Ml\lll\l.-e,__________..;....._.- _______ ARTICLE b)Soğutma kulesinin klima santralının dış hava emiş ağızlarından ve pencerelerden, lokanta, kafeterya vb. insanların yoğun olduğu yerlerde en az 1 O m ve daha uzak olması, hakim rüzgar yönünde soğutma kulesinin daha ileri noktaya montajı ve soğutma kulesi drenajının hava kesicili (sifonla) drenaja bağlanması gerekir. Soğutma kulesinden 3 km uzağa kadar Legionella bakterilerinin taşınabildiği unutulmamalı ve kulenin bakım, temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri özenle yapılmalıdır. c) Mutfak egzoz fanları, bacalar, gibi organik madde kaynaklarının yanına ve yakınına yerleştirilmemelidir. d) Hakim rüzgar yönü dikkate alınmalı, dışarıdaki halka açık alanların rüzgar yönünde önüne yerleştirilmemelidir. e) Soğutma kulesi yerleşimi restoran, otel odaları vb. yaşam mahallerine çok yakın planlanmamalıdır. 2.) Soğutma kulelerinde kullanılan malzeme pürüzlü olmayan, kolay temizlenebilir yüzeyli olmalıdır. Metalik olmayan bileşenler örneğin contalar vs. mikrobiyolojik büyümeye uygun olmamalıdır. Ahşap gibi bazı doğal malzemeler bu açıdan sakıncalıdır ve konstrüksiyonda kullanılması tavsiye edilmez. Cihazın genel tasarımında durağan su bölgelerinden kaçınılmalı, elemanlara kolay ulaşım, temizleme, numune alma ve drenaj imkanı tanınmalıdır. Komponentler kolayca çıkarılabilmelidir. 3.) Soğutma kuleleri sistemi temiz tutulmalı ve iyi bakım yapılmalıdır. Gözle muayene ederek kir, organik madde, birikinti veya çökelti olmamasına dikkat edilmelidir. • Hazne zaman zaman temizlenmelidir. • Mekanik filtrasyon tavsiye edilir. • Tortu ayırıcı cihazlar bakteriyle mücadelede önemli katkıya sahiptir. • Damla tutucular belirli aralıklarla temizlenmeli ve eskiyenler değiştirilmelidir. 4.) Aynı zamanda bir su şartlandırma uzmanı tarafından yürütülecek kimyasal şartlandırma gerekecektir. Su şartlandırma bakteri çoğalmasını önleyecek katkıları içerdiği gibi; kireçlenmeyi, korozyonu ve çökelmeyi önleyici maddeleri de içerir. 5.) Soğutma kulelerinin durdurulması ve çalıştırılması hastalık açısından en kritik işlemlerden biridir. a) Üç günden uzun süreli durdurmalarda sistemin (soğutma kulesi havuzu, borular, ısı değiştirgeçleri vs.) tamamen drene edilmesi en uygun yoldur. b) Eğer kısa süreli durdurmalarda drenaj pratik değilse; bu durumda sistem yeniden çalıştırılmadan önce ön şartlandırma ile soğutma kulesindeki su dezenfekte edilmelidir. c) Drene edilmiş sistem yeniden çalıştırılırken önce pislikler temizlenir, sistemi su doldurulur ve bakteri öldürücü ile ön şartlandırma yapılır. Fanlar bundan sonra çalıştırılır. Soğutma kulelerinin ve buharlaşmalı evaporatörlerin konstrüksiyonunda ve işletiminde ise özetle aşağıdaki konulara dikkat edilmelidir: • Damla tutucular bütün çalışma koşullarında minimum sürüklenmeye imkan verecek şekilde dizayn edilmelidir. • Su dağıtımı, su minimum ölçüde pülverize olacak şekilde yapılmalıdır. • Enjektör prensibi ile çalışan soğutma kulelerinin: • Su yüksek basınçlı pülverize edildiği için dezavantajı • Kulu içinde dolgu malzemesi , olmadığından temizlik kolaylığı için de avantajı vardır. • Tepsiler temizlenebilir olmalıdır. • Havuz direkt güneş ışıklarından korunmalıdır. (Az da olsa kule verimini de artırır.) • Taze su besleme hızları ve su hacmi kule üzerine işaretlenmelidir. TESİSATDERGİSİ SAYl61 OCAK2001 • Su toplama çukuru; çamuru ayıracak biçimde tasarlanmalı ve drenajı uygun çaplı boru ile en alttan gerçekleştirilmelidir. • Bütün drenajlarda havalıklar ve süzgeçler bulunmalıdır • Su şartlandırma programı bütün yönleri ile düşünülmeli ve su kalitesi sürekli kaydedilmelidir. • Yedek pompalar normal çalışmada izole edilmeli ve zaman zaman yıkanmalıdır. • Filtre düzenlemesi su şartlandırma ile koordineli bir biçimde gerçekleştirilmelidir. • İşletim ve bakım üreticinin öngördüğü biçimde sürdürülmelidir. J- Soğutma Kulelerinde Operasyon ve Bakım Sistemi operasyona alacak olan elemanlar soğutma kuleleriyle ilgili olarak eğitilmiş olmalı ve de bu tarz bir sisteme çalıştırmaya yatkın olmalıdırlar. Sistem işletimi sırasında meydana çıkacak kritik değerler kaydedilmelidirler. Prosedürler normal kontrol parametrelerini ve sınırlarını belirlemelidir. Çalışanlar normal şartlar dışında çalışma durumlarından haberdar olmalıdır, ve su kalitesi üzerinde belli aralıklarla testler yapılmalıdır. Bu kontrollerin arasındaki süre 1 ayı geçmemelidir ve hastane gibi bakterilere duyarlı ortamlarda bu süre daha da kısa tutulmalıdır. Bu durumlarda kullanılan mikrobiyolojik slaytlar faydalı olsa da bunlar sadece kulenin bakım kalitesiyle ilgili bilgi verir ve su içindeki lejiyonella bakterisiyle doğrudan alakası yoktur. Suyun elektrik iletiminde değişimi belirleme ise su içindeki çözünmüş madde miktarındaki değişimin ölçümünde bir yol olarak kullanılabilir. BAKIM Basit fakat ayrıntılarıyla yazılmış bir bakım şartnamesi bu tesisatlar için çok önemlidir
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=