız Romanya ve Rusya’da da geçtiğimiz yıl birer şirket kurduk. Atlantic Group ile imzaladığımız ortaklık bu bakımdan iyi bir model oluşturuyor. Biz sadece sektörümüze değil tüm imalat sektörüne benzer stratejik ortaklıklar kurmasını öneriyoruz. Böylece hangi sektörde olursa olsun Türk markaları uluslararası network’lere açılarak milli ekonomimizin gelişmesine büyük katkı sağlayacaklardır.
Erensan olarak piyasadaki rekabet gücünüzü artırabilmek için ne gibi projelere imza atıyorsunuz?
İhracat kaynaklı ve üretimimizin yüzde 70’ini Yozgat’taki fabrikamızda gerçekleştirmekteyiz. 12 milyon Euro’luk ihracatıile Erensan dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Kapasitesi arttırılan Yozgat fabrikamızdaki üretimimizi gelecek yıl itibarı ile 5 bin tondan 9 bin tona yükseltmeyi, kapasitemizi yüzde 100, istihdamımızı da yüzde 30 artırmayı hedefliyoruz. Merkezi ısıtma alanında en önemli üretimlerimizden biri Eurowall ürünümüzdür. Yer ve duvar tipi kendinden yoğuşmalı kazan Eurowall yüzde 109 performansla çalışıyor. Bu ürünümüz ile kazan ve doğalgaz faturasında her ay daire başına yaklaşık 100 TL tasarrufu mümkün hale getirdik. Ayrıca Erensan Türkiye’nin ilk yerli üretim kendinden yoğuşmalı yer tipi kazanı olan TR C Serisi Sıcak Su kazanlarını da üretmektedir.
Eurowall Kazanlar
Erensan Isı Sanayi A.Ş. tarafından geliştirilen yer ve duvar tipi kendinden yoğuşmalı kazan tamamen Erensan Ar-Ge birimi tarafından geliştirilen Erensan mühendisleri tarafından Türkiye’de pazara sunulan bir ilk. Bu ürünü Türkye’de üreten ilk ve tek şirketiz. Merkezi ısıtmada günümüzün en verimli kazanı diyebileceğimiz Eurowall ile binalar yüzde 30’a varan doğalgaz tasarrufu yapabiliyorlar. 80 kW, 100 kW ve 125 kW’lık 3 baz kapasite, 80 kW’tan 1250 kW’a kadar kaskad bağlantı olanağı olan Eurowall kazanlar, tam oransal premix brülör, frekans kontrollü fan ve kendinden kanatlı alüminyum eşanjörler sayesinde 4 yıldız verim değerine ulaşıyor. Paslanmaz fiber metal kaplı yanma başlığı sayesinde optimum yanma ve ısı transferi sayesinde, üç devirli, ıslak rotorlu sirkülasyon pompası, gerekli su ve gaz bağlantı kolektörleri, yoğuşma tahliyesi, emniyet ventili ile kullanıma hazır paket uygulamaları ile Eurowall, Euromatic Norm kontrol ve kaskad paneli ile 10 kazana kadar kaskad uygulama olanağını da sağlamaktadır. Bina otomasyonu ile entegrasyon ve internet bağlantısı ile uzaktan erişim ve tam interaktif çalışma özelliği bulunan Eurowall kazanların, oda üniteleri vasıtasıyla zaman programı ve sıcaklık ayarı, doğalgaz / LPG gibi gaz yakıtlarla çalışabilme özelliğine de sahip.
![]()
Karadeniz Enerji ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği çerçevesinde Erensan, Karadeniz Enerji’ye ait 9 yüzer santral gemisinin ‘atık baca gazı basınçlı kazanları’nı üretecek. Söz konusu kazanları üreten dünyada ki iki firmadan biriyiz. Bu kazanlar enerji maliyetini yüzde 30 etkileyebilecek verimlilikte üst sınıf kazanlardır. Yüzde 30 tasarrufu atık egzost gazındaki sıcaklığı tekrar enerjiye dönüştürerek sağlamaktadır. Ancak bu kazanların çalışma prensibinin zorluğu ve bertaraf edilmesi gerekilen bir çok sorun üretimini neredeyse imkansız hale getirmekte. Ar-Ge birimimizin yoğun çalışmaları sonrası 15 metre yüksekliğinde ve 100 ton ağırlığındaki bu kazanların üretimini yapabilen Türkiye’nin ilk firması olmayı da başardık.
Emsaline göre çok daha gelişmiş olan bu kazanlar sadece gemilerde değil, karada da kendi enerjisini fuel-oil ya da doğalgazdan üreten tüm tesislerde yüksek verimle çalışabilmekte. Yüzer santral gemisinden haberdar olan bazı inşaat firmaları bu kazanların karadaki ilk uygulaması için hemen talepte bulundular, konuyla ilgili görüşmelerimiz projelendirme aşamasında.
