• Sıvı Yakıt Sayacı • Ampermetre • Voltmetre • Cos qı -Metre • Baca Çekiş Ölçeri Güvenlik ve Kontrol Cihazları • Termostat • Prezostat • Akış Sviçi • Emniyet Ventili • Termostatik Vanalar • Basınç Düşürücü Vanalar • Seviye Regülatörü (Tağdiye Cihazı) • Kondenstoplar 3. KAZAN DAİRESİNİN EMNİYETİ Kazan dairesi içinde bulunan her bir ekipman üzerinde çıkartılamaz ve silinemez şekilde pirinç alüminyum gibi korozyona dayanıklı bir plaka üzerine kazınarak yazılı isim ve öneml i özelliklerini belirtir birer plaka bulunmalıdır. Bu plakalarda şu bilgiler bulunacaktır. 1 . Mamülün adı ve ekipman numarası 2. İmalatçı firma adı, adresi ve telefonu 3. Seri ve model numarası, imal tarihi 4. Belirli şartlardaki kapasitesi 5. Azami dayanabileceği basınç, sıcaklık vb. sınırlamalar. Bunlara i l aveten ekipmanın sağlıklı çalışmasını temin ve kontrol eden cihazlara ait kalibrasyon belgeleri ve kontrol test tutanakları, raporlar bulunmalıdır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 207. maddesinde de belirtildiği gibi güvenlik kontrolleri: 1. Kazanların imalatı bitiminde 2. Yeni kurulan bir kazanın işletmeye alınmasından önce 3. En az 3 ay kulanılmayan kazanların, yeniden işletmeye alınmasından önce 4. Bakım-onarım ve revizyonlardan sonra, kazanın işletmeye alınmasından önce 5. Periyodik olarak yılda bir kez yapılmalıdır. Kazan dairesi içinde personelin uyması gereken kurallar ve tehlike anında yapılacak işlemlerin yazı l ı olduğu bir tablo görünür bir yere asılmalı ve bu kurallara uyulup uyulmadığı zaman zaman ilgili mühendis veya görevli kişi tarafından test edilerek kontrol edilmelidir. lsı Üretim Merkezi Personelinin Görev Sırasında Uyması Gereken Durumlar: 1 . lsı üretim merkezi personelinin birinci görevi işletme süresi içinde, kazan ve bağlı donatıml arı sürekli kontrol etmektir. ısıtma üretim merkezi personeli işletme süresi içinde kazanı kontrolsüz bırakmamal ıdır. 2. lsı üretim merkezi, ısı üreteçleri, yardımcı donatımlar her zaman temiz tutulmalı. lsı üretim merkezi iyi aydınlatılmış olmalı ve içinde gereksiz ve sisteme ait olmayan malzeme, araç ve gereçler bulunmamalıdır. 3. lsı üretim merkezinde, görevli personel dışında işi olmayan kişiler bulunmamalıdır. 4. lsı üreteçleri bakımından işletmeye sokulmadan önce ısı üretim merkezi personeli tarafından iyice kontrol edi lmel i kazan içinde yabancı maddelerin kalmamasına dikkat edilmelidir. 5. lsı üreteçleri, işletmeye alınmadan önce ve vardiya değişimlerinde üzerindeki tüm ölçü kontrol ve güvenlik aygıtları kontrol edilmeli, tümü çalıştığı görüldükten sonra kazanlar işletmeye alınmalı veya onarım sürmelidir. Kontrol sonuçları vardiya defterine yazılmalıdır. 6. Kazan işletmeye sokulurken, düzey göstergesi üzerinde işaretli olan yere kadar kazan su doldurulduktan sonra kazanın ısıtılması yavaş yapılmalıdır. 7. Su düzey göstergesi, kazan işletmeye sokulmadan ve iş süresi içinde sürekli kontrol edilmelidir. 8. Kazanın ilk ısıtılması sırasında buhar çıkış vanaları kapalı tutulmalı, kazan içinde hava kalmaması için nefeslik açık olmalıdır. 9. Kazan suyu düzeyinin sabit tutulması, düzey göstergesi üzerinde işaretli olan kritik düzey altına düşmemesi sağlanmalıdır. 10. Su düzey göstergesi sık sık blöf edilerek çalışıp çalışmadığı kontrol TESİSAT DERGİSİ SAYI 54 ....., HAZİRAN 2000 1 64 � edilmelidir. Düzensiz bir çalışmanın olduğu saptandığında hemen nedeni araştırılıp bulunmalı ve sağl ıklı çalışması sağlanmalıdır. 11 . Kazan suyu düzeyinin kritik düzeyin altına düşmesi durumunda ateşi hemen söndürmeli ve yetkili amire haber verilmelidir. 12. Besleme çevrimindeki tüm elemanlar sık sık kontrol edi l meli ve çalışır durumda bulunmaları sağlanmalıdır. 13. Kazan basıncını gösteren manometreler sürekli kontrol edilerek çalışmaları kontrol edilmelidir. 14. Kazan buhar basıncının saptanmış olan işletme basıncını aşmaması gerekmektedir. 15. Otomatik basınç kontrol aygıtının (Presostatın) çalışıp çalışmadığı dikkatle izlenmelidir. 16. Herhangi bir nedenle buhar basıncı çok yüksel irse, (işletme basıncı üzerine çıkarsa) kazanı suyla beslemek ve buhar çekişini azaltmak gerekir. Bu önlemin yetersiz kalma durumunda ateş söndürülmelidir. 1 7. Kazan güvenlik vanaları her gün dikkatl e kaldırılırken çalışmaları kontrol edilmeli, ayarlarının bozulmamasına dikkat edilmelidir. 18. İşletme süresi içinde gözlenecek olağan dışı çalışma durumları (ölçü kontrol ve güvenlik aygıtların ı n arızalı çalışmaları, buhar kazanlarının borularındaki şişkinlikleri vb.) anında, ateş söndürülmeli, gözlenen durum amire bildirilmeli ve vardiya defterine işlenmelidir. 19. Kazanın işletmeden çıkarılması anında beslenmeli ve çekiş azaltılmalıdır. 20. Kazan işletmeden çıkarılmadan önce, buhar tamamen kullanılmalı, ateş yavaş yavaş azaltılmalı ve söndürülmeli, bu zaman içinde duman gazı sürgüsü kapatılarak kazan beslenmelidir. 21 . Yeni boşaltılmış kızgın kazana, hiçbir nedenle soğuk su verilmemelidir. 22. Kazan çekiş bölgeleri, külhan ve cehennemlik yüzeyleri sık sık temizlenmelidir. 23. Vardiya değişimi sırasında görevi alacak personel işletmeyle ilgili bi lgileri, görevi teslim eden personelden istemeli; işletmenin çalışma durumu vardiya defterine yazılmalıdır.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=