Tesisat Dergisi 86. Sayı (Şubat 2003)

Mo o N .,ı; ., " "' C0 article rastlanmaktadır. Hastalık Türkiye'de nadir görülmekte, özellikle bat gın olduğu bilinmekte d i r . ı Lüelgk ieol neer ilnl adeenyfeayk­ s h i a y r o d n a l a o r ı r tça oy ağ uçnı lkumk laak ty a a d z ı r . s o E n r k u e k v l e e r s d o e n b k a a ­ dınlara oranla daha fazla görülmektedir. Klasik Lejyoner hastalığında, hastanın ateşi 4s o0l ,u5n u°mC ' yyeetekras di zal i rğ i nydüekns eöl el übmi l mmeekyt ed avnea gelebilmektedir. Hast lanması; hastayı etkil a e l y ığ e ı n n ö ba lü k mte l r e i s m on ik u t ç a ­ rına, hast mesine, kr a o n n ı i n k b y i a r ş ra ın h a a ,t ssı zi gl ıağrı ,aa likçoi pl biaçğmı me ­ lılığı, akciğer hastalığı olup olmaması, ileri yaş, kronik böbrek yetmezliği, kanser, vücut A bba a ID ğ ğ l ı S ş ıd ı k e ır l n ı . kf eski sstieymo ni uileg iibl gi )i l iobl uirp s oo lrmu naum(aHs ıInVa Hastalık antibiyotiklerle t bilmekle birlikte, iyileşme herzeadmaavni geadrai lneti e ha d s ilememektedir. Bakteriyi alan kişilerde talık kendisini, ateş, öksürük, halsizlik, kas ağrısı, iştahsızlık, baş ağrısı, göğüs ağrısı, balgam gibi belirtiler ile gösterir. Lejyoner hastalığını atlatan kişilerde, fiziksel ve f k i a z l y i olojik zayıflıklar olmakta ve yaşam teleri düşmektedir. 2.2. Lejyoner Hastalığının Kaynakları o Le r gionella bakterisinin doğal barınma tamı su ve nemli topraktır. Fakat hastalığı yayan esas kaynak, Legionella bakterisi içeren sudur. Hastalık daima çevreden bh eu lrahşaı rn. gBi i rb ii nr sbainl gdi yaen du il ğa eş ırl imn ea mg eı şçtt ıi rğ. i An ek adras ui r vdeü şnüekh i rk go inbsi adnotğr aals yk oa ynnl aa rkdl aar d ab uLleugni ou nr evl l ea zdaerraercı eddoek uonr gmaanzi k. Ab en cs iank bı luı kl u ns ua ng iobri t akma f i v i la ç e r e d s r a i o s il n u h d ı n z e d la u b ğ ç u o u lu ğ o n a r d lı t r u a . ğ m B u u la s r ç u d o y a ğ u anl mp üasskoünr tuücl du ün ğd üa tehlikeli olmaya başlar. y ş Ç e o o n d ğ i a k k l m o o ş a la u r h l a l ı a z k rı a, s u su y b u a iç ğ el ı r ios ilnddueğduenvdaamn ,l ı dpeeğr ii ­ tahlil ettirerek mevcut l b o a g k ionella sayısı ölçülmelidir. Legionella t ğ su ın la d re a d , r a is ö 1i r . n b 0 e a 0 r ğ 0 ı i n n üd ; n ır s i m o ğ a u t a m ç ı a s ı n k d u a l e n l e b r i a n k d ı l e d k ı i te/mi ve akarsularda 1 ünite/mi civarında bakteriye rastlanmıştır. oHl adnugğiu s ehvuisyuesduen dLae gdi oonyeulrl uac' nu ı nb igr üyvaennılti çh oe ğn aü lzm ma eh vı zcı untı nd eo ğr ti al dyiar . çAı knacraı l kmbaas kı töenr ei nmi n lidir. Genel kanı, hastalık yapıcı ortamın 86 etkisinde kalma miktarı ile riskin arttığı yönündedir. Yani, çok yoğun bakteri içeren ortamlar kişiler tarafından solunmadığı sürece risk yaratmaz. Bakteri içeriği açısından bakıldığında, kullanma suyu temin kaynakları olarak d( 5u-r1gOu nmbeatrraej ds eu lna rçı ıvkea yn ü) zçeoyks e rl i ks uk lyi ,u ds uel rai rnı a ku r yu suları az risklidir. Kuyu derinlikleri ttıkça risk iyice azalmaktadır. Legionella bk aukl ltae nr i smi iaç eör ennc çees şi i t yl i ektuel l ral ni mvae s udl aürzı nednal ,i klorlama yapıldığında bakteri ortadan dk aı ğl kı nadr .a G, seunyeal l ii kl al ev ek eu dl l ai l en mn ak l os ur l amr ıi kkta l o rı r l 0 a , n 5 ila 3,5 ppm civarında olmakt mLeagisounyeulnlaa b3a,k5 ppm klor ilaveaeddıri.ldKiğuilnladne terisi 24 saat, 16 ppm klor i m la e ve kt eeddi irl d. i Kğ il nodr eo ri saen ı 1 5a r tdtaı kkçi kaa byaakş taeyrai bn ii ln coarannlı ıknaı nlmaarsüresi kısalmakla birlikte, klor tması insanları da rahatsız edebilir. Bu sebepten dolayı, kullanım sbuel lai rrl iı nddöan e ma şl eı rrı d ek l sour dkeupl loal an mm aa k y e r i n e , tanklarını yüksek klor oranlı 60-77 °C sıcaklıktaki su ile yıkamak, bakteriden korunmak için çok sağlıklı ve emniyetli bir yoldur. 