
Su Hacmi Bakımından Avrupa’nın İkinci Büyük Akvaryumu; İstanbul Akvaryum![]()
![]()
İstanbul Akvaryum Turizm Tic. Ltd. Åžti. Genel Müdürü Mehmet Sami Milli ve Makina Bakım Müdürü Alper Mertol, projenin kuruluÅŸ hikayesini ve gelecek dönem hedeflerini anlatırken, yapının mekanik tesisat kısmı ile ilgili de teknik bilgiler verdi.
İstanbul Akvaryum Turizm Tic. Ltd. Åžti. Genel Müdürü Mehmet Sami Milli
![]()
İstanbul Akvaryum projesi, 2003 yılında İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’nin dünyadaki akvaryumlardan esinlenerek, “İstanbul’da en büyüÄŸünü yaparız” düÅŸüncesiyle oluÅŸturulmuÅŸtur. 2003 yılında taahhüt karşılığı, yapının belli bir noktaya kadar olan kısmını İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi finanse etti. 2003’ten 2007’ye kadar bu ÅŸekilde devam etti.
![]()
Burada çok kritik bir süreç olan mekanik kısımda danışmanlarımız bizi doÄŸru kiÅŸilere yönlendirdiÄŸi için ÅŸanslıyız. Dünyada akvaryumlar sayılı olduÄŸu için burada yanlış yapan firmalar da ayıklanmış durumda.
![]()
Denize doÄŸru baktığımızda saÄŸ tarafta bir AVM yatırımı devam ediyor. Bu yapı deniz temalı bir AVM olup, içinde ufak tefek bir bilim merkezi ve sanatsal unsurların yer aldığı, daha çok günümüz alışveriÅŸ merkezi konseptine uygundur.
Akvaryumların dünyadaki örneklerine de baktığımızda tek başına çalışma imkanı olmayan yapılar olduÄŸunu görürüz. Bunu bütçesel anlamda söylüyorum. Mutlaka yanlarında bir AVM, otel, kongre merkezi olur ki bunlarla beraber akvaryum hayata geçebilir. Çünkü akvaryumun arkasında görünmeyen çok büyük bir yatırım, teknik içeren hacimler ve aylık ciddi iÅŸletme maliyetleri var. Bu maliyetleri çıkarabilmek için ya devlet mutlaka finanse ediyor veya yatırımcı olarak iÅŸe girmiÅŸseniz yan birimlerini de iÅŸletmeniz gerekiyor.
![]()
Projenin mekanik ve elektrik kısmını dışarıda bu iÅŸin know how’unu yapmış kiÅŸilere teslim etmek yerine, ülkemizden bir kiÅŸiye, Gürson Mühendislik’ten Orhan Bey’e yaptırdık. Tasarımını ise akvaryum camiasında itibarı olan bir kiÅŸi Dryden Aqua firmasının sahibi Howard T Dryden yaptı. Buraya yeni bir dizayn getirdi. Orhan Bey’e dedik ki: “Siz bu dizaynı kendisinden alın ki, tüm know how bizde olsun ve dolayısıyla siz de buradaki takım arkadaÅŸlarınıza bu projeleri göndererek tüm imalatı biz yapalım.” Bu, temelde basit gibi gözükse de iÅŸin püf noktasıydı. Çünkü doÄŸrudan Dryden’e baÄŸlı kalarak yapacağımız bu iÅŸ bizi çok daha yorgucu süreçlere götürecekti. Orhan Bey projeyi baÅŸarıyla tamamladı. Kendisi zaten mekanik ve elektrik tesisat camiasında bilinen, çok büyük projelere imza atmış bir kiÅŸi.
NuhoÄŸlu İnÅŸaat, iÅŸin hem taahhüt hem de iÅŸletme kısmında yer aldı. Projenin iÅŸletmesi NuhoÄŸlu İnÅŸaat, Metal Yapı, Alt ve Üst Yapı İnÅŸaat ve Nas İnÅŸaat gibi 4 büyük ÅŸirketin yanı sıra Yusuf ElgörnüÅŸ isimli ÅŸahsın yer aldığı bir konsorsiyum tarafından yürütülüyor. Yapım iÅŸleri devam ederken, bir yandan da iÅŸletme iÅŸin içerisine girmek zorundaydı. Yapım aÅŸamasında iÅŸletmecilerde oradaydı. Birebir kontrol ettiler.
