1. Giriş s şD i e s a t k e n il i m d m e i a n r d k k e i a r ' e d e ç a n e b b r i j i r i r i k k çi a o n y k t b i l b ı e n ö r a l i g y v e o e se y l l a a ı ç s b a ıt o c m a ru a k tkeosr oi szaytol an rsı on rau nzl aa rr ı ai lre vkea rr şeı lcaeş kı l mşaekkt ai l ddı re. yBeut esros ri zu no ul mn a ns ıevdeeynai hi si çe os lum taams fai ys eı ds ıi rn. i n zE sakmi ab nö,l gkeos eml ıps oı t mn eansti spt ea mr çlaelrai ryı ne noi lneanrdı mi ğ ıi t yh i a r iz i p l m m ılm e e t s a i öd şa m a r n t r ü k ö , o n ş a c u n e l c m a s a u k k t s k a u a d li ı k t r, e a z s li i t i r n e ai s n u i z g i u y e n i r l e e b k ş i r soilnaibmilmleeriktkeadrişr.ıladığı zaman mümkün sDi raknüi ml a sayr koan ' dsau ybuu gi çüinn bgee sçleerml i eo- l av en vönerile ce ısıtmrkaerBsr,i r F l 1 i o ğ 9 r i) 8 e t 8 n a' i r n d a g f e ı n ( Dd D a a a n n n s g i k m ü e n a c r F k e je a lle r ı B ş ıv t ö i a r lg i r lm m es e i e ş , l bu standartlar 35°C ile 180°C arasındaki v ıa s e lü ı r m ilm a in r iş a y tl u ir ığ . m A ı n n m d c e a a t k a s l u i i s y b te g u m l u u d l n a e m n h a m i m ç a b a k i s rı ş g ü e e z k r e i e ld r k e e 8t i .ğ7i ' ndien üvzuer gr i un dl aenkmi pa Hl ı ddı re. ğAe rl ül emr i ni ndye ukmo , ri çoezryi os innad ey obl easçl emmaek t as udyı r.u nSui snt eymul me rui n ş r a a t l iı zl me /ı şh/ah avvaas sı ı aaI lıınnmm ıı şş soul mi laes ıd ehma ii lneer i arasında bir ayrım yapılmaktadır. Aşağıdaki Tablo 1 'de önerilen değerler geçerlidir 2. Kireç Birikintilerinin Oluşması Soilrmk üa lsaı snyı no nk as zuaynul na rudna ,s eı rstı er uş al anrj dö ar l e rki ni rdeeç v be yi rai kbi no taiçl et rı ği nı i nk aobl uu şl me adsi lı en an yboi rl gkea zr çaenkıtni r . çKai rleı şçmbai rsi kı ni nı t ibl eür i yl eüyke cöel çküt idr .e Ç oizluims1u' zd ee thkei r n mm iy m e l y e kd ir y a e a n ç k a b ı ti r ç t ik ü ık i k n a e t n i t s i i m n a e i r n d t d ı e ş e ı göstermektedir. yduemn u bş aetsı l lme ams eı v esyu B a y u d u y e n ü m u zi n nliderira. lize edilmesi gerekAs i nr kcüa kl a isşyl eonn mseumy ui şnsau ys ıuzn ma riski de bulun60% 50% 40% 30% 20% 10% E E N i; � e Manuele Gulnas v/ 13 mm -60% Prof. Wilson v/ 6 mm -50% Prof. Güldener v/ 6 mm - 35% Manuele Gul nas v/ 6 mm -25% lllinois Universitet v/ 3,35 mm - 15.7% f. Guldenerog Manuele Gulnas v/ 1,8 mm - 13% 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 t mrı ı n a y d k a t a p a n a d) n . ı r B s ıu c ( ö a r r k is n k s ei u ğ n i tn v a a s n ı r z k lı ı l ğ n aı, Çizim 1. Kazanda kireç birikintisi oluşması ile ilgili olarak ek yakıt tüketimi. skuı l at ar sı nf i y ek sui lnl ea neı kl moal as rı ankı kz iomr yu anslaul kkaı tl • çmöakketlatdileır.bBiluir.sayede sertlik tortu olarak Yi laek ıbt i tr ül i kketeti mt ei ns iisni na rktampaas-ı sitesinde bir düşme ortaya 1000 ·c çıkar. Kireç birikintisi ayrıca ısıtma yüzeyi ısısını da o/o varan oranlarda artırarak, de S m 0 i ' r y i e n gyoennluenşamesesbineepyoollaabçilairr. ve stres koroz11oo·c Toblo 1. Besleme sııyıı ve sirkülasyon suyu için önerilen değerler. Besleme Suyu Geçirgenlik mS/cm Sertlik dH0 SOekrsbi jeesnt ikçaerrbi ğoi nmdgi o/ 1 k s i t mg/1 Sirkülasyon Suyu GSeerçtilrikgednHlik mS/cm 0 pH -değeri - - - YGaöğrüiçneürmiğ-i çamur Oksijen içeriği mg/1 Yumuşak/havası alınmış su gişilbeinumyegmul.iş su < 0,1 - - < 0,02 - - Yumuşak/havası alınmış su igşilbeinumyegmu l i.ş s u <9,50,-510,0 şyeafğfa-fy-oçkamursuz oksijen yok Demineralize/havası alınmış su < 10 - - << 01 0,02 Demineralize/havası alınmış su < 25 o 9şe,5ff-af1-0ç,0amursuz yoak ğs i j-eynoyko k 303'C 2ıs·c 2oo·c 16mm 16mm Çizim 2. Kireçli ve kireçsiz ısıtma yiizeylerinden ısı iletimi. 3. Korozyon ç D o e ğ m u i n r i u n n u ğ s r e a b d e ı ğ b ı i ko o r r o t a zy m o d n a t ü o r l k e s r i i j n e i n n s b u u y l u u n n m u n a s o ı d k ı r s . i j e B n u i n ç e e d r i e ğ n i n le i n , s ç i o r k k ü l d a ü sy ş o ü n k tourtaunl mı n aı ns ı 0s o. 0n 2d emr egc/ eI döünzeemylii nddi re. On kdsai j eh na TESiSATDERGiSİ � SAYl69 EYLÜL 2001
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=