� ■ıııııc•ı t•! f •t ı ·,·1•: , : •■•• böylece 1 500 kW'lık toplam enerj iden yaklaşık ·ı 50 kW enerji tasarrufu yaptık. Muhittin TEKMAN: 45 ıııııı SS'nu nerelerde geçiyor ? Hakan ALTEPE: Bütün santrallerimizin üfleme fonlarında geçiyor. Dönüşte sık kanatlı kullandık. Çünkü basınç kayıtlarımız 40 mmSS'nun altındaydı. Muhittin TEKMAN: Bu basınç kayıplarını etkileyen nedir? Niçin dönüşte düşük, gidişte yüksek? Hakan ALTEPE: İki nedenden dolayı gidişte yCıksek. Birincisi; serpantin basınç kayıplarıdır. İkincisi ise; santrallerinizdeki filtrelerin basıncı EU3, EU7 filtreler ve aktif karbonlar vardır, bizim santrallerimizde. Bütün bunların üfleme fanına tekabül ediyor. Asıl temel faktör buradan kaynakclaki kullanım suyu şehir dağıtım şebekesinden değil, derin kuyulardan temin ediliyor. Bu bölgenin suyu oldukça serttir. Derin kuyulardan temin edilen bu su, ciddi bir arıtmadan geçirilecek. Şöyle ki; önce kum filtrelerinden geçirilecek, sonra yumuşatılacak, daha sonra aktif karbondan, sonra da ultraviyoleden geçirilip tüketim noktaları na ulaştırılacak. Ultraviyoleden geçirilen su, insanların gıda bazında tüketebilecekleri sudur. Mutfağa ela ultraviyoleden gelecek, anıa lavabo ve tuvalet vs.'de kullanılacak su ultraviyoleclen geçirilmeyip, sadece aktif karbondan geçirilecek. Muhittin TEKMAN: İhtiyacınız olan toplam kapasite nedir? Hakan ALTEPE: Çok kaba anlamda şunu söyleyebilirim. Buranın ihtiyacı ultraviyolesiz 70 m3/saat'tir. ·ı 000 m3'lük 3 tane depomuz var. Toplam 3000 m3 su lanıyor. Yani dönCış fanının üzerinde böyle bir hava tenıizlenıe filtresi olnıaclığı için basınç kayıpları daha azdır. Bunların ela toplam basınca etkisi zaten 30 nımSS'nin altında değil. "Aslında mikro ultraviyolesiz, yumuşatılmış olarak bekletilecek. Ultraviyole kapasitemiz ise maksimum 5 m3 / saat. bazda önemli olmayan pek çokfaktör, Muhittin TEKMAN: Sertlik derecesi nedir? Siz onu kaça düşürüyorsunuz? Dolayısıyla yalnızca üfleme fanlarında böyle bir şey yaparak, henı ilk yatırını maliyetini çok fazla artırmadık, henı ele enerji ekonomisinde istediğimiz enerji tasarrufu değerlerine ulaştık. Böylece işletmenin maksimum fan verimlerini sağladık. makro bazdaki bir projede önemli bir hale geliyor. " Hakan ALTEPE: 35 ile 45 derece arasında değişiyor. Biz bunu bazı yerlerde 0'a kadar bazı yerlerde ise normal kullanım derecesi olan 7'ye düşürüyoruz. Muhittin TEKMAN: Bu size ne kadar fayda sağlamış oldu? Hakan ALTEPE: Bu bina, yani santraller sürekli çalışacak ve saatte 150 kW enerji tasarrufu sağlayacaktır. Dolayısıyla; 150 x 20 =3000 kW günde, 3000 x 350 = ·ı milyon kW ela yılda tasarruf sağlayacaktır. Bu miktar ciddi bir tasarruftur. Muhittin TEKMAN: Seyrek kanatlı fan/arla, sık kanatlı fan/ar arasında fiyat farkı var mı? Hakan ALTEPE: Bir miktar maliyeti artırıyor tabii. Anıa işletme ekonomisi açısından bakarsanız, bunu çok kısa sürede telafi ediyor. Seyrek kanatlı fanlar, sık kanatlı fanlarla verim açısından mukayese edilemez. Diğer taraftan ela bunları yüksek devirli seçmedik. Seyrek kanatlılarda 1500 d/cl'nin altında, sık kanatlılarda da 750 d/d'nin altında kaldık. Ö nemli bir başka konu ise kullanım suyu konusu olabilir. BuraDiğer bir önemli konu da sanırım taze hava ihtiyacı konusu. Aslında bu konuda şaşırtıcı bir bilgi vereceğim. Alışkanlıklarımız dışında gördüğümüz bir şey; büyüklükler. Aslında mikro bazda önemli olmayan pek çok faktör, makro bazdaki bir projede önemli bir hale geliyor. Ya da mikro bazda doğru olan pek çok şey makro bazda yanlış hale dönüşebiliyor. Örneğin yapının taze hava ihtiyacını incelersek, bu yapıda aynı anda maksimum 7.000 kişinin taze hava ihtiyacı olduğunu düşünürseniz ve bir kişinin bir saatlik ihtiyacını 35 nı3 olarak alırsanız, kabaca 250.000 nı3/saat'lik hava yetebilir, diyebilirsiniz. Anıa bu binanın içinde yaratmanız gereken pozitif basınç (dış ortanı şartlarının içeriye girmemesi için) özellikle yaz aylarında, tuvaletlerden atmanız gereken egzozlar, yine mutfaklardan atmanız gereken egzozlar ve diğer egzozları birleştirdiğiniz zaman önünüze çıkan rakam 500.000 m3/saat civarında. Yani yaklaşık olarak 2 misli civarında. Ayrıca servis katında terminalin ihtiyaçlarını karşılamak için çok büyük bir mutfak ve çok sayıda banket var. Madem ki bizim toplamda 500.000m3 egzoz miktarımız var, o zaman __________ _ ________ TESİSAT DERGİSİ SAYI 43 ___________________ c;ı · · TEMMUZ'99 ı 49 L..... -.-.-> ..
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=