SU ARITMA DÜNYASINDA İSKİ TEKNOLOJİSİ İSKİ Technology in Water Filtration World •• 1· • D O mer ı BaraJI, arlık Barajı, Elmalı Baraj ı, Terkos Gölü, Alibey Barajı, B.Çekmece Gölü, Sazlıdere Barajı, Düzdere, Kuzuludere, El mal ıdere, Kazan dere, Sultanbahçedere, Büyükdere, Pabuçdere Baraj ı olmak üzere İstanbul ' un 14 adet su kaynağı vardır. Tabiatta mevcut su kaynakları bazı istisnalar dışında içme ve kullanma ihtiyaçları için doğrudan doğruya kullanmaya müsait değildir. Bu yüzden suların arıtma işleminden geçirilmesi gerekir. Dere, göl, baraj kaynak gibi yüzeysel su kaynakları ve yeraltı sularından elde edilen hanı su, İSKİ 'nin 5 yerdeki içme suyu arıtma tesislerinde özelliklerinin gerektiği arıtma işlemlerinden geçirilerek, sağlık şartlarına ve TSE 266 içme ve kullanma suyu standartla rına uygun hale getirildikten sonra şebekeye verilmektedir. Arıtılmış suyun kalitesi, arıtma tesislerinde bulunan keneli laboratuvarları ve ayrıca Feriköy'cle bulunan su kalite kontrol laboratuvarı tarafından, arıtma tesisi çıkışından, abone musluğuna ulaşın caya kadar günde ortalama 350400 numunenin tahlili yapılarak denetlenmektedir. İçme suyu arıtılmas ı nda gaye; suyun kullanma maksadına uygun hale getirilmesidir. Tabiatta mevcut su kaynakları (göl, baraj, akarsular, kuyular,v.b.) bazı istisnalar dı şında içme, kullanma ve Çevre Bakanlığı'nın himayesinde 17-20 Mayıs 2001 tarihleri arasında İSKİ, İGDAŞ, İZAYDAŞ, Tlıames Water, Arıtım Dünyası Dergisi ve Balkan Çevre örgiitii B.EN.A 'nın destekleriy le hazırlanan "Arıtım 2000, 2000'li Yıllarda Şehir ve Sanayide Atıklar ve Arıtımı Uluslararası Sempozyum ve Sergisi", atık sular ve bu suların yeniden kullamlabilir hale getirilmesi konunun tartışıldığı bir platform oluşturdu. Sempozyumda, İSKİ Genel Miidiirii Veysel Eroğlu'mm İSKİ'nin bu konudaki çalışmaları İSKİ Geııel Miiıliirii Veysel Eroğlıı. ve gelişmeler lıakkmda yaptığı konuşııuısım aşağıda özetliyoruz. sanayi su ihtiyaçları için doğrudan doğruya kullanılmaya müsait değillerdir. Bu yüzden suların bir arıtma işleminden geçirilmesi gerekir. İçme Sularının Özellikleri İ çme ve kullanma suları aşağıdaki özelliklere sahip olmal ıdı r. a) Su; kokusuz, renksiz, berrak, içimi ho, tercihen 15 °C'den aşağı sıcaklıkta o lmal ı d ır. b) Hastalık yapıcı mikro organizmalar ihtiva etmemelidir. c) Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bu l unma ma lıdır. d) Sular agresif (aşındırıcı) olmamalı, yeterli derecede yumuşak olmalıdır. e) Sular kullanma maksatlarına uygun olmalıdır. TESİSATDERGİSİ ım SAYl67 TEMMUZ 2001 Yurdumuzda içime suyu olarak kullanılan suların Türk Sta nd artla rı 266'ya (içme suyu standard ı) uygun olması lazımdır. Ayrıca su arıtım ı nda önemli olan, insan sağlığının korunması olmakla birlikte, günümüzde suyun istenmeyen özelliklerinden arınmış sağlıklı şebeke (boru) hattı ile abonelere ulaştırılması da aynı derecede önem kazanmıştır. İçmesuyu arıtma tesislerinde 3 temel prensip vardır : 1. Suyun fiziksel ve estetik kalitesinin sağlanması 2. Bulunmas ı muhtemel zehirli veya sağlığa zararlı maddelerin giderilmesi. 3. Sudaki hastal ı k yapan (virüslerin, bakterilerin v.b.) mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesi.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=