il article__ Yazan: William D. Gerstler, Ph.D., ASHRAE Üyesi Çeviri: Rüknettin Küçükçalı ÖZET Ticari mutfak tasarımcıları, Ulusal Yangın Koruma Kurumu (NFPA 96) tarafından belirlenen 7,62mls'likegzost kanalı minimum hız değerininfazla sınırlayıcı olduğunu düşünmektedirler. ASHRAE 5. 1 O Teknik Komitesi, Mutfak Havalandırılması, egzost hızı ve yağ çöküntüsü (tortusunun) arasındaki bağlantıyı gösteren yeni bir proje (RP-1033) gerçekleştirmiştir. Bu araştı.rma sadece birçok yerde yayın/anmakla kalmamış, NFPA 96'nın 2002 Mart ayında minimum egzost hızı.m 2,54 mis değerine düşürmesine neden olmuştur. ABSTRACT Commercial kitchen designers consider that minimum air velocity value 7, 62 mis in exhaust ducts defıııed by National Fire Protection Agency (NFPA) is over limiting. ASHRAE technical Committee 5, 1O is developed a new projeci (RP-1033) indicates that there is a relation between kitchen ventilation, exhaııst velocity and oil deposition. Beyond that tlıis research is pııblished varioııs places, it also caıısed NFPA to reduce minimum exhaust rate to 2,54 mis valııe in March 2002. 94 MUTFAK EGZOSTU • • • iÇiN YENi KURALLAR New Rules For Kitchen Air Exhaust 1. Giriş snBeeur dbmee ans tkoaşl l aaenrdt enç aaNml ı şFemPl Aea r 9öd 6ze e' nnt ı l nen nadmseı ğl e i kyş ttaei rr i avl mrel aednsaı i l nhaea bomil aal ekscıtearğdi isı, rk.bl eu rni un ynaepl emra no ı lna bd ial egceet ği r ie ba inl el ac et ığl i Mok il u,u ştmfuaur k. t feDagkazhoeasgtzöuonbsctueuhnkai ur ddoeal nnu eşvtyeul erpmra rgatöki ks tiüçel l i renmr dgi şeet rinr çke eomkni st bryoi orl snpü zi dş ieroğml euerpl eg yer üi rnçki esn ek kl oe l şout şri rammnaedskaı npdaaehnğaei şl dı k eev enn odi çal imnk ia ykk aut ağl l daçı nrö. ı kl Bae nul t i dlyeüer zni ndei eny nsee, t l ek gyi l ezaorki snl at i şki ı nmacn, ealylel aampr ıeanyk çmmöuaktkeftalamkd eıer .ghzı zol satruı nkı ual yl ar ın aa yr ar ı kö pl çamr tei kyüel dvaey ga anz o oB k m o l lu u o u n ş d r t y. u r e ö m o B l n l l u e u t n e r e i u d b m n ç i i l l e ı g d k ö b i a a l n h e ir l e m a ı r l d a m i e y e bs l i n i i i a l n i p n r i p . l a a r sG o r a ş a ı s ğe lm m e lr a s ç a e r i e s k n t ı k r e ne an a m l m , e n u r t e p o i t d n i fr r e a t ii n u n k k egd eguçzreousr tml i ul i unğ uni nnai öogl çnöüaryl eml aerç.sı i k, sa ı rn ı ı l ral ı n" g emr çoedke- hl l aeyrai tn" 2. Deney Sonuçları ÇbB i uör i kkh emı z l mek üeht l ı ezh tı ı nzr aı ı , nvs epf reaerr ntk i aktt eüs aml l yeeı sr l i ı nnpaa brbai ermn yze üet rzş ei er dyvi ree. aşVadğeıdpa=ki dNe/nCklem kullanılarak hesaplanır. (1 ) vgB öeu srtaCedr map, eaVkr dtt eei kdpüi rçl . öBkkuümta el rea hş tkı zı roımnn ı as, aNi çn i çtnrö, akks ümytoel enakukonı snuı , ölsaal rçnaütkrl eah sneysaoaenpruol a snkomal nkı ş oat ı lnr ı . ns Ça nmötkremar skeyeoaz nk ı çus i nı zi usgei ks 2iunl ndl aoen' lkı ui dNen=klemm/Aku.tllanılarak hesaplanmıştır: (2) Blneuı snri an ı i idf, aaAd, yemüeztyemüy ezaekl tayenddeı ni r .ı b, Çti r öi i skkeemnt oe pphlaaı zr mtı i , kaaüzel ar okmüs aot l kuk oay rngşsuı al al naşt mtr aı r asmyl aao krn tı una nd psaar ab tpi ti kakr ayt l i adkrı üğa rı l ı g çeb röuçkl eumkn hemas ayi kna ti tfmaa kda ınr uı . nyÖgyruenl aer i mğn ei an s, yı yedür l üke şsş eüt i kkr i el edmmi ği i si snyydooenn l vl uue buti yor gpmul aul amt s y es a o g e n l z n to i k r s b a o t i s n r y h e s o a a g n c n z t o m u r s a i t s s s a a y i b s z o t i a e t n l t m u k ı l id a s t ı l a a ğ a b s ı b n a i i t d r l l i a ra t . u n , A t d a u ı y ğ e la n ı r n r o ı a d s ş k a o e ,l k k a k i a e l o d n ro n e a, l bdoebyui talayraı rvlaembausnılamraü kmakrşüınl ı kd üger. len hacimsel A o B hı r a t z a ı z k ı n ı d ı e n ü u m ş a y e i s g s r a y k u h e o la i n n p m l t p a ir a a r . ı r l a t B v i r k u e ü n s e l u a g k n b z o i o s t n o s s t a a n e k u n r a t c r o n u a s a n s o y l d l o b a n oo , u e y lu g u a ş z r t u t l o a a m s r r t . ı aak yyonrnı ı sckaaan l tbı rr usaans, yaeogknzauorsştaı hlr ı tkı zı ş ı ıgn edolal eaanczaabkl mi trı ra.p oaSlraot cinkauükç,l yop ol aanrraaamkr ,et çı tşröı ekp mda reet ği hki l ıüdzl i ı rçi ; hö etki gymzaoeçs dht tı uazykı ndi ı ukeğotunkmsi l aeunmzt retaeksk tdç eaedrğpi ir ş. ı l i Çmk l öi akkst mı e, neh eöhrnı zickı eni kı dni u,v reeugsmzoodns art addkeui bvd iaes riğnaedçr el öekkri i mbi l eei r at ı kr mı s aı n ıyvaeprıel acbeikl mt i re. sBi nue doal anni ca ek l vbeirre kc aerkştı ilra. ş Şekil 1 'de yapılan deneylerin sonuçları vameperski il mtse idkş itari.rn. aŞ leı kn i l l teor dpel aomr da i naaltaçnöı knmı eg öh sı zt ıenrı , yÖü üs tl zç, eüayml ti n, l des ear ğayvyaertı asayoyl reyı gayznaopos ı tl l ma rkı aşakt nı r a.i s l Bi ımnu l ı enanl addni örl airl tr gmh öı i zsş ttı eyi r rll eial mr . yTi şoat pi pr . l ı al Tamanbol ordtl aea lrnadmea yadl çeöörr kti nmf aesr okdl nıe ueagçyzlr aoı csratı gy6 öu5 tr, lü6al rmı ° (ei çki tneegidzzioor . ts e4t r, sm3ı caval esk ol1ı kn, 6ul aµçrml ıanr d;pa4akr8ti , i 9k1 ü,°l 6Cµbvome oblümyaüykalünğüsondneuçkliapr avretirkilümllieşrtiri.çin izotermal
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=