Tesisat Dergisi 309. Sayı (Eylül 2021)

92 Tesisat / Eylül 2021 tesisat.com.tr TEKNİK KİREÇ TAŞI VE OLUŞUMU Magnetix Manyetik Kireç Önleyici K ireçtaşını oluşturan moleküller: Kalsiyum ( kalsiyum karbonat, CaCO3) ve Magnezyum ( magnezyum kar- bonat MgCO3) Kireç Nasıl Oluşur: Su içerisinde bulunan kalsiyum ( kal- siyum karbonat, CaCO3), magnezyum (magnezyum karbonat MgCO3) sıcak soğuk dengesi bozulduğu anda belli ısılarda kristalize olması ile bir araya gelerek kireç oluşumu meydana gelir. Kireç oluşumları su sıcaklığı yaklaşık 28°C – 40°C civa- rında başlar ve su ısısı ne kadar artar ise kireç oluşumu da aynı hız ile artmaya devam eder. Magnetix Manyetik Kireç Önleyici Cihaz Ne İşe Yarar? 1. Şehir ya da şebeke suyundaki kireçtaşı evinize ya da işyerinize gelmeden oluşmadıysa; cihazın içerisinden geçerken mıknatısların yarattığı manyetik alan etkisiyle kalsiyum ve magnezyum moleküllerinin her ikisