GİRİŞ Su kullanan diğer sanayi kolları nda olduğu gibi sıcak su ve buhar kazanları nda da besi suları nın kullanım amacı na uygun olarak arıtılması gerekmektedir. Besi suları nı n arı tı lması ndaki amaçları aşağı da belirtildiği gibi sıralayabiliriz. a) Sert suları n kazanlar, boylerler ve borularda kışı r ta bir edilen kireç tabakaları meydana getirerek, enerji kaybına neden olması nı önlemek, b) y A a lk p a m li a n s itesi yüksek suların kazanlarda çok sayıda blöf ı nı ve enerji kaybını önlemek, c) Dengesiz suları n kazanlar, boylerler ve borularda korozyona neden olması nı önlemek, d) Silika oranı yüksek suları n meydana getireceği tahribatı önlemek, blöf sayı sını azaltmak. Kazanlarda arı tma sistemi seçiminde rol oynayan en önemli faktörler besi suyu analizleri ile kullanı lan kazanı n ne ürettiğidir. (Sı cak su, düşük, orta veya yüksek bası nçlı buhar gibi) Ayrıca kazan konstrüksiyonu ve çalı ara ş s ma şekli sistem seçiminde önemlidir. Bu sistemler ı nda; filtreler, yumuşatı cı lar, dealkalizerler, dvee gtaesr ös rol es rm, odse i(yr eovneizr ös er l eors, mdoi ssti si l)a tcöi hr laezr,l aurl t r a - f i l t r e l e r ı sayı labilir. Sert Suların Yumuşatılması: Article Kışı önermmliedyird. aısna gelmesinde, karbondioksitin rolü oldukça ı nı n itici gücüyle karbondioksit, sertliğin daha fazla çözünemeyeği bir noktaya çekilir. Kışı r genelde sert suyun ı sı tı ldı ğı bütün yüzeylerde meydana gelmekle beraber, en yoğun olarak sıcakl ı k farkının en yüksek olduğu bölgelerde oluşur. Örneğin, kışır birikimi, elektrikli ısıtıcı rezistanslarda, kazan cmeehyednanneamgl iekllier.riAndnecabkosyulera kyüzeylerinde yoğun olarak ı mı nı n etkisiyle buralarda meydana gelen birikintiler akış yönünde diğer yerlere dağı l ı rlar. Kı şı r kal ı nl ığı , kullanılan besi suyunun sertliği, miktarı ve sıcaklığı na bağlı dı r. Şekill 'de 1 7° F sertlikteki bir besi suyunun çeşitli sı cakl ı k ve günlük su kullanı mları nda (yatay eksen) bir yı lda meydana getirdiği kireç taşı (kışı r) ağı rlıkları Pounds (0A53kg) olarak (düşey eksen) verilmektedir. Su sertliği; suyun kullanımı ve ısıya bağlı olarak gelişir. 210 1 1 1 V 180 F ıııo 1 1 1 1 1 1 V 1 ! 1 1 1 ı/ 170•f / o B r il a i n ndiği gibi kazanlarda sert besi suyu (Ca ve Mg ı yüksek) kullanımı, yüzeylerde kı şır tabir ettiğimiz k ki a r y e b ç tabakaları meydana getirerek büyük enerji ı na neden olur. Kazanlarda kireçlenmeye n Su e l d a e r n olan sertlik genelde "karbonat sertliği"dir. ı n içinde bulunan bikarbonatların ı sıya maruz kaldıkları nda ayrışarak, nası l kalsiyum karbonatçökeltisi meydana getirdiği aşağıdaki formülde görülmektedir. { 150 � 1 1 1 1 1/ V V Ca(HCO3)2+ lsı-->Hp + CO2 + CaCO3 Aşağıdaki tabloda, muhtelif kışı r kal ı nl ı kları nda hesaplanan enerji kayı pları verilmektedir. 1,5 mm kalınlıkta kışır %1 5 daha fazla enerji 3,0 %20 6,0 %39 9,5 %55 12,5 %70 Tablo 1. / - ; " a ' . 120 1 1 / / / , 160 'F ,,. ✓ '� , ,, � � · ı 1 :/ L,,,. 1 V )---, / / > 60 1 1 / ı ✓- 1 i / y -150 'F 30 1 v✓ ,(; - 1 - v -- ,, vt✓- -✓ _ı- - -...ı-+- -_L- _ı-- - L.. -- l---n -'--- 300 900 1500 2100 2700 3300 3900 Gün başına düşen galon bazında sıcak su oranı 140 'F 1120lF Şekil 1. Yukarıda belirtilen enerji kayıplarına ilave olarak, farkl ı kalınlı klarda meydana gelen kışı r, kazan yüzeylerinin farklı ısı nması na, bu nedenle de deformasyonlara bazen de yırtılmalara, kazalara neden olmaktadı r. Suyun ısıtı ldı ğı bütün durumlarda, besi suyu analizleri yapı larak optimum su şartlandı rma sistemi tespit edilir. ------------------ TESİSAT DERGİSİ SAYI 48 .;;-ıARALIK '99
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=