2.3. Lejyoner Hastalığının Yayılması Lejyoner hastalığı kimyasal buharlar, is ve toz gibi yollarla geçen hastalıklarla aynı kategoridedir. Legionella bakterisi, yaşayan, b H ü a y s üyen ve çoğalan bir organizmadır. talıktan korunmak için işletmenin kontrolü, personelin korunma donanımı, z s ü a r ra e r n l i ı n n ı n k o ta n n t r ı o n l m ü a ö sı n e ve m l m i d a i r r u . z L e k j a y l o ı n n a e n r hastalığının taşınmasının genelde aşağıdaki sıralama ile gerçekleştiği çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. Bunlar; 1 . çLeevgrieosneel lblair bsaukktaeyrinsai nğiın, barınabi leceği 2. f B a a k kterinin çoğalmasına neden olan törler, 3. eOl vregrai şnl ii zkmi şai l en rı en ykaayyı l nmaak taar anç lhaar ıs, t a l ı ğ a 4. dKei rşei cl eerdee bd ua yl aaşnaı kbl ıi l mb i er kb ai kçtienr i yger tueb rul i nun olması, 5. B ge u organizmaların enfeksiyon meydana t bilmireesbi,ilmek üzere kişilere nüfuz ede6. Mikrop kapmaya yatkın ve enfeksiyona o ka lm rş a ı s m ı ücadele gücü zayıf bir kişinin şeklinde sıralanmaktadır. yBaupıslaı rcaal akmpaedka bsironşeayşyaomkaya ge l i n d iyse tur. Çünkü aşı gbiubliuhnemrhaamnıgş i bir korunma yöntemi henüz tır. Hastalığın bulaşma-yayılma smı rüadl aa mh aal es ı neddai l ek bi i li il kr vüeçt ekdabdi re ma l eı ndaebki liilre. r e 2.4. Legionella Bakterisi Hangi Tesisatlarda Bulunabilir? sLıecgaikolınğeınldlaa,suddisa uzun süre yaşar. Oda tile edilmiş suda aylarca, çs üerşem ec as nu yl ı u kn adlaa bi si el mbei rk tyeı lddi ar. n Ndeamh a ourzaunnı y m ü e k k ste e k d h i r a . v N a d e a m u o z r u a n n ı s ü d r ü e ş t c ü a ğ n ü l ı n d k e a l a k b ı s i l a ss uü lraerddea öu zl üurn. Ds üer ep oclaa nn laı nk avl aebdi l iur.r gLueng ikoanl ea nl y li a ç a e b ş r a a is k m i t n a e d s r e i ı s i b , iç a ö i r n z ı e n g l d li e ı k ğ r l ı e e n k d iç l a i e n r b , i es g i s n e i d r n ç e i e k k iç e b e n a r d e ri ı n s n i n m si u n a ve yaşama ort nh aa rnl abşamk at e vr ie, ybaa u m z s e u ı r y s r u u e n d c i u k k r u l . e l l Sr a u n h ıa i l ç d l i i ı n n ğ d d ı e e v e b ç b a e r u v ı ­­ sröe dzekkoi ns ou lsuun aonl dhuağvuaytaü mgeçomr esi i ş l e m i n i n t yılabilir. amlarda yayİ çaenrii s ai nedreo ssoul püarret ti keünl l ecri hi iaçzelraernd ınr. e Smol il uhnaav na al aecrı kolsaor ıl lyüo l ou yr tl aa mo r gi açnei zr ims i an da kecki ği esrue tdaaşımnır ve enfeksiyon başlar. Havada 5-15 µm boyutundaki su damlacıkları ile kolayca insanlara geçer. Bakterinin yayılma araçları ise; t Doğal nemli hava kullanan havalandırma tesisatları, t iSkulimilleenndeirmmleen(dkliirmilam) iş hava kullanan tesisatları. Nemli o ha r va kullanmayan split veya iç ve dış t d ı ğaı mp ednackei r eh atvi pail akrl iı mn ab icr ibhiar zi nl aer ıkbaur ı şkma pa ­ t t Ç saB a m m u d l a a a ş ş ır dık e t eğ k e il n d v e i i r l y . e erile(mriakvineaylaarı hariç), tekneleri t D(muaşlkairn,aları hariç), t Buharlaştırıcılar (konvektif tip ve düşük t s İ k ı c l i a m k l l e ı k n ta d i r ç m a l e ı ş a s n i s l a r ) , temleri için kullanılan t Bsualsuınsçolığ-uptmü laverkizuelesleursi,ağlayan musluklar gsaibçiansolunan havaya küçük su zerreleri tüm sist sdui rdmaen ykaapyı l na na k e i l m k a l n l i e m a r b d le i i r n l . e dc B ir e u m k h ear Ll s e ı i s g n ti e e o m m ne l le el n r la i, bakterisi riskinden uzaktır. Bu nedenle

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=