
TÜRKİYE'DEN DOĞAN BİR BAŞARI HİKAYESİ: SYSTEMAIR HSK![]()
Türkiye’de havalandırma sistemleri alanında faaliyet gösteren, Vural EroÄŸlu tarafından kurulan ve bir aile ÅŸirketi olan HSK; kurulduÄŸu 1981 yılından günümüze baÅŸarı çıtasını sürekli yükselterek ülkemizden dünyaya açılan bir güç oldu. Bu baÅŸarısı ile sektöründe Avrupa’nın önemli oyuncularından Sytemair’in ilgisini çekti ve bu iki firma 2012 yılında güçlerini birleÅŸtirerek büyük bir sinerji yarattılar. Bu baÅŸarının mimarlarından birisi de Systemair HSK Genel Müdürü Ayça EroÄŸlu. Systemair HSK’nın baÅŸarı hikayesini dergimize özetleyen EroÄŸlu, 15 milyon Euro’luk yeni fabrika yatırımlarını da anlattı.
SYSTEMAIR HSK’NIN BAÅžARISININ MİMARLARINDAN AYÇA EROÄžLU KİMDİR?
1979 İstanbul doÄŸumluyum. Lise öÄŸrenimimi NiÅŸantaşı Işık Lisesi’nde tamamladım. 2002 yılında Koç Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldum. Çalışma hayatıma 2002 yılında Arthur Anderson’da baÅŸladım. 2002 yılından 2004 yılına kadar Ernst&Young’da finansal denetçilik görevini yürüttüm. 2004 yılında ise HSK’da satın alma pozisyonunda göreve baÅŸladım. HSK’da sırasıyla lojistik, finans, pazarlama, ticari iÅŸler alanında görev aldıktan sonra genel müdürlük pozisyonuna geldim.
SYSTEMAIR İLE HSK’NIN YOLLARI 2009’DA KESİŞTİ
Systemair’in hikayesi 2010 yılına dayanıyor. HSK, 1981 yılında kurulmuÅŸ, havalandırma alanında faaliyet gösteren bir ÅŸirketti. Hem müteahhitlik hem malzeme tedarikçiliÄŸi hem de üretim yapan bir ÅŸirkettik. Systemair ise 1974 yılında kurulmuÅŸ, daha çok fan tarafında dünya çapında imalat yapan; 2007 yılında hisseleri halka açılmış, 56 ülkede iÅŸtiraki bulunan ve 750 milyon Euro ciro yapan bir ÅŸirket.
Yollarımız 2010 yılında kesiÅŸti. Fakat birlikteliÄŸimiz 2012 yılında gerçekleÅŸti. 2010 yılından 2012 yılına kadar görüÅŸmelerimiz sürdü. Onların Türkiye’de 2000 yılından beri satış yapan ofisleri vardı. Biz birleÅŸtikten sonra onların buradaki iÅŸtirakini de satın aldık. Türkiye’de 2012 yılından beri tek bir firma olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Systemair’in öz yeteneÄŸi 60 ülkede faaliyet gösteren, 23 fabrikası olan, toplam 300 bin metrekarelik üretim alanına sahip, finansal açıdan reytingi çok yüksek olan aynı zamanda bulunduÄŸu ülkelerde de satış kanallarını elinde tutan bir firma olması. Tesisat sektörünün içerisinde 10 farklı konuda ürün gamı var. Fanlar, klima santralleri, otopark fanları, soÄŸutma ürünleri, hava perdeleri, yangın ekipmanları, konut ve yüzme havuzu havalandırması ile menfezler dediÄŸimiz hava ekipmanları vs. hepsinin imalatını yapıyor ve VRF dediÄŸimiz cihazların da ithalatını yapıyor.
“Systemair tarafındaki ürün gamının geniÅŸliÄŸi, sermaye gücü ile HSK’nın mühendislik ve proje satıştaki baÅŸarısı birleÅŸince büyük bir sinerji ortaya çıkıyor”.
HSK ise yurtdışına iÅŸ yapan Türk müteahhitlere sürekli malzeme saÄŸlayan, proje satışının yanı sıra soÄŸutma ve havalandırma mühendisliÄŸini de çok iyi bilen, klima santrali olarak da 2008’den beri Türkiye’de pazar lideri olan bir firma. Systemair tarafındaki ürün gamının geniÅŸliÄŸi, sermaye gücü ile HSK’nın mühendislik ve proje satıştaki baÅŸarısı birleÅŸince büyük bir sinerji ortaya çıkıyor.
