Tesisat Dergisi 75. Sayı (Mart 2002)

Donmu§ Bir Gıda Deposundaki CFC R1 3B1 'in Doğal Soğutkanlara Dönü§türül mesinde NESTli, NH3 VE İKiNCi AKışKAN co;y; SEÇİYOR Conversion ofa frozen food Store from CFC R1381 to Natural Refrigerants Nestle Chooses NH3 And The Secondary fluid C02 � Yazan: Holm Gebhardt, İsviçre \ç,,;,;, ç;ğd,m Çalap I R,daks;,an, M,hUtfo T,� � üvenli oldukları varsayılan g' soğutkanların ozon boşaltımı ve dolayısıyla global ısınma potansiyellerinin saptanmasına bağlı olarak yavaş yavaş kullanımdan kalkmasıyla pek çok sayıda kullanıcı alternatif arayışına girdi. Arayış içinde olanlara Nestle gibi global oyuncu firmalar da gerçekleştirdikleri çeşitli üretim süreçlerinde soğutma teknolojisi kullanıldığından hemen katıldı. Teknik çözüm arayışı içinde olan Nestle, amonyak (NH3) ve beraberinde ikinci soğutkan olarak karbondioksit (CO2) kullanımında karar kıldı. Elde edilen sonuçlar ise umut verici ve diğer soğutucu uygulama alanlarında NH/CO2 kullanımı konusunda yükselen tartışmalara olumlu cevap taşır nitelikteydi. Soğutma teknolojisi, endüstriyel yiyecek üretimi açısından oldukça önemli temel bir süreçtir. Hem taze hem de donduruImuş yiyeceklerin depolama ve korunmasında oldukça önemli bir rol oynamasının yanı sıra, dondurma üretiminde, yiyeceklerin derin dondurucuyla korunmasında ve kahvenin dondurularak kurutulup saklanmasında da etkinliği tartışılmazdır. Tablo 1 'de standart soğutma uygulamaları, buharlaşma ısıları ve soğutma kapasiteleri hakkında genel bilgi verilmektedir. Yiyecek sanayiindeki büyük firmalar genellikle yüz yıldan daha uzun bir süredir endüstriyel deneyime ve dünya çapında girişimlere sahip bulunmaktadır. Doğal soğutkanlardan (genellikle NH3), sözde "güvenli soğutkanların" (R12 Tablo /. Yiyecek endüstrisinde standart soğutucu uygulamaları. Buharlaşma Soğutma Uygulama Alanları ısısı Kapasitesi T0 ( °C) 0o (kW) Endüstriyel A/C +/-0 300 ... >1000 Sütün işlenmesi -5 300 ... >1000 Tatlılar -5 300 ... >1000 Taze ürünler -25 500 ... >1000 Derin dondurulan ürünler -40 500 ... n x 1000 Dondurma -40 500 ... >1000 Derin dondurucuda -50 500 ... n X 1000 kurutularak saklanan kahve Soğutucu birimlerinin inşaası ve işletimi için temel prensipler: emniyetli -güvenilir -ekonomik. TESİSATDERGİSİ .. SAYI 75 MART 2002 ve R22) kullanımına dek tüm (aktif ve pasif olmak üzere) gelişmeleri denemiş, tüm sorunları yaşamış ve soğutma teknolojisindeki eğilimleri deneyimlemişler, sonunda da doğal soğutkanları kullanmaya geri dönmüşlerdir. Şekil 1 'de bugünün sorumlu soğutucu mühendislerinin durumu görülmektedir. CFC ve HCFC Sorunları Yenilikçi Çözüm Arayışlarına Gereksinim Duymaktadır CFC ve HCFC soğutkan kullanımının gittikçe azalsa da çevre üzerindeki geçmişteki ve halen devam eden etkisini hepimiz gözlemledik. Bahsedilen soğutkanların kullanıldığı kurulum ve sistemler farklı yöntemlerin kullanıldığı alternatiflerle değiştirildi ve Şekil /. Yiyecek endüstrisi soğııtııcııları

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=