![]()
İşin mekanik kısmında ise elimizde bu iÅŸin shop draw autocad ortamındaki çizimler vardı. Bu iÅŸin shop drawing’ini yapayım ve de birebir imalatı yapayım dediÄŸiniz noktada deÄŸildik. Çünkü belirli bir süreçten sonra iÅŸ durmuÅŸtu. Yani İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi buradaki yatırımı “2003’te baÅŸladık 2007’de bitirelim” ÅŸeklinde yapamazdı. İş zaman içinde belli ödenekler ayrılarak ve ‘ÅŸimdi otoparkın üç katını yapalım, ÅŸimdi akvaryumun kaba inÅŸaatını yapalım’ ÅŸeklinde, yani bölüm bölüm gerçekleÅŸti.
Akvaryum- Okyanus dediÄŸimiz büyük akvaryum tanklarının camlarını üreten dünyada tanınmış, büyük iki tane akrilik üreticisi firma var. Bunlardan biri Japon Nipura, diÄŸeri de Amerikalı Reynalds firması. Biz camı Japon Nipura firmasına yaptırdık ve taktırdık. Betonarme kalınlığında yaklaşık yarım santim ile iki santim arasında deÄŸiÅŸebilen bir hata payı isteniyordu. Tabi iki santimi geçtiÄŸi takdirde mutlak surette kırılıp yeniden düzgün bir hale getirilmesi ve monte edilmesi gerekirdi. Buradaki arkadaÅŸlar betonarme imalatını hatayı en aza yakın bir ÅŸekilde tamamladılar ve Nipura firması da iç izolasyonunu yapıp akvaryumdaki akrilik montajlarını tamamladılar.
Mekanik olarak aldığımız projeler mesela filtrenin, titanyum plakalı eÅŸanjörlerin, su soÄŸutmalı tankların, geri yıkama filtrelerinin pompalarının nerelerden alınması gerektiÄŸi konuları var. Özellikle deniz suyu pompalarının fiberglas takviyeli özel plastik pompa olması gerekiyordu. Pompaları dünyada üretim yapan sayılı firmalardan biri olan Fybroc firmasının Türkiye temsilcisi olan Arpon firmasından aldık. Karantina tesisi ise yine konusunda dünyada en iyi üreticilerden biri olan Spranger firması tarafından yerine getirildi ve monte edildi. Bunların hepsinin başında makina mühendisi olarak Alper Bey yer aldı.
Bu akvaryum projesinde farklı bir ÅŸeyler de yapmak istedik. Dünyadaki akvaryumlar balığı sergilemek içindir. Ziyaretçi geldiÄŸinde balığı görecek, ÅŸaşıracak ve hayali gerçek olacak. Fakat onun dışında farklı bir ÅŸeyler daha olmalıydı. OluÅŸturduÄŸumuz temalarla ziyaretçiyi akvaryuma hazırlıyoruz. Karadeniz alanına interaktif bir gezintiye çıkarıyoruz. Karadeniz alanında baÅŸlayan yolculuk Pasifik’te son buluyor. Gerçek harita üzerinde dolaşıyor. Çanakkale’den geçirip, Ege’ye, sonra da SüveyÅŸ Kanalı’na uÄŸratıyoruz. Denizdeki su sıcaklığı, tuz oranı neyse, hangi canlıyı barındırıyorsa, o temayı kurduk
Proje iyi bir planlama ile 3 yılda bitebilir ama maddi destek olmadan buranın yürüme ÅŸansı yok. Bir malın sipariÅŸini veriyorsunuz fakat Avrupa, Temmuz-AÄŸustos’ta çalışmıyor. Malzeme için tarih veriliyor fakat gümrükte takılıyor. ATR belgesi olmuyor. ÖrneÄŸin Firma ismini yanlış yazıyorlar. O süreçlerin hepsi buraya ters iÅŸliyor. Bunların hepsinin iyi planlanması ve programlanması gerekiyor. ArkadaÅŸlar bunların hepsinin üstesinden geldi.