2012’DEN BU YANA YILLIK %15 CİVARINDA BÜYÜME
2012’den bu zamana baktığımızda yıllık yüzde 15 civarında bir büyümeye sahibiz. Systemair’in Türkiye’deki ofisi o zamanlar 4-5 milyon Euro’luk malzeme satıyordu. Sırf buradan hareket edersek ÅŸu an ulaÅŸtığı ciro 15 milyon Euro. Yurtdışı pazarlardaki sıkıntıları da düÅŸünürsek bu tabi ki çok dikkat çekici bir büyüme.
HSK’NIN DÖNÜM NOKTALARI
HSK, Vural EroÄŸlu tarafından 1981 yılında kurulmuÅŸ, öncelikle mekanik müteahhitlik yapan bir firmaydı. Serbest ekonomiye daha yeni geçildiÄŸinde, rahmetli Turgut Özal zamanında, ithalatların çok az olduÄŸu ve yüksek gümrük vergilerinin olduÄŸu zamanlarda faaliyet gösteren, kendi müteahhitlik iÅŸlerine malzeme saÄŸlamak için alınan birtakım distribütörlükler ile malzeme satışı amaçlı yola çıkmış olan bir firmaydı. Sonra müteahhitlik yapan ve malzeme satan olarak bu firma ikiye ayrılmış. Sonra malzeme satan firma da ikiye ayrılmış; malzeme satan ve üreten firma olarak. Çünkü 85-86 yıllarında atölye bazında imalatlar vardı. Tabi ülkemiz de sanayi devriminde geç kalmış bir ülke olduÄŸu için sanayi bakış açısı yerine ticaret bakış açısına sahip. HSK’nın dönüm noktası 2001 yılıdır. Bu yılda üzerinde olan bütün distribütörlükleri bırakmış ve tamamen kendi ürettiÄŸi ürünlere odaklanmış bir KOBİ’ydi. Biz üretimin gücüne çok inandık. Ciromuzun %60-80’nini ürettiÄŸimiz mallardan saÄŸlıyoruz. 2001 senesinde bir marka ile OEM ürünler için bir birlikteliÄŸimiz oldu. Hem kendi markamızı üretiyorduk hem de bu markanın ürünlerini satıyorduk. Sonra kendi markamızın ürünleri bu markanın ürünleri ile iç pazarda rekabet etmeye baÅŸladı. Bize dediler ki “Siz satmayın, biz satalım”. Biz bunu kabul etmedik ve bu yabancı marka ile yollarımızı ayırdık. Bu da hayırlı bir ikinci dönüm noktası idi bizim için. DoÄŸru zamanda verilmiÅŸ doÄŸru bir karardı. Bu karardan sonra 2006 cirosu ile 2007 cirosunu karşılaÅŸtırdık ve gördük ki ciromuzda %30 artış vardı. Bu HSK markamıza inancımızı çok daha artırdı.
“HSK’nın dönüm noktası 2001 yılıdır. Bu yılda üzerinde olan bütün distribütörlükleri bırakmış ve tamamen kendi ürettiÄŸi ürünlere odaklanmış bir KOBİ’ydi. Biz üretimin gücüne çok inandık. Ciromuzun %60-80’nini ürettiÄŸimiz mallardan saÄŸlıyoruz”.
2009 yılında bir icat yaptık. Bu bir ürün deÄŸildi; bir üretim metodolojisi icat ettik. İhracat bizim için önemli. Avrupa pazarı odaklandığımız pazardı o zamanlar. Bu metodoloji ile birlikte ürünlerimizi katlanabilir bir ÅŸekilde demonte olarak, nakliye avantajında tır sayısını %70-80 düÅŸürecek ÅŸekilde, ihraç etmeye baÅŸladık. Bununla beraber OrtadoÄŸu’da büyük anlaÅŸmalar yaptık. Bu da bizim 3. dönüm noktamız oldu.