Atık Isı Kazanları
Öte yandan sektörde yeni bir dönemi başlatan ve yine Erensan Ar-Ge birimindeki sayıları 45’i bulan mühendislerce geliştirilen Atık Isı Kazanlarımız, özel dizaynı, kanatlı borulu sistemi ile mobil ve yüzer santrallerde enerji üretimi amacı ile kullanım ve diğer endüstiriyel alanlarda çok amaçlı ısı geri dönüşümüne olanak sağlamaktadır.
Tek gövde içerisinde akuple ekonomizör, evaporatör ve kızdırıcı uygulaması sayesinde istenilen basınçta maksimum buhar üretiminini mümkün kılan Atık Isı Kazanlarımız, PLC tabanlı kontrol imkanına da sahiptir.
WHB-WM atık duman gazlarından enerji üretmek için su borulu, spesifik kanatlı yapıda, ekonomizörlü olarak tasarlananan bu kazanlar, istenen özelliklerde ve mevcut verilere göre maksimum kazanç sağlayacak dizayna, güvenli ve yüksek verimli non-stop işletme yapısına, buhar dramında kaliteli kuru buhar üretimine olanak tanıyan yüksek verimli tasarımları sayesinde büyük ilgi toplamaktadır.
Otomatik temizlik ve işletme koşullarına uygun olarak kontrol edilebilen, otomatik damper özelliği de bulunan Atık Isı Kazanlarımız, PLC tabanlı kontrol sistemi ile tüm yardımcı fonksiyonları izleyebilme ve müdahale edebilme imkanının yanı sıra kızgın buhar gereksiniminde, kızdırıcı ilave edilebilme, kolay montaj ve demontaj imkanı sayesinde fark yaratmaktadır.
ESP Serisi Kazanlar
![]()
Bunun yanı sıra ürün gamımız içinde yer alan 1 ile 30 t/h arası buhar üretim kapasiteli, sıvı ve gaz yakıtlı, yüksek basınçlı ESB Serisi Buhar Kazanlarımız 6 bar ile 16 bar arası işletme basıncı üretirken yanmanın, yanma odasında tamamlanabilmesi için yapılan ısıl tasarımı sayesinde tam yanma, düşük Nox ve düşük yanma odası yüküne (< 1,3 MW/m³) sahiptir.
Yüzde 91’e varan kazan verimleri ve entegre ekonomizörlü uygulamalar sayesinde yüzde 95’e varan verime sahip ESB Serisi Kazanlarımız, optimum buhar hacmi oranı ile maksimum ısı transfer yüzeyine sahiptir. Ayrıca kazan üzerindeki yürüme platformu uygulaması sayesinde montaj ve müdahale kolaylığına sahip ESP Serisi Kazanlarımız, CE Basınçlı Kaplar Direktifi’ne ve Avrupa Normları’na (EN) uygun tasarıma ve yüksek ısıtma yüzeyi ile daha kuru buhar üretimine elverişlidir.
Erensan sosyal sorumluluk adına hangi projelere katılım gösteriyor?
Biz sektörümüzü geliştirme ve büyütme üzerine kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Teknik konularda öne çıkmış pek çok üniversitede Erensan uzmanları konferans ve paneller veriyor, derslere katılıyor. Bunun yanında Yozgat Valiliği’ne istihdam garantili meslek edindirme kursları düzenlemesinde sektörümüz özelinde destek veriyoruz.
Erensan ve kazan sektörü 2011 yılını nasıl geçirdi? Gelecek dönem beklentileriniz nelerdir?
Geçen yıl 400 milyon dolar olan kazan sektörü 2011 yılsonu itibariyle 1 milyar dolarlık bir pazar haline geldi. Pazar düşünülenin de üstünde bir hızda büyümekte. Gayrimenkul ve emlak sektörlerindeki büyüme bunun en büyük nedeni. Başbakanının işaret ettiği gibi Türk sanayicileri cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyor. Burada kritik nokta cari açık meselesidir. Cari açık Türkiye ekonomisi için on yıllardır süren kanayan bir yaradır. Bunun reçetesi bellidir. Teknolojiye yatırım yapmadan ve ihracatımızdaki yerli katma değer oranını artırmadan cari açık tehdidini ortadan kaldıramayız.
İlginizi çekebilir... Klimalarda Vakumlama İşleminin ÖnemiVakumlama işleminin neden önemli olduğunu bilmek çok önemlidir. Eğer ilk çalıştırma sırasında vakumlama yapılmazsa klima sistemlerinde verimsizlik ve ... Enerji yöneticisi görev ve sorumlulukları hakkında kısa bir değerlendirmeEnerji yöneticisi, şirket bünyesinde istihdam edilebileceği gibi, enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden hizmet alımı yoluyla da sağlanabilir. ... Uzun Süreli Kullanmama Durumunda Buhar Jeneratörleri Durdurma...Buhar jeneratörünüzü uzun bir süre kullanmayacaksanız korozyon etkilerine karşı korumak için bazı tekniklerin uygulanması gerekmektedir.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.