Su hacmi konusunda 6800 metreküp su hacmiyle Valencia’dan sonra Avrupa’da ikinci, dünyada ise beÅŸinci sıradayız.
İstanbul Akvaryum, balık çeÅŸidi açısından literatürde aynı sıralamaya giriyor. 1500’den fazla canlı çeÅŸidine ev sahipliÄŸi yapıyoruz. 6 akslı 5D sinemada akvaryum filmi oynatıyoruz. Ayrıca birçok çeÅŸidi barındıran hediyelik eÅŸya maÄŸazamız var. Gezi güzergahı üzerinde 3 tane de kafe mevcut. Åžunu da belirtmek isterim; 35 bin m² bir dükkan alanı var. Buranın yüzde 40’a yakını kiralandı.
Ziyaretçi bakımından bir deÄŸerlendirme yaparsak, PWC’ye yaptırdığımız bir fizibilitede yılda 2,5 milyon ziyaretçi hedefliyorduk. Bizim için iyi rakam. Akvaryum diyoruz ama aslında burası büyük bir okyanus.
Türkiye’de ilk olma özelliÄŸi taşıyan İstanbul Akvaryum’un, Türkiye’deki herkesin (özellikle okullardaki çocukların) ilgi odağı olmasını hedefledik. Ziyaretçi potansiyelinden çok memnunuz, ilk üç ay sonunda 350 bin ziyaretçi rakamına ulaÅŸtık. Yurtdışından özellikle İran, Suudi Arabistan, Balkanlar ve Rusya’dan yazın pek çok turist geldi.
Herkesin İstanbul Akvaryumu gelip, görmesini öneriyoruz. İşin ticari kısmından çok bir misyonu var ve İstanbul Akvaryum o misyonu taşıyor.
Fybroc 1500 Serisi Pompalar
![]()
1500 serisi pompalar rulman ve salmastra ömrünü maksimize edecek ÅŸekilde milin yaratacağı radial yüklemeler azaltılmış ÅŸekilde tasarlanmıştır. Radyal zorlama, pompa gövdesinin üzerinde dengeli dağılmayan basınç dalgalanmalarının oluÅŸturması sonucu ortaya çıkar.
Tüm salmastra yüzeyleri normal çalışma sıcaklıklarında kalabilmek için yaÄŸlanmaya ihtiyacı vardır. Salmastra yüzeyleri ister pompalanan sıvı ile isterse de dışardan harici temiz bir sıvı ile flaÅŸlanarak yaÄŸlanabilir. Fybroc 1500 serisi pompalar, standart olarak kendi transfer ettiÄŸi sıvı ile ya da dışarıdan flaÅŸlamaya opsiyonel ÅŸekilde kolayca sahip olabilicek ÅŸekilde tasarlanmıştır.
İç Kapaktan FlaÅŸlama
Bu özellik, salmastra yüzeyinin hem yaÄŸlanmasını hem de salmastra yüzeyinde oluÅŸan ısının iç yüzeyden atılması saÄŸlanır, Bu durum pompa iç arka yüzeyinden açılan kanal içerisinden yüksek basınçlı sıvının salmastra bölgesine yönledirilmesi ve daha sonra düÅŸük basınçlı tarafa sirküle edilmesi sayesinde saÄŸlanır.
Alper Mertol İstanbul Akvaryum Turizm Tic. Ltd. Åžti. Makina Bakım Müdürü
Süreç özetle karışık ve gerçekten zordu. Yapılacak iÅŸler belliydi fakat birçok cihazın Türkiye’de bulunamaması, herhangi bir bilgi elde
![]()
Projelerin P&ID ÅŸemalarını bile birçok kez takip ederek sebep sonuçlarını anlayabildik. Zaten projeler ve P&ID ÅŸemaları hep yurt dışı danışmanlar kullanılarak gerçekleÅŸtirildi. Projemiz eski adıyla GMD Mühendislik tarafından yapıldı.
