Tesisat Dergisi 94. Sayı (Ekim 2003)

Resim 2. İnsan akciğer lıiicreleriııi eııfekte etmiş Legioııella bakterileri Thaütclıresulerpinrointoizçoinadlaerıynaınşavre insan makrofaj (Resim 2). terilerin suda üremeleri için gereken o B p a t k i ­ mum sıcaklık 35°C-45°C'dir. Genel olarak 2600-60 °C arasındaki sularda canlı kalabilir. ° masıCznoirnduürz. e2r0indeki sıcaklıklarda canlı kal­ °C'nin altındaki sıcaklıklarda aisketifcahnalleı kgaelçaebbiliirlirv. e uygun şartlarda tekrar dS uu yr guunn lı us ığs uı n, ı ns ebdui maernatl ı kvl ea r dbai y oofliml maisnı , vsauryl ı uğnı , ss uu yd ua kn i ydüizğeeyr i mn di ke rkoi oa rl ggavneiyzambaal ak rt ıenr i (taal gb,a bk aa skı , tmeeri,sifnuindgei,spteroktleoyzeona)fvaaktr löı ğrılel erdgiiro. n e l l a n ı n üreBk oa kn tsea nr i t, r adsoyğoanl dsau bsui sl tuenmu lre(r1i nOdcee l çl so/ lki t rde ü) . şİünk ss ae kn ykaopn ısma nı tsrua ssyi sot nedmal e(r1i n0d6e cçeol lks /dl i tarhea) yr aüskt ­ sl aun smi satek tmaldeırri.n dB eu kniu on r tsaemb eı nb ib, ai kntsearni n yi na pü ırme ı mb ue ssi ui çsi ni s ti deemal el or ilnmdaes ıfdaı zr .l aB ibr idyioğfei lrms evbee ppdr oe , tboozl oi ka ybaunl u ün rmüans ı sdeı nr. t Be izyl eoyf iel mn dbei rççeoşki t l di me ğeitşai k bakteri türü vardır. A b B e u y s rı y i c n a a n i h b ü t iy i r y o ü a n f c i l l e m ın r ı t L k a . b a p a rş n k ı e a la s u m ı m b a o a k p k h t i e ç il i r a n i n t i k a n r u a y l f l ü a ın k n d s ı a e lı n r k . sr ıucnamk l ıaks vı neı skai mğ lya ar . s aBl ud eszeebnefpetketna n lsaur dsai snt ekmo ­ dl eer i ni dn es a bn i ysoafği l l mı ğ ı no ıl un ş uk mo ruunnumn aes nı gaeçl lı es ınnmd ea sni önemlidir. s Bih o u t n i n y u a a c ç u e la n k d r ı o a nl a ı o r k l a u a k ş r aş b n ıl o a ü r rl r u a ü l r a n . r l ı E e n t r k d m i e le e n n t d a el e n k b so i a s ro z te ı z b m y e o le s n i r u n od el dkui ğl eu g ki oandeal lra akzoanl tsma natkr avs yeo lneugni ou n eml lüambkaükn toel ar ins i nki inş i leetr kei l egneeçni ş i sni is teenmgdeel lne mk eokl a yg ehreedkei rf. Ss ai smt el ı mk ionn ttreoml ü inzdl een ömneesmi ll iedgi ri. oTneeml l ai znl eı nm ke aopl ­ madan alg, fungi, bakteri, protozoa, pislik ve boilyuoşfui lmmuonluu ş du re. sBt eökylleer bvi re obl ui yş uoms i t ll eegr iino neetl lkai etmesine engel olur. vBeurilkmoenkutyeda irA. Al al mm aannyMa 'üdhae nödzies llel i rk lBei röl i ğni etma rl iakfl eı nrdi naen gyöaryeı n bl ai nnaa nt eVmDi zI s6u0 2s i3s t eymö nl eertimn dee hi şiljeytemne, pvr eo j eb aakş aı mm aasşı an dmaa lbaar ışnl adma adl ı e; vma omn teatj , melidir. Ös i sztee ml l i kl el er i ny ienn i h yi j ya peınl aec auky goul ann ş eb ki ni ladl ea rdpal a snu lraı mn mı naı ns ,ı , gdüanhl üak smo un ar ay ednae , bkeol lni t ar or al vl aer lba aok nı ma ­ larının yapılması gerekmektedir. y Çla ü ü r k ı n n k d z ü a a r b m ar i e n , y a o/ d o m 2a 6 n e a . k 7 a g 'l n e ik i lm k o e s r i k s a t t n e e l d m a i l r e b . r i B n in u a d n e s u u n e b n d oa b r e uü n btaüjyhüaktaselabrıedbıri. o/o69'luk oranla plan ve monş b B a a in m k a a a sk s ı u ta iç sd i i s n ır t . d e B e m u ç l n e e l r a ş in r it d ı l n i e i m k çi i in k b d r o o e r o u e r l n a g r a ö d n n a iz e k m i m k a l i i r s la e i r ç o y l t a a a n y i l ç e a i g n şa i d o m e n k a e i k ll d t a a iğ , b e a a r y k b r t ı a c e k a r t i es s i r u il b d ei a r y l eo b f s u i i l m l m u b n i ta y a n o b ta i p k k e a o k s l aı ç n r o a ın k k v r a a e m d si a o p n ç in o u ğn iç a di l a n a d r a a e m k k i t i p e vi h a p li k a k t u e la o li t l ı l s p e e r e v t i i ç r y a i e n fa l e e s r y e aç e u ı r lm l l a e ş ş a m i k p t aa b k d u tı a ­ r (Resim 3). Resim 3. L. pııeuıııophilaııııı aıııipin içiııde böliiıııııesini göstereıı e/ektroıı mikroskopik resim Bakterinin uzunluğu 0.5-5 µm; eni ise 0.3- 0b u. 7 bµa mk t'edri ir,. kDool al ay yl ı kı sl ıay bl ai ,y oo lfdi l mu ktçaab akküaçsüı ki ç ionlda en s o a lm kl a a k n t a a b d i ı lm r. ekte ve yok edilmesi çok güç tBeümt ülenribndu esedbaehpaleprrdoejen,aşinasmaansıynadpaı mhiıjyseunsvise kmoar ol ı zvyeo nl e kg oi onnuel al l raı ngı nö zköonl üo nn di l ee ş mb uel sui nvdeu ryuel ­ tnıildmeanlıdoılru. şumu mümkün olduğu kadar azalçBoukf ı hr sı za tl ıçbı bi raşketkeirl di , eu yçgouğna lşaar ar tkl airnbs aunl dsuağğul ınğd a ı nı tl eerhi dn ii tn esdüer re kdlui rkuomnat r og le laml teı nk dt ead itru. tSuul ms ias st eı mve dneezgeençfeekcteeğienddielmn eösni ebmöyliledior. luşumların önü2. Dezenfektanın Özellikleri Db iirybai fr ri nadmecnegl i etçeikcni oolloa jrias ik i el el es uk tvr eo sl i oz fpr raotsuezsui ynl ue apyr or ısşet ısr ı pi l et eekl dr aer geedriel ekntiğvieş ei çkei l dr i ğe i nbdi r el e şhtiidr eron jbe inr d pri e ı s r i r a n o n i k n s bi s t i u , r s d d e e a r z b ğ e e ıt n s ı f m t e k kl h t o a a r n t , la o s r ı k v ın s ı i , d j e a le n n g , i t o o e z n m o ei n l z la u le b n b a m a k r e t ın e si amacıyla test edilmiştir. sEul dyeu ne ddi l ee bn i ss ıivn ıed egzöer en f eykatkel aeşdı ki l m1 e/ 1k0i 0s t0e noi l rean tneı nk dbaasşi sı nt ea mçeo ke ngj eükçtleü eddei lzme ni şftei rk. tSaenr böe zs tekl l lioğre, sahiptir. Bçearketke rei lnezr iimn lheür lcer er eda uk svi ya or ı nn ad agni r mkeokl atyel vı kel abga ketmeür innei nsoekbsei jpeon l mk ualkl atandı mı r.ı nOı zeonng,eblleaykteerrei kv eövl üi ­ rüsleri öldürmede klordan daha etkilidir. Faazkdaı rt (s2u0d-a3 0o zdoank i kf oar) ;m hu nı zdl ıa ş ek akliılşd es üor ekssii j eç on ek tdeönn übşamk tee rei l eğri el i mei t kgiöes ttet irkmt eenk tseodn irra; bz au r as er lbı ekpa ­ lGı nüt ıç lbüı r abki rmoakdsai dn aonkt s ioj el anne hi ni dd ri orgj eennmpeekrtoekdsi ri t. iksieehdüecr er ekdbeakki tkear ir vbeo vn hi r iüdsrl aetr imöol dl eükr üü rl l ever i ns oe nerta su ve oksijene indirgenir. Şraemkilş e1 k'dl ien ds ıev ıgnöı nstüerrei ltmi meikbteasditirle. şti rilmiş diyagAnot (+) Çıkan (Anot): HıdroJen Peroksıt Serbest Klor Oksijen Ozon (Meta-Stabıl halde) Katot(-) Çıkan (Katot)· (Zayıf NaOH çOzeltısQ Şekil 1. Sıvıııııı iiretim şeması 187 ... CC >> N

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=