Tesisat Dergisi 45. Sayı (Eylül 1999)

doğru işlem, kapılar açıkken ünitenin çalışmasını durdurmaktır. Soluma ısısı Başta meyveler ve sebzeler olmak üzere birçok ürün, toplanmalarından sonra da canlı olup, depolanmaları esnasında değişmelerine devam ederler. Bu değişimler, rutubet atma ve olgunlaşma şeklindedir. Fakat bu değişim esnasında ortaya çıkan en önemli faktör, soluma nedeni ile ortaya çıkan ısıdır. Hasattan sonra bile bitkiler oksijen almaya devam ederler ve bu oksijen bitki üzerindeki karbonhidratlarla birleşir. Bunun sonucunda karbondioksit ve ısı salınır. Bu şekilde ortaya çıkan ısıya soluma ısısı denir. Bu ısı soğutma cihazları ile ilgili ısı kazancı hesaplamalarının yapılmasında göz önüne alınmalıdır. Değişik ürünler ile ilgili soluma ısısı değerleri için bu değerleri belirten tablolara başvurulmalıdır. Et, tavuk, balık ve dondurulmuş gıda ürünlerinde soluma ısısı mevcut değildir. Özgül lsı Özgül ısı, 1 kg ağırlığındaki bir maddenin sıcaklığını 1 °c değiştirmek için gerekli olan ısı miktarıdır. Bozulabilir gıda maddelerinin tamamının özgül ısıları birbirlerinden farklıdır. Örneğin; muzun özgül ısısı 0.80 iken, margarinin özgül ısısı 0.32, karışık sebzelerin özgül ısısı 0.90'dır. Görüldüğü gibi, soğutma cihazları, özgül ısıları yüksek olan ürünleri soğutmak için daha fazla performans harcamak zorunda kalacaklardır. Ön Soğutma Araç kasaları yapısında kullanılan malzemelerin de özgül ısıları Technicaı lnformation man boş kasanın, ürünü yüklemeden önce soğutu l ması fazla düşünülmemektedir. Fakat bu tip soğutma şeklinin çok gerekli olduğu, muhakkak uygulanması gerektiği bilinmelidir. Ön soğutma ile, hem kasa içerisindeki yapı malzemelerinin ısısı hem de içerideki havanın ısısı dışarı atılacaktır. Kasa İçi Hava Akışı Taşınan ürünün bozulmasının en önemli sebeplerinden birisi, kasa içerisindeki hatal ı hava akışıdır. Soğutucu ünite, yükü soğutabilmek için gerekli olandan daha fazla bir kapasiteye sahip olabilir. Fakat yükün düzgün yüklenmemesi ve hatalı paketlenmesi yüzünden, ünite yeterli ısıyı üründen alıp dışarı transfer edemeyecektir. Evaporatöre hava dönüşü, çok sayıdaki kanallardan ve çok değişik sıcaklıklarda olmaktadır. Böyle çeşitli ve değişik sıcaklıklardaki hava akımları, kapı sızıntılarından gelen hava, duvarlardan olan sızıntılar, ürünün üzerinden geçen hava ve kısa çevrim havası olarak sıralanabi lir. Bütün bu değişik hava akımları ve farklı sıcaklıklar birleşerek, bir örnek hava akımı oluştururlar. Kısa çevrim; havanın evaporatörden çıkıp kasanın arkasına ulaşmadan, bir engelle karşılaşıp evaporatöre geri dönmesine denir. Hava, kasa içi sıcaklığını sadece evaporatöre rahatça gelmek ve buradan tekrar geçmek kaydıyla düşürebilir. Genel hedef; havanın ürünün etrafında engellenmeden dolaşarak ısıyı almasıdır. mevcuttur. Çoğu za- Şehirlerarası ve ~ehir içi, bozulabilir gıda ürünleri ta~ımacılığı yapan Safkar araçları. Üzerinden havanın geçeceği daha fazla ürün yüzeyi, daha fazla ısı uzaklaştırma imkanı demektir. Önce havayı yükün üzerinden arka kapıya doğru yönlendirip, daha sonra da havanın her yük parçasının etrafında dolaşımını sağlamak gerekir. __________________ TESİSATDERGİSİ SAYl45 ---l--------------- --- ~ ffiÜL'99

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=