Filtrelerin içerisinde cam türevi bir malzeme olan Aktif Filtre Medya (AFM) kullanıldı. Zaten proje de bu malzemenin kullanılması üzerine kurulmuÅŸtu. Åžayet bu malzeme kullanılmasaydı çok daha büyük hacimlere, çok daha fazla filtrelere ihtiyacımız olacaktı. Böylece filtrelerden ve yerden bir tasarruf saÄŸlandı.
![]() ![]()
En büyük sistemimiz 3800 ton su hacmine sahip Atlantik Okyanusu’dur. İkinci olarak Akdeniz sistemimiz ise yaklaşık 1500 -1600 ton su hacmine sahiptir. Bunun dışında Pasifik Okyanusu, Karadeniz, Kızıldeniz ve YaÄŸmur Ormanı sistemlerimiz olmak üzere toplam 6 adet sistemimiz var. Bunlar birbirlerine yakın özellikler taşısalar da, tuzluluk oranları ve sıcaklıkları farklıdır.
Son bir konudan daha bahsedersek; danışmanların önerisiyle, yaÅŸam destek alanlarında olması gereken GRP ( Cam Takviyeli Polyester) ürünler seçildi. Belki kısmen iÅŸin hızlı gitmesi açısından atladığımız yerler olmuÅŸtur. 316 kalitede paslanmaz çelikler de kullanıldı ve çok özen gösterildi.
Saros Körfezi’ndeki deniz suyu dünyanın kendi kendini temizleyebilen üç suyundan biridir. Saros’un buraya yakın olması da bizim için iyi bir avantajdı. Biz de akvaryumumuz için önce bu suyu kullanmak istedik. Aslında Marmara suyunu da kullanmak istedik. Uzun bir süre Marmara suyu ile ilgili biyolojik ve kimyasal testler yaptık. Ama olmadı, kabul ettiremedik.
Rakamlarla İstanbul Akvaryum
![]()
6.800 m³ su hacmine sahip, toplam 64 adet tank, 100 dönüm arazi içerisinde, toplam 22 bin m²’lik 2 katlı dev proje, İstanbul Akvaryum’a ait 1.200 araçlık 32 bin m²’lik otopark alanı, 6.000 m²’lik ziyaretçi alanı, Karadeniz’den baÅŸlayıp Pasifik’e kadar uzanan 1,2 kilometre uzunluÄŸundaki, özel temalı gezi güzergâhı, birbirinden ilginç türlerin bulunduÄŸu yaklaşık 1.500 çeÅŸit,toplam 15 bin adet deniz ve kara canlısı, 2 adet 15 kiÅŸilik 6 akslı 5D sinema salonu, 7 ayrı film izleme seçeneÄŸi, rüzgâr, sis, su gibi efektler yaÅŸatan sıra dışı sistem, İstanbul Akvaryum içerisinde 470 m²’lik alana sahip hediyelik eÅŸya birimi, gezi güzergahı üzerinde 3 kafe, bir tarafı Panama Kanalı manzaralı, diÄŸer tarafı deniz manzaralı 1 adet restoran.
İlginizi çekebilir... Klimalarda Vakumlama İşleminin ÖnemiVakumlama işleminin neden önemli olduğunu bilmek çok önemlidir. Eğer ilk çalıştırma sırasında vakumlama yapılmazsa klima sistemlerinde verimsizlik ve ... Enerji yöneticisi görev ve sorumlulukları hakkında kısa bir değerlendirmeEnerji yöneticisi, şirket bünyesinde istihdam edilebileceği gibi, enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden hizmet alımı yoluyla da sağlanabilir. ... Uzun Süreli Kullanmama Durumunda Buhar Jeneratörleri Durdurma...Buhar jeneratörünüzü uzun bir süre kullanmayacaksanız korozyon etkilerine karşı korumak için bazı tekniklerin uygulanması gerekmektedir.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.