Tesisat Dergisi 351. Sayı (Mart 2025)

58 TESİSAT • 03 / 2025 ÖZET VE SONUÇLAR Bu CFD çalışmasında, egzoz akış hızının bir konut mutfağındaki NO2 dağılımı üzerindeki etkisi değerlendirildi. Mutfakta ve bitişik oturma odasındaki NO2 dağılımını ve geçiş sıcaklık dağılımını incelemek için üç boyutlu, geçişli, izotermal olmayan bir CFD modeli. Mutfak havalandırmasının etkinliği, yeni geliştirilen Yayılma İndeksi (SI) 100ppb ve Temizleme Süresi (PT) 100ppb metrikleri kullanılarak değerlendirildi. Çalışmada, soğuk iklimde kış aylarında yaygın olan kapalı pencere ve kapı koşulları analiz edildi. 75 cfm’lik bir egzoz akış hızının, bir mutfak alanından kirleticileri etkili bir şekilde uzaklaştırmak için yetersiz olduğu bulundu. Egzoz akış hızının artırılmasının, Yayılma İndeksi analizinin gösterdiği gibi, kirleticilerin yüksek konsantrasyonlu bölgelerinin bitişik alanlara yayılmasını azalttığı gösterilmiştir. Ek olarak, egzoz akış hızının artırılması, Temizleme Süresini (PT) 100ppb azaltır ve brülör ‘KAPALI’ konuma getirildiğinde pişirmeden sonra kalan kirleticilerin etkili bir şekilde giderilmesine yardımcı olur. Analizler ayrıca, oturanlardan gelen termal dumanın ve sıcak gazların kaldırma kuvvetinin kümülatif NO2 maruziyetini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Brülör ‘AÇIK’ olduğunda, oturanların NO2 maruziyet seviyeleri pişirmenin ilk birkaç dakikasında önemli ölçüde düşük kalırken, brülör ‘KAPALI’ olduğunda, temizleme aşamasında maruziyet seviyesi artmaya başlıyor. Ancak, egzoz akış hızındaki bir artış kümülatif NO2 maruziyet seviyelerini önemli ölçüde azaltır. Çalışmada analiz edilen tüm egzoz akış hızları için kümülatif NO2 maruziyet seviyelerinin kısa süreli maruziyet için EPA tarafından kabul edilebilir 100 ppb-hr seviyesinin önemli ölçüde altında kaldığına dikkat etmek önemlidir. Analizler ayrıca termal tabakalaşmanın kirleticilerin birikmesine ve sakinlerin solunum bölgesinin üzerindeki tavan boyunca göç etmesine neden olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bir işgalciden gelen termal tüy, kirletici maruziyetini azaltmaya yardımcı olmak için bir “koruyucu kalkan” oluşturabilir. Bu çalışma, CFD’nin bu parametreleri maliyet etkin bir şekilde analiz etmede ve mutfak havalandırma sistemlerinin performansını optimize etmede değerli bir araç olabileceğini öne sürmektedir. n 1. Nina A. Dobbin, Sun L., Wallace L., Kulka R., You H., Shin T., Aubin D., St-Jean M., Singer BC 2018 Yemek pişirdikten sonra mutfak davlumbazı kullanımının faydası - Deneysel bir değerlendirme. Bina ve Çevre 135 (286–296). 2. Sun L., Singer BC Kanada evlerinde pişirme yöntemleri ve mutfak havalandırmasının bulunabilirliği, kullanımı, algılanan performansı ve potansiyeli. 2023 Journal of Expo Sci Environ Epidemiol 33, 439–447 3. Brett C. Singer, Delp W., Lorenzetti DM Maddalena R. L 2016. Dokuz Kuzey Kaliforniya Evinde Komutlu Doğal Gazlı Pişirme Brülörü Kullanımından Kaynaklanan Kirletici Konsantrasyonları ve Emisyon Oranları. Ernest Orlando Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı Raporu. 4. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) (2016) Azot Oksitleri için Entegre Bilimsel Değerlendirme - Sağlık Kriterleri (2016 Son Raporu), Washington DC, ABD Çevre Koruma Ajansı. 5. Zhao, Haoran, Delp W., Chan W., Walker I., Singer BC 2020. Ocak Üstü Mikrodalga Davlumbazların Ölçülen Performansı. Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı Raporu. 6. ANSI/ASHRAE. 2022. Konut Binalarında Havalandırma ve İç Hava Kalitesi, Standart 62.22022. 7. Khankari, Kishor. 2016. Kirletici Akış Yolu ve Laboratuvar Havalandırma Etkinliğinin Analizi. ASHRAE Yıllık Konferansı için ASHRAE Konferans Bildirisi. St. Louis, MO. KAYNAKLAR ÇEVİRİ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=