Tesisat Dergisi 55. Sayı (Temmuz 2000)

Söyleşi:------------------�----. L...�-----------------------�------------ıff1'l!rView çalışmaya devam eder. Bu ise gereksiz bir zaman ve enerji kaybına yol açar. Çamaşırhanede belli bir saatten sonra ana yıkama, kurutma, ütüleme işlemleri bittikten sonra yalnızca birkaç pres ütü devrede kalır oysa sizin koca buhar kazanınız hala buhar üretmeye devam etmek zorundadır. Büyük ataletinden dolayı kazanı personelin yemek veya çay molalarında durduramazsınız. Oysa doğal gazlı sistemde bu böyle değil. Cihazların ısıl ataletleri minimum olduğu için şalteri açar açmaz birkaç dakika içinde istenilen sıcaklığa ulaşılıyor ve cihazlar üretime başlıyorlar. Bu esneklik sayesinde yemek ve çay saatlerinde personel cihazların şalterlerini indirip gereksiz enerji kaybına sebebiyetvermemiş oluyorlar. Muhittin Tekman: Hem enerji bakımın dan, hem personelin dinlenmesi bakımın dan, önemli avantajları var. Tayfur Cinemre: Doğal gazlı sistemin buharlı sisteme oranla bir önemli avantajı da, buhar hatlarında oluşabilecek kışır, korozyon gibi sorunlarla mücadele etmek zorunda olunmamasıdır. Buharlı tesislerde kışır ve korozyona karşı ciddi bir bakım programı yürütülmek zorunda. Öncelikle suyun sıfıra yakın bir sertlikte yumuşatılmış olması gerekir, oysa sıfır sertlikteki su korozyon açısından son derece agresiftir. Mutlaka bu suyla birlikte korozyon önleyici ilacınızın da olması lazımdır. Bunun dışında buhar kapanları sürekli problem çıkartırlar. Bunların takılı kalması halinde ya kondensi atamaz ve cihazınıza su bastırırsınız ya da sürekli buhar kaçırır, enerji sarfiyatınızı aşırı arttırırsınız. Kısacası buharlı sistem sürekli bakım gerektiren, sürekli elinizin üzerinde olmasını icabettiren bir sistem. Bu faktörlerden dolayı biz tercihimizi direkt ateşlemeli doğal gazlı cihazlardan yana koyduk. Muhittin Tekman: Peki sistemin hiç mi dezavantajı yok? Tayfur Cinemre: Şu ana kadar bir dezavantajını görmedik. Kızgın yağın yanıcı ve parlayıcı olması bir dezanataj gibi öne sürülse de bu cihazlarda korozyon ve basınç söz konusu olmadığından cihazın Doğal gazlı, kızgın yağlı silindir ütüde şalteri açıyorsunuz, en fazla 15 dakika sonra sistem devreye hazır. Buhar kazanında olduğu gibi sabahtan akşama kadar sürekli çalışması gibi bir durum söz konusu değil. Yemek/ çay molası veren personel şalteri kapatıyor, yarım saat sonra geliyor şalteri açıyor, en geç 1O dakika sonra cihaz hazır. Isıl atalet söz konusu değil. herhangibir yerinin delinmesi olası değil. Ayrıca cihazların üzerinde herhangi bir arıza durumuna karşı kendilerini korumaya alacak kontrol sistemleri mevcut. Doğal gazın güvenlikle ilgili sorunları ise her doğal gazlı tesiste olduğu gibi yerinde alınacak tedbirlerle giderilmiş durumda. Doğal gazın bu avantajlarını değerlendirdiğimizde, kurutma makinalarımızı ve silindir ütümüzü gazlı yapmaya karar verdik. ve sıra geldi çamaşır makinalarımıza. Çamaşır makinalarımızı Electrolux firmasından alırken makinalara buhar veremiyeceğimizi, makinaları yalnızca sıcak ve soğuk su ile çalıştırıp çalıştıramayacağımızı sorduk. Firmanın olumlu cevabı üzerine çamaşır makinalarımızı o şekilde seçtik. Sistem şöyle çalışıyor: Biliyorsunuz otellerde zaten 45-50 °c sıcaklıkta kullanım amaçlı sıcak su var. Tabii bu yeterli değil; yıkamanın hijyenik olabilmesi için çamaşırın makinalarda 7580 °C'lerde yıkanması gerekiyor. Öte yandan 1 kg çamaşır için yaklaşık 1 O it soğuk su gerekirken, sıcak su için yalnızca 5 it gerekiyor, yani bizim öngördüğümüz kapasite ile günlük sıcak su tüketimi 1 O - 12 m3 civarında olacaktı. Bu sıcak suyu hazırlamak için sisteme, doğal gazla çalışan 250 kcal/h kapasiteli küçük bir sıcak su kazanı, 2 m3'lük paslanmaz çelik bir akümülasyon tankı ve plakalı eşanjör ilave ettik. Bu sistem sayesinde tankta daima 80 - 85 °C'de 2000 it suyu emre amade olarak hazır tuttuk. Çamaşır makinaları bu sıcak su ile soğuk suyu karıştırmak suretiyle istenen sıcaklıktaki suyu kendileri ayarlayabiliyorlar. Böylece, çamaşır makinaları için ayrı bir buhar kazanına gerek kalmamış oldu. Muhittin Tekman: Enerji sarfiyatı ne durumda? Tayfur Cinemre: Böyle bir tesisi kurarken, önümüzü görmek için çeşitli yerlere su, elektrik ve doğal gaz sayaçları koyduk. Bunların günlük değerleri, yıkanan çamaşır miktarlarına bölünerek cihazların verimlilikleri hesaplanıyor. Buna göre bulduğumuz ortalama değerler aşağıda verilmiştir. Çamaşırhanede yıkanan toplam çamaşırın (çarşaf, havlu, müşteri, üniforma) 1 kilogramı için harcanan enerji ve su miktarları şöyledir: Elektrik : 0.1 kwh / kg çamaşır Su : 15 it/ kg çamaşır Doğal gaz : 1 65 it/ kg çamaşır TESİSATDERGİSİ SAY! 55 ________________ __ (& � TEMMUZ 2000

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=