Tesisat Dergisi 351. Sayı (Mart 2025)

53 TESİSAT • 03 / 2025 ÇEVİRİ MUTFAKLARDA KIRLETICI DAĞILIMININ CFD ANALIZI Cok aileli bir konut biriminde mutfakta uygun havalandırma, pişirme sırasında ve gazlı ocak brülörlerinden kaynaklanan kirleticilere maruziyeti azaltmak için çok önemlidir. Davlumbazlar veya ocak üstü mikrodalgalar (OTR) ile mekanik mutfak havalandırması, sakinin pişirmeyle ilgili iç mekan kirleticilerine maruziyetini potansiyel olarak azaltabilir. Egzoz davlumbazları ve kullanıcı davranışıyla ilgili çeşitli faktörler havalandırma performansını etkileyebilir. Pişirme sırasında kullanılan egzoz fanının akış hızı ve fiziksel özellikleri, pişirmeyi takiben entegre maruziyetlerin en önemli belirleyicileriydi. Ancak, pişirme sırasında mutfak havalandırmasının gerçek kullanımı düşüktür. İşgalciler genellikle mutfak havalandırmasının faydalarının farkında olmadıkları için davlumbazlarını kullanmazlar. Kanadalı evlerde yapılan geniş bir anket, hanelerin yalnızca %30’unun davlumbazlarını düzenli olarak kullandığını bildirdiğini gösterdi. Pişirme sırasında havalandırmanın yetersiz kullanımı, pişirme maruziyetleri ve havalandırma stratejileri konusunda eğitim programlarına olan ihtiyacı vurgulamaktadır. Kaliforniya’daki dokuz evde yapılan bir saha çalışması, hem evler arasında hem de evlerin içinde kirletici konsantrasyonlarında geniş farklılıklar olduğunu gösterdi 3. Dokuz evden dördünde mutfak seviyeleri, 1 saat boyunca 100 ppb NO2 olan ulusal ortam hava kalitesi standardı eşiğini aştı 4. Egzoz akış hızlarının saha ölçümleri geniş bir aralık gösterdi. Örneğin, bir araştırmada 76 ila 309 cfm (36 ila 146 L/s) arasında değişen oranlar bulundu; gerçek akış oranları ürün literatüründe belirtilenlerden %12-31 daha düşüktü. 1 Başka bir araştırmada farklı aralık üstü mikrodalgalar (OTR) ve davlumbazlar için 92 ila 275 cfm (43 ila 130 L/s) arasında değişen hava akış oranları bulundu 5 . ASHRAE 62.2, davlumbazların en az 100 cfm (47 L/s) hava akışını, 62,5 Pa’lık bir aşağı akış kanalı statik basıncıyla hareket ettirmesini gerektirir. Egzoz akış hızlarına ek olarak, mutfaktaki hava akış desenleri kirleticilerin akış yolunu ve mekandaki dağılımını belirlemede önemli bir rol oynar. Bu nedenle, bu hava akış desenlerini ve akış yollarını anlamak, mekandaki insanların kirleticilere maruz kalma seviyesini belirlemek için çok önemlidir. Kirleticilerin dağılımı ve akış yolları, çeşitli birbirine bağlı faktörlerden etkilenebilir. Bu faktörler arasında egzoz akış hızları, egzoz davlumbazının tasarımı, makyaj havası açıklıklarının boyutu ve konumu, pişirme brülörlerinin konumu ve kapasitesi, pişirme uygulamaları ve mutfak havalandırma sistemini çalıştırırken kullanıcı davranışı yer alır. Çeşitli çalışma koşulları için kontrollü koşullar altında tüm bu faktörler üzerinde fiziksel testler yürütmek zaman alıcı ve emek yoğun olabilir, hatta imkansız olabilir. Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (CFD) analizi, tüm bu parametreleri sistematik olarak değerlendirmek için pratik bir alternatif sunar. HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DINAMIĞI (HAD) NEDIR? CFD, akışkan akışı, ısı transferi, kütle transferi ve diğer benzer taşıma süreçlerinin simülasyonu ve analiziyle ilgilenen bir bilimdir. CFD analizleri, kütle, momentum ve enerjinin korunumu gibi Fizik yasalarına dayanmaktadır. Bilim, temeldeki taşıma denklemlerini çözmek için sayısal yöntemler kullanır. Bu sayede hız, basınç, sıcaklık, kimyasal konsantrasyonlar vb. gibi yönetici varlıklaKISHOR KHANKARI PhD, ASHRAE ÜYESİ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=