SYSTEMAIR VE HSK’NIN BİRLEÅžMESİ
Bu tür geliÅŸmeler ile yurtdışındaki birtakım firmaların dikkatini de çekiyorsunuz doÄŸal olarak. Systemair de dikkatini çektiÄŸimiz firmalardan biriydi. Bize geldiklerinde “Biz 2000 yılından beri Türkiye’deyiz ama istediÄŸimiz büyümeyi bir türlü gerçekleÅŸtiremiyoruz” dediler. “BaÅŸarılı bir imalatçı firma ile iÅŸbirliÄŸi yapmak istiyoruz, buna hazır mısınız?” dediler. Biz de Systemair’in cihazlarını, pazarlarını, referanslarını inceledik. Dünyanın birçok yerinde satış kanalları olduÄŸundan dolayı Systemair’in doÄŸru tercih olduÄŸu kanaatine vardık. Tamamen İsveç firması. Kompleks yapısı yok, hiyerarÅŸik deÄŸil, tamamen yalın bir firma. GiriÅŸimci bir ruhla çok dinamik büyüyen bir firma. Avrupa firmalarının genelde %2-3 büyüdüÄŸü pazarlarda bu firma yüzde 8-10 civarında büyüyor. Bu nedenlerden dolayı Systemair de bizim dikkatimizi çekti. GörüÅŸmelerimiz 2 yıl sürdü. Bu görüÅŸmeler hep pozitif noktalara deÄŸindi ve ortaklık yapmaya karar verdik. Bu ortaklıktan sonra da gerçekten çok iyi sonuçlar elde ettik, iyi bir ivme yakaladık. İsveçliler’in ÅŸöyle bir avantajı var. Pazarı tamamen yerel olarak tanıyan bizlere emanet ediyorlar. GörüÅŸ alışveriÅŸleri yapıyoruz. Operasyonlarımıza, finansal hareketlerimize hiçbir ÅŸekilde karışmıyorlar. Bunlar da süreci dinamik ve hızlı bir ÅŸekilde yönetmemizi saÄŸlıyor.
BAÅžARILI BİR YILI GERİDE BIRAKAN SYSTEMAIR HSK YENİ YILDA DA BÜYÜK PROJELERE HAZIRLANIYOR
2016 bizim için çok büyük projelerin olduÄŸu bir seneydi. Siyasal ve ekonomik birtakım sorunlardan dolayı finans dünyasına yansıyan mali sıkıntılar hepimizi olumsuz anlamda etkiliyor. Ancak, üretim kapasitemizin yaklaşık %75-80’ini kullandığımız büyük projelere imza atmaya da devam ediyoruz. Mesela 3. havalimanı projesini aldık. Bu projenin klima santrallerini Türkiye’deki fabrikamızdan, fancoillerini Fransa’daki fabrikamızdan biz temin ediyoruz. 3 tane ÅŸehir hastanesi projesini bitirmek üzereyiz. Bu yüzden 2016 bizim için baÅŸarılıydı. 15 Temmuzdan ve yurtdışındaki geliÅŸmelerden sonra bütün ülke etkilendiÄŸi gibi, biz de biraz sıkıntı yaşıyoruz tabi ki.
Biz proje bazlı satış yaptığımız için, projelerin hayata geçmesinden 2-3 yıl önce haberimiz olur. Genelde bu tür projelere 1,5 -2 yıl çalışmış oluruz. Hem devlet hem özel sektör yatırımları olarak hedeflediÄŸimiz büyük projeler var. Önümüzü net görmek tabi ki mümkün deÄŸil. Ancak Türkiye’nin genel konjonktürü dolayısıyla bu tür belirsizlikler hep olurdu.
15 MİLYON EURO’LUK FABRİKA YATIRIMI
2017’de bitmesini hedeflediÄŸimiz 15 milyon Euro’luk bir fabrika yatırımımız var. Kendi öz kaynaklarımıza ek olarak EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) kredisi ile beraber bu fabrika yatırımını finanse edeceÄŸiz. Sadece inÅŸaat maliyetinin %45-50’sini bu fondan karşılayacağız. Türkiye’de bu fonu kullanan tek HVAC firmasıyız. Bu da hem sektöre hem ülkeye hem de bizim ÅŸirketimize olan güveni gösteriyor. Åžu an klima santrallerini ürettiÄŸimiz fabrikamız, yaklaşık 16 bin metrekarelik bir fabrika. Yeni fabrikamızda bu alanı iki katına çıkaracağız. Dilovası’nda inÅŸaatı devam eden bu fabrikaya 2017’nin aÄŸustos ayında taşınmayı planlıyoruz. Böylece 1 yıl sonra tam kapasite olarak yeni fabrikamızda imalat yapacağız. Bu bizi çok heyecanlandıran bir süreç. Biz bunu 3 senedir planlıyoruz. Bu fabrika yatırımı aÅŸamasında ÅŸu anki ekonomik, siyasal sıkıntılar yoktu ama Türkiye çok dinamik bir ülke, bugün itibariyle dünyada da taÅŸlar zaten yerine oturmuÅŸ deÄŸil. Bu yüzden biz, kendi iÅŸimize bakıyoruz.
“2017’de bitmesini hedeflediÄŸimiz 15 milyon Euro’luk bir fabrika yatırımımız var. Kendi öz kaynaklarımıza ek olarak EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) kredisi ile beraber bu fabrika yatırımını finanse edeceÄŸiz. Türkiye’de bu fonu kullanan tek HVAC firmasıyız”.
DoÄŸu ve Batı arasında köprü kuran bir havalandırma imalatı merkezi haline gelecek bu yeni fabrikamız daha çok ihracat odaklı bir fabrika. Åžu an ihracatımızın ciromuz içindeki payı toplam olarak %25 civarında. Son 5 senedir de klima santrali alanında en fazla ihracat yapan 3. ÅŸirket ödülünü alıyoruz. Bu yıl itibari ile de alacağız. Hedefimiz bu yatırım ile birlikte bölgesel bir güç olmak ve Türki Cumhuriyetler’e, BirleÅŸik Arap Emirlikleri’ne, Systemair’in farklı muhtelif satış ÅŸirketlerine buradan ürünlerimizi ihraç etmek. Systemair’in içinde olan, stratejik ürün üreten, bazı fabrikaları konsolide edip buraya taşımayı da düÅŸünüyoruz.
Yeni fabrikamızın açılması ile birlikte yeni ürün gamımız gelecek. Systemair’in muhtelif fabrikalarından ithal ettiÄŸimiz bazı ürünleri Türkiye’de üretmeye baÅŸlayacağız. Bu ürünleri yeri gelince açıklayacağız. Ancak, ÅŸunu söyleyebilirim bu ürünler daha çok havalandırma tarafına odaklanacak ürünler olacak. SoÄŸutma tarafında da önemli ürünleri Türkiye’ye getireceÄŸiz. İlave olarak bu sene ÅŸehir hastanelerine çok fazla ürün saÄŸlayacağız. Bunun için inovatif ürünler geliÅŸtiriyoruz. Teknoloji konusunda bazı yatırımlar yapıyoruz. Endüstri 4.0, İnternet of Things gibi konular çok fazla konuÅŸuluyor ama bizim sektörde bunun içini çok fazla dolduran firma yok. Bu yüzden biz bununla ilgili geliÅŸtirmeler yapacağız. Yeni fabrikamız ile ilgili Ar-Ge teÅŸviki alıyoruz ve Ar-Ge merkezi haline getireceÄŸiz bu fabrikayı. Ayrıca Systemair HSK’nın, bu yeni üretim tesisinde, yaÄŸmur suyunun toplanması, gri su yeniden kullanımı, su ve enerji tasarruflu ekipman kullanımı, verimli ısıtma ve soÄŸutma sistemleri, ısı yalıtımı, atıktan ısı geri kazanım sistemleri gibi verimli kaynak uygulamalarını hayata geçirerek “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik” (LEED) sertifikasyonunu almayı da hedefliyoruz.
Systemair HSK malzeme satıcısı deÄŸil; malzeme üreticisi aslında. Bu konjonktürde 15 Temmuz’u yaÅŸamışsınız ve 2015 Haziran’ından beri 32 tane terörist saldırı olmuÅŸ ve halen devam ediyor. Böyle bir ortamda da 15 milyon Euro’luk yatırım yapmak biraz cesaret isteyen bir bakış açısı ancak biz sektöre inanıyoruz. Üretime, ürünlerimize inanıyoruz. Systemair’in gücüne, müÅŸterilerimize inanıyoruz. Bu yatırımımız kısa vadede pozitife dönmese de orta vadede pozitife döneceÄŸini düÅŸünüyoruz. 2017 yılını bu ÅŸekilde yoÄŸun çalışmalar ile geçireceÄŸiz.
“Böyle bir ortamda, 15 milyon Euro’luk yatırım yapmak biraz cesaret isteyen bir bakış açısı ancak biz sektöre inanıyoruz. Üretime, ürünlerimize inanıyoruz. Systemair’in gücüne, müÅŸterilerimize inanıyoruz”.
İlginizi çekebilir... Ufuk Atan; "DemirDöküm'ün yeni marka kimliği, modern, sürdürülebilir ve müşteri odaklı yaklaşımımızın bir yansıması."DemirDöküm Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Atan, DemirDöküm'de yeni marka kimliği ile başlayan dönüşüm, ısı pompaları ve hidrojen başlıklarındaki soru... KLINGER Turkey Pazarlama Yöneticisi Ali Korhan Közer: "Özellikle, demir çelik sektöründe oksijen hatlarında..."KLINGER Turkey Pazarlama Yöneticisi Ali Korhan Közer, yakından tanıdığımız Politeknik-KLINGER markalarının merak ettiğimiz yakın geçmişini, KLINGER va... Bir Ömür, Türkiye'nin İklimlendirme Sektörünün de Tarihi: YÜKSEL KÖKSAL Anlatıyor,Üçüncü ve Son Bölüm: İSTANBUL ve TETİSAN TECRÜBEM'¦... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.