B u p R D B E B D D B V A B Sirkülasyon Sistemlerinin Hidrolik ve Termik Dengelenmesi Ell:L:..t�lbll� l.bL=�\1 l2 l � L=l.1Li:.. fil l1ll! Ş lh! l �t lt l \! ll!J 1.2 LJ! L :;. � L! L :;. l! l :;. o o ·;;; ·e Hydraulic and Thermal Balancing of Circulation Systems Heat Stops Formation of Legionella Sürekli olarakyeterli miktarda su sirkülasyonu ve belirli bir sıcaklık seviyesinin garanti edilmesi, sıcak su sistemlerinin sıhhi kalınası için belirleyicifaktörlerdir. Aşağıda yer alan metinde yazar, lejyonella oluşumundan korunmak içinfarklı işlemleri anlatmaktadır ve ısıl dezenfeksiyona değinmektedir. 1 Giriş Almanya'da Ocak 2003'ten itibaren yeni kullanım suyu düzenlemesi L yürürlüğe al ınmıştır. Belirlemenin § 4 bölümünde, genel talepler doğ rultusunda insan için hazırlanan kullanım su- yunun hastal ığı teşvikedici unsurlardan arı n dırılması, içilebilir ve temiz olması gerektiği vurgulanır. İlgili sağlık müdürlüğü, kamuya açık yerlerde; örneğin çocuk yuvalar ı , okul lar, spor tesisleri, konuk evleri ve otellerde, yı lda bir kez örnek alarak su tedarik tesisini kontrol eder. Fakat diğer tesisler, resmi kurumlarca sağlık riski açısı ndan gerek görül düğünde denetlenebilir. Bu durumda su kalitesinin kontrolü, doğ rudan tüketicinin musluğundan yapılır. Bu şekilde yapılan kontrollerde, kullanı m su yuna ancak bina tesisat ında girebilecek kirlenmeler ve mikrop oluşumlar ı tespit edilir. Yakın takibe al ınan ise lejyonella oluşumudur. Bunlar ölümcül enfeksiyonlara neden olabilirler. Hijyenik açıdan bakı l dığında, bunlar yetersiz tesisatlarda sağl ığı tehdit edebilecek düzeyde çoğalabilirler. Legionella pneumophila'dır. Özellikle tehdit alt ında olanlar ise, bağışıkl ık sistemleri zayıf olan kişiler; örneğin yaşl ılar, küçük çocuklar, kronik hastalar ya da sigara içenlerdir. Enfeksiyon, bakterilerin aerosol şeklinde hava-su kar ışımında (örneğin duş al ırken) solunmas ıyla bulaşır. Lejyonella, prensipte her suda bulunabildiği gibi, durgun ya da çok fazla bekletilen sularda en kuvvetli şekilde çoğalır. Su sıcaklıklarının 20 ve 40 °C civarında olmas ı ideal bir üreme ortamıdır. 50 °C'nin üzerindeki sıcakl ı klarda, pastöri zasyon işlemi başlar ve bakteri sayısında azalma görülür. 3. Evreleşmede Devir Daimin Fonksiyonu Büyük çapl ı konut tesisatları nda uygun ön leyici tedbirler hakkındaki teknik tart ı ş malar ın odak noktasında, sirkülasyon hattı bulunur. Su kullanımı aralıklı da olsa musluk açıldıktan sonra en kısa sürede sıcak su akması ve ısı kayıplarından kaçınılması için, büyük CJ o CJ CJ CJ O 8 CJ O 8 Yazan: Michael Hartmann Çeviren: Korhan Küçümen Kaynak: SBZ-, Saniti:ir-, Heizungs-, Klima- und Klempnertechnik, 4/2003 çapl ı tesisler sirkülasyon sistemleriyle veya ek (elektrikli) su ısı tma tertibatıyla donatıl maktadır. İyi bir konforun sunumu dışında bu tip sirkülasyon devreleri, özellikle enerji ve su tasarruflar ına büyük bir katkı sağlar. Fakat özellikle yeterli bir su sirkülasyonunun ve belirli s ıcakl ık seviyesinin yakalanması, bina tesisat ında bakteri oluşumunu önlemek için en önemli faktörlerdir. Bu şartlar, uygun bir metotla hidrolik denge nin kurulmas ıyla sağlanabilir. Özellikle eski tesisler, doğru bir dengeleme içinde değildir ve yeterli bir sıcakl ık seviyesi tüm hatlarda sağlamaz. Çoğu kez bütün bölümler devir daime kat ılmazlar bile. Sirkülasyon hatlarının tasarımı ve boyutlandırılması konusu DiN 1988 ve DVGW- çal ışma sayfası W 553'te açıklanmaktadır. Çalışma sayfaları W 551 ile W 552, teknik tedbirleri lejyonella oluşu munu engellemek açısı ndan ele al ı r ve dezenfeksiyon metotlar ı hakkında genel bilgi verir. Bu iki çal ışma sayfasının birleştirilmesi, yeni bir çal ışma sayfası olan W 551 'i yarat mıştır ve henüz tasarı halindedir. Temel prensipte dezenfeksiyon işlemleri kullanım suyunun kalitesine hiçbir şekilde negatifetki etmemelidir. Kullanım suyu belirlemelerinin sınır değerleri mutlaka tutulmalıdır. Bilinen dezenfeksiyon işlemleri, kimyevi katkıların; örneğin klordiyoksit, kalsiyumhipokloritveya hidrojen peroksit gibi maddelerin verilmesi ile yapılmaktadır. Anodik oksidasyon veya UVışınları ile de suyun dezenfeksiyonu sağlanabilmektedir. UVışınları , ultrasonik iş lem ile kombine olarak da sudaki lejyonellaya karşı uygulanır. En basit şekilde uygula nabilen yöntem ısıl dezenfeksiyondur. Çünkü bunun için ihtiyaç duyulanlar -örneğin su ısıtıcı zaten mevcuttur. lsıl dezenfeksiyon için tüm sistem belirli birsüre için 70 °C'ye ısıtılmalıdır. CJ o o CJ o o CJ O 8 MTCV .. C 2. Lejyonella -Az Bilinen Tehlike Lejyoner hastal ığı, 1976 yı lında Philadel phia/ABD'de bir otelde düzenlenen emekli askerler toplantısı sırasında görülen salgın yüzünden bu ismi almıştı r. Bu olayda yak laş ık olarak 200 kişi hastalanmış, bunlardan yaklaş ık 30'u hayatını kaybetmiştir. İnsan yaşamı nı tehdit eden bu enfeksiyonun kaynağı lejyonella'dır. Bunlar çubuk şeklinde bakterilerdir ve özel bir morfolojik karak teristik göstermezler. Yaklaş ı k 40 çeşidi bulun-maktadır ve aralarında en önemlisi ise Sıcak sıı sirkülasyoıı sistemiııiıı termostatlı devir daim vaııalarıyla deııgeleıımiş şekliııi göstereıı şema. 98
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=