2 Mayıs 2024 | SÖYLEŞİ 341. Sayı (Mayıs 2024) | 2.976 kez okundu |
Dr. Kadir İsa; “Bakış açınızı değiştirdiğinizde baktığınız şeyler de değişir. - Max Planck”
ISKAV, İSKİD, SOSİAD başta olmak üzere teknisyen ve teknikerlerin eğitimi için yıllardır büyük emek sarf eden-eğitmenlerin eğiticisi, İSKİD Onur Üyesi Dr. Kadir İsa teknik eğitim konusunda sorularımızı yanıtladı. İlgiyle okunacağını umuyoruz.
Tesisat: Sayın hocam sizi herkes tanıyor. Yine de özgeçmişinizi rica ederiz.
Kadir İsa: Klasik bir özgeçmiş yerine müsaade ederseniz içine kısa anekdotlar serpiştirilmiş bir hikâye anlatmak isterim. 1962 yılında İstanbul’da doğmuşum. İlk ve ortaokul eğitimim sonrası sanırım babamın da frezeci olmasının etkisiyle 1976 yılında Haydarpaşa Teknik Lisesi makine bölümünde lise eğitimime başladım. Bunun yanı sıra, ortaokul yaz tatillerimin tamamı Kadıköy’de ticari soğutma sistemleri imal eden küçük bir işletmede çıraklık yaparak geçmiştir. 1978 yılında Anadolu Efes (Efes Pilsen) yıldız basketbol takımı seçmelerine katıldım ve takıma kabul edildim. Liseden mezun olduğum 1980 yılına kadar takım kaptanlığını üstlendim. Lise yıllarımda İngilizcemi geliştirmek için Finlandiya’nın Helsingin Sanomat gazetesine (halen yayın hayatına devam etmektedir) mektup arkadaşlığı için bir ilan gönderdim, çünkü dünyada neler olup bittiğini çok merak ediyordum. 1982 yılına kadar mektup arkadaşlığım devam etti. 1980 yılında mahallemizde ikamet eden emekli bir müzisyenle tanıştım. Beni vurmalı çalgılar konusunda yetenekli buldu ve kendisinden bir yıl süre ile ücretsiz bateri ve nota dersleri aldım ama bateri satın alacak gelirim olmadığından daha ileriye gidemedim!
Yanlış tercihler ve yeterli düzeyde çalışamamam nedeniyle o yıl üniversite giriş sınavlarında başarısız oldum ve teknisyen olarak sac-metal kalıpları üreten bir firmada çalışmaya başladım. Lisedeki bir öğretmenim (aziz hatırasına saygıyla) tarafından kişiliğimin öğretmenlik mesleği için uygun olduğu yönlendirmesiyle 1981’de Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünde lisans eğitimime başladım ve 1985’te mezun oldum. Bu dört yıllık süre zarfında Kredi Yurtlar Kurumu orkestrasına bateri ile eşlik etmeye çalıştım. 1983 yılında iki arkadaşımla beraber THK paraşüt kampına katılarak FAI paraşütçü başlangıç sertifikası almaya hak kazandık.
1986’nın başlarında Şanlıurfa Teknik Lisesi’ne öğretmen olarak atandığıma dair bir yazı aldım. Babamı yeni kaybetmiştim ve kardeşlerin en büyüğü bendim. İki gün sonra annemin de desteğini alarak yola çıktım. 1986-1988 yılları arasında bu lisede görev yaptım. Farklı bir kültürü gençlik yıllarımda ilk elden deneyimlemek benim için paha biçilmezdi. Bu süre zarfında Şanlıurfa 1. Küme basketbol takımlarından birinin gönüllü antrenörlüğünü üstlendim. İldeki gençlere hafta sonlarında ücretsiz basketbol kursları düzenledim. Ankara’da katıldığım 15 günlük uygulamalı bir THK eğitimi sonrası model uçak öğretmen sertifikasına hak kazandım ve THK’dan malzeme desteği sağlayarak okulumdaki gençler için hafta sonları ücretsiz model uçak kursları düzenledim. Ayrılmasaydım, öğrencilerimle birlikte Ankara’da 1988 Türkiye Model Uçak Şampiyonasına katılacaktık. Zırhlı Tugay orkestrasında 1,5 yıl süreyle bateri çaldım. Güzel günlerdi.
Devamını dergiden okuyabilirsiniz
R E K L A M