"A la carte" (duruma göre), yerel ve işletme ile ilgili aşağıdaki koşullar da söz konusudur: • Havanın, amaca uygun cihazlarla düzenli olarak iyonlanması • Gereğinde suyun uygun biçimde ön hazırlıktan geçirilmesi ile birlikte "hijyenik tip" bir hava yıkayıcısı 2. Dış hava ve dolaşım havası (atık hava) oranlarının amaca uygun bir biçimde ayarlanması ile birlikte hava ısıtıcısına gerek kalmaz. Kapakları aktifleştirmek için çeşitli yöntemler kullanılabilmektedir: • Mekan içerisinde hava kalite sezicisi • Mekanda mevcut kişilerin sayılması için gerekli donanımlar • Mekanda bulunan kişilerin sayısına bağlı olarak yükselen mekan sıcaklığını çabuk saptayabilen, yüksek hassasiyette sıcaklık sezicileri. Günümüzde modern ayar sistemlerini üreten firmalar bu tür seziciler konusunda çok geniş bir ürün gamına ve bunların sisteme uygun V= 5 5000 4000 o· 3000 şekilde montajı ile ilgili iyi bir bilgi birikimine sahip olduklarından, bu noktada konuyu daha fazla derinleştirmeye gerek görülmemiştir. Önemli Çerçeve Koşullar Atık havanın hijyenik açıdan her koşulda ve mutlaka sorunsuz olması gereklidir. Bu, özellikle sistemin tesis edileceği yerde hastalık yayıcı mikrop-ların varolduğu durumlar (örneğin hastanelerin belli bölümleri gibi) için geçerlidir. Şüpheli durumlarda başka yöntemlere başvurulmal ıdır. Dış hava oranı mümkün olduğu kadar mevcut kişi sayısına uyarlanmalıdır. Bu sorunun daha iyi anlaşılabilmesi için, VDI ve DIN'in normal boyutlandırma koşullarının kapsamınının ötesinde aşağıdaki düşüncelerin yürütülmesi ve hesapların yapılmasında yarar vardır: 1 . Mekan havasının kalitesi yalnızca mevcut kişilerin sayısına değil, aynı zamanda bunların kullanımına sunulan mekana da bağlıdır. Aslında 5000 4000 3000 '). 15 lt/h CO2 emisyonu /r---;ı / 1 / 1 f--+---{ 1 11 11 1 11 11 1 J_ · +--J 1 // 1 / / (l____v 10 ,__..- 0.5 h • 1 1--1-➔--":::..ı --,-.-..· /····- 1h"1 5000 4000 3000 ·� 2000 • 2000 • ,._,_,-- .......• • 2000 ·o 1000 ----------- 7"" - ---------- 2 3 4 ı 000 ppnı co, ile Dış hava oranı S m3/h 10 1000 ··1---f----l--1---+ 2 3 4 Saat cinsinden çal ışma süreleri 500 ppm CO, ile 1000 bu basmakalıp bir gerçektir, ama bugüne kadar ilgili yönetmeliklerde yerini bulamamıştır. Hangi maddelerin göz önüne alındığından tamamen bağımsız olarak: bunların konsentrasyonları büyük mekanlarda, küçük mekanlara oranla daima daha küçük olacaktır. Yani mekan havasının kalitesi yalnızca belli bir dış hava oranına değil, aynı zamanda kişi başına düşen mekansal hacimlere de bağlıdır (Grafik 1 ). 2. İnsanların (ücretsiz olarak) hissedilebilir şekilde yaydıkları ısı (ortalama yaklaşık 80 W/kişi) yalnızca hava vasıtası ile yeteri kadar hızla aktarılabilir ve böylece de kullanılabilir. Bölgesel ısıtma sistemleri hangi tür olurlarsa olsunlar, genelde hızla değişen koşullara ayak uyduramamaktadırlar. Yukarıda değinilmiş olan esaslar çerçevesinde aşağıdaki sonuçlara varmak mümkündür: • İnsanların hissedilebilir şekilde yaydıkları ısının tam olarak kullanılması, kışın en yoğun olduğu 20 m 3 -ı--ı--ı--+--ı MAK-değeri 2 3 4 Grafik 1. Hacimsel olarak çeşitli büyüklükteki mekanlardaki e�iı dı� hava oranlarındaki çalı�ına sürelerine bağlı ve dış havanın farklı yükleme durumlarıııda CO 2 konsentrasyonu (hesaplanmış değerler). TESİSAT DERGİSİ SAYI 53 __________________ � ';'1 MAYIS 2000
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=