Tesisat Dergisi 54. Sayı (Haziran 2000)

Makale YASAL YÜKÜMLÜLÜK 1475 Sayılı İş Kanunu - Madde 73 Her işveren, iş yerinde işçilerin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamak için gerekli olanı yapmak ve bu husustaki şartları sağlamak ve araçları noksansız bulundurmakla yükümlüdür. İşverenler, makinaların kullanılmasından doğacak tehlikelerden ve bu hususta önceden alınabilecek tedbirlerden işçileri münasip bir şekilde haberdar etmek zorundadırlar. İşçi Sağl ığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'ne Göre: Her işveren işyerinde işçilerin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamak için bu tüzükte belirtilen şartları yerine getirmek, araçları eksiksiz bulundurmak, işçilere yapmakta oldukları işlerinde uymaları gerekli sağlık ve güvenlik tedbirlerini öğretmek zorundadır. Emniyet tedbirlerini 3 başlık altında inceleyebiliriz. 1. Kazan Dairesindeki Personelin Emniyeti 2. Kazanın Emniyeti 3. Kazan Dairesinin Emniyeti 1. KAZAN DAİRESİ NDE ÇALIŞAN PERSONELİN EMNİYETİ 1.1. Personelin Eğitimi: Personelin emniyetinin sağlanması için önce EĞİTİM gereklidir. Kazan dairesi işletme ve bakımı yapacak personele ortalama 5 gün süren bir eğitim verilmelidir. Bu eğitimde anlatılması gerekli konular: 1. ısı, Sıcaklık, Basınç kavramları, Temel Fizik bilgileri 2. Su - Buhar çevrimi 3. Yanma, hava/yakıt oranı 4. Yakıtlar, brülörler 5. Kazan Besi Suyu Özellikleri 6. Kazana verilecek kimyasal katkı maddeleri, numune alma ve değerlendirme 7. Basınçlı kaplarla ilgili temel bilgiveesaslar 8. Kazan kontrol sistemi 9. Genel teknik emniyet kuralları 10. Kazan ile ilgili teknik emniyet kuralları 1 1 . İmalatçı firmanın verdiği teknik dosyanın açıklanması a) Teknik özellikler b) İşletme talimatları c) Bakım talimatları 12. İşletme ve bakım ekibinin yapacağı periyodik testler ve bunların kazana ait özel bir dosyada muhafaza edilmesi. • Personelin aldığı eğitimin tutanakla tespiti ve personele dosyasında muhafazası gereklidir. • Eğitim sonu değerlendirme sınavı yapılmalı, başarılı olan personele BAŞARI sertifikası verilmeli ve bunun fotokopisi personel dosyasına konmalıdır. 1.2. Personele Koruyucu Malzeme Kul lanma Alışkanlığı Kazandırılması: Kazan dairesinde çalışan personele aşağıdaki koruyucu malzemeler verilmeli, ancak işbaşında bunların kullanıldığı denetlen melidir. 1 . İş Elbisesi: Yün miktarı fazla olan kumaştan yapılanlar tercih edilmelidir. Kolay alev almazlar, sentetik olanlar kolayca alevlendiğinden kaçınılmalıdır. 2. İ ş Ayakkabısı: Burun kısmı çelik korumalı ayakkabıdır. 3. Baret: Başı darbelere karşı koruyucu şapka. 4. Toz ve Çapak Gözlüğü: Tozlu ortamlarda gözleri korumak için kullanılır. 5. Toz Maskesi: Tozlu ortamlarda ağız ve burunu korumak için kullanılır. 6. İzabe Gözlüğü: Aleve bakarken kullanılır. 7. Yüz Koruyucu Siperlik: Kazan alev kontrolü yüksek fırın duvarlarından kapak açılarak yapıldığında kullanılır. 8. Kulaklık veya Tıkaç: Gürültü düzeyinin 85 dB (Desibel)'den fazla olduğu ortamda mutlaka kullanılmalıdır. 9. Koruyucu El diven: Normal işleri yaparken Nitril eldiven sıcak cisimleri tutarken YALITIMLI ELDİVEN kullanılmalıdır. TESİSAT DERGİSİ SAYI 54 � HAZİRAN 2000 Her malzemenin hangi nedenle kullanılması gerektiği personele verilecek eğitim ile anlatılmalıdır. Koruyucu eğitim aldığı personelin imzası da olan bir tutanakla tespit edilip personel dosyasına konmalıdır. Tutanak hazırlanması personel üzerinde kendi emniyetinin sorumluluğunu aldığı etkisi yapacaktır. Böylece koruyucu malzeme kullanma alışkanlığı artacaktır. Kullanmamakta ısrar eden personele gerekirse disiplin cezası uygulanacaktır. İşveren vekili durumunda olan kişiler: 1 . Kazan personeline eğitim verip başarılı olduğunu personelin sertifikalı olduğunu 2. Personeline koruyucu malzemeler verdiğini 3. Personeline Teknik emniyetle ilgili eğitim verdiğini, Personelin şahsi dosyasındaki dökümanla belgelemek zorundadır. 2. KAZAN EMNİYETİ Kazanların sürekli devrede olup kesintisiz sıcak su veya buhar üretmesi istendiğinden kazanlar gerekli işletme, emniyet ve ölçüm aletleri ile donatılmışlardır. Bu donanımlar sayesinde kazanlar kendilerini beklenmedik şartlarla karşılaştıklarında tehlikelere karşı korurlar. İyi eğitilmiş bir personel grubu ile bu donanımın çalışır halde tutulması ve yılda 5-7 gün bakım yapılarak geri kalan 358360 gün sürekli üretim yapılması mümkündür. Genel Kazan Donanımı: Kazan işletmecisi genel olarak kazana ait • Basınç • Sıcaklık • Su seviyesi gibi önemli parametreleri izler. Bunlar aşağıdaki ölçüm cihazları ile yapabiliriz. Ölçme Cihazları • Termometre • Manometre • Sıvı Seviye Göstergesi • Akış Göstergesi • Su Sayacı • Buhar Sayacı • Gaz Sayacı

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=