1 . Giriş oB lua hr aakr kç ue lşl ai tnl iı l aanm ba içr l aarkl aı ş kçaon kd ı ry. a y g ı n BE nudhüasrt rı ni y eal ,n 2a- kı suı tlml aan, ı 3m- Tael ramn il ka rs ıa n1t - rallarda elektrik üretimidir. Endüstride buhar kullanımında tercih nedenleri şöyle sıralanabilir: 1 . çYıkümkaskekmaükmışkküanndürs.ıcak l ı k larına 2. t dls i o r ı . y ge B m ç u u iş h ş a y b r ü u d z h a e a n y r le ı ı n s r ı i y n ç o d e ğ e k u s i ş ş ı m c i a a g k s e l ı ı y n kl e a s l a l g i b k e i l r t e gç ee kr çl eeşki rl.e şBtui ğ ii şnl de me n s abbüitt üsnı c aı skıltı kmt aa ysıüczaekylıği ı bsoabyiuttnirc.a buhar tarafı n ı n 3. çS iı mc adkel ı kg ke or çnet rkol el uş nt i ur mçeokk mh aüs sma ks übni ds ı cü ar .k l ıSğöı zb ukhoa nr ıuns ub ass aı nbciı tn ay ob ağ ğu lşı dmı ra. s eB ı t c a m a s k e ın l k ı ç ğ m ın kü ı o ç m n o t k k r ü o h n a l d u s ü s a yr. s ool ul ayr al ak kpor on tsreosl 4. Bbüi ryküüktml e i ki l etartdaşaı mısıaeknmerüjmisiknüi nkdüüç ür.k 5. mB uahdadre dhiirj.yBeun i kn e, dt ea mn l ea mö zeenl l iskalfe bgiı r dd ea z ee nn fdeük ss ti yr ios ni nvdee p vr oa szegseeçl iel mm ea zn ı dbı irr. Bleumheazr.sız gıda endüstrisi düşünü6. c gA e ı k y r ı e l ş a k k a y g n o eı k r n ç t u e t r a k . ş l e ı n ş m i r. a s P ı o k m e n p d a i l a b m a s a ı y n a 7 . Dr ual ha ab i kl i rü. çYüukkbaor ırduaçsaapyı ı il lı enteeds ies an tl ekrul e tbeukhs at i rl egnı ddaü,s t kr iismi nydae, gpeent irşo ök il mç üydae, kullanılır. Buharın dezavantajları ise: 1. dBauhhaafraztelasdisıar.tında korozyon riski 2. iKş loent md eenssi zhoarttvı ne ı np aohl ua şl ı tduı rr.u l m a s ı v e 3. eBğui mh aer s da ha iğpı toı ml m ha al ı tvl aer ıi çbi nedl ier l ik obni r dens birikmemelidir. 4. f Ba e ç u l ı e h d r a a e r n ı t a 1 d şe ı k m z m a a / v k d a , e n t n t e a k dj l n a ıd i h kı a r v . e u z e u k n o n m o e m sa i k 5. ( i k ş o le n tm d e e n m s a k s a r y a ı f p la l r a ı r ı d a n h e a d e fa n z i y l a l e d ) ı r . y s B u a u , ğ h a e o r n l ı a d n b ü ai s l l m t t e ri e r y n k e a t l e ti p d fi r i r o ı . ssı tems l ae dr daek akyı z- ng aı nr Bl eur ihnai nr, yk aa py ınma ır vs eu pvreojkeı zl egnı nd iyrai lğmsei ssti en md e töencermülbi dei rd. He ne r ügçetel esinsat ibl ei riil gk iilmi ö n eçmo lki gy aözr üı nl eı nn vdee va lat mı çı inzdi l am egkr ui sptel anr e hn anl oi ntdl aer sıralanmıştır. 2. Kaynar Su, Kızgın Yağ ve Buhar Sistemleri Pratik Notları 2.1. Kızgın Yağ Notları 1 . kKuı zl l ga nı nı l ayba ği l esci es tğei mml ea rki sni dmeu my a ğbı inr s ü ı z c e a r k i l n ı k d e d e y ğ a e ğ r i a v y a r r ı ş d m ı r . a y B a u b s ı a c ş a l a k r l ı ğ v ı n e yü za ep rı si nı d eb ogzauzl l ua rş .m aB uo l us rı .c aGkel rı ği yı ne dkaalhaan ykauğlladnaılakmarabzo.nlaşmıştır ve bir 2. tYear mğ ıon- cbr auk işneg koilladyeı abdoı zvue rl mi l i ra. s ı n a 3. sF iasrtkel ımf il remr ianl ad ret akr ua fl lı na dn aı l nm kaı kz g üı nz ey ar eğ v siç e ei n n M t e o u ti l b k a i ş l y ş ı l a i a r ğ k bl e a i l t r e l en g r e i ü l y i s ş a t t ğ ir l l a i i l m r m ın i i t ş d t a s ir ı . b c u Sa g h k ü e lı n k ll 310°C mertebelerindedir. 4. lÜa rsdt ak2u8l l a0n °m C a s e s ç ıc i l a e k b lı i ğ l i r ı ( i ü se st b l i u m i y tt a e ğ n 30°C daha düşük). 5 . mK ıazsgl aı nr ı nyıanğkseissitl me me sl ei ri çi i nh aavzao til al e0t. 2e- 0l a. n5 d bı raı lrı r.mDe rotleabyeı sl eı ri il ne deen bba üs ıynüçk saıvcaankt al ıjkl a r ıd deüğşeürkl ebr ai ns ıen ç tual ayşüakbs ei l k meleridir. 6. m pYa o e ğ m k ın t p e a v d l i a s i r k r . ı o Dz ta i o t s e l a a s r i y ım s ıs ıc ı ı n a i d l k e a l ı k k b ı i u z le g d ı d n u e r y ğ u a i m ş ğ gi köez nö ng üenr ee kal il ı npmoaml ı pd aı r.l aYmağa sgoüğcuük yp oü kmspeakl taimr. aYgaüğc üı s aı nzda ıl ıkr.ç a g e r e k l i 2.2. Kaynar Su Notları 1 . gKeanyl enşamr es ud es pi sot el amr ı l et er irncdi he eddi ikl i r tdi pi . y k B ü u ö z l y l e a l y e ni c ı l v a e e n s b a u z a d o s a t ı n e g ç r a i l y z a e ı n n i d le gı r a m s z u a m t eik i m ç ta a i r n s ı azaltılmış olur. Bugün için ise, TESİSAT DERGİSİ SAYI 56 ...., AĞUSTOS 2000 151 � s m k o o e ğ m m ut p b u r r c e a u n sl ö u lı r g d lü e e n p v le o e ş y m k a u e l l p a d n o eı p m lm o p l a a a k r l ı ı ş (a a t r i r t p a ı ti leer)cihd aehdailmkeukl ltaendiırş.l ı o l d uğu i ç i n 2. m m ls e ı e r t g t r e e iy ç bi e e ş o k b a l a a t ğ r s a l a ı k y o ıl a a l ş m r a ı ğ a h ı k d ız l a a a k i v b e d i r e l g ğ i e k e t o r e Kleızrdgeındyira: ğ: 1 500-2000 kcal/hm2°C Kaynar su: 2000-3000 kcal/hm2 °C Buhar: 5000-10000 kcal/hm2 °C 2.3. Buhar Notları Buhar kazanı notları 1 . bSoi srtuel amr ıd eh ke il etzüomn l um oa lnmo aml ı edtı rr. e Bl eöryi n g dle e a c l l e e g na a i n l r a i . n b A m a n s a ı i n l ç a v r e d ı y a a l m g a s al ü a n r n o e m m k a l e i l a t b r r ı e a d l s e e ın r n e ç zl aacraakr vmearneobmi l i er .t rSeilsetrei nm dg öe s tkeur el l caenğı i dd ee ğğeerri nme ay na koımn oe ltmr ea l lı idmı r.i tÖi nrinne ğoi nr t6a amt üa nboi mr teetsri sea tk ui çl l iann(ı 0l m- 1aOl ı)daı tr.ü lKüakzba inr d m ü a z a e h l r a ıd in ı ke r, o 0 l b a öy 1 y l 6 a l 0 e şı c ' r l e . ı k K u mo z a a ll n e k o t k a m tö n e r t or ü k e z u t e m a r k i a n ıl k deki manometre 0 100 olabilir. 2. Bg öu shtaerr gkea zc ai hnaı züı zkear zi nadnedkai k si us us ye vu iny ea sl ti va ze a ül ms ta ssı ı nv eı ryl aa r aı nr tı mgaössı t ehrai rl i.n dS eu ykuan zbaens i b epsoi mc iph aa sz ıı nn aı n kk ou nmt aa knlda raı keadzearn. aE lğteı nr akda üz aş en rdsaek, i bsour ubloa rruı n süesvtiüy essui snui nz kh aa ll ıirn. dBeo rbuo ür us tl aürn ükna vsruusl uuzr kv ae l mk aı ssaı sürede delinir. 3. kBuul hl aanrı l ıkr.a zBaunnl al arrı dn adna bçi irfitn cpi rsei skoaszt aa t n p r ı n e s o ç a s t l ı a ş t m d ı a r . b K a a s z ı n a c n ı ı n m ı n ı z a 6 y a a r t l a ü n d i s ı e ğ , ı Op r retsao sbt aa ts ı n5 ç, 5l ı i bl eu h6 a ar r taes sı ni sdaat l aç raı lnı şdı ra. pb reessionsdt aet kdui flel ar annı sl ıı r.0 ,B5u a tpür ems oesr tt ea t ba yr üa lröl ar en akcuamk abnadsaı necdı ne ,r . pPrreessoo ss tt aatttı an y çn a e ol r k ış d t m a e d a a o a l p r m a re a l ığ s s o ı ı n sı g t n a e d r o ı e r n k t a l h i l d a a r s i ı r s n . a d s O a iy r be t t i a r i d 6 a h a a t ü f a z i s l a e d ı r 0 . - Ö 1 O r n e a ğ t i ü n , p ka r z e a s n o ı s m t a ı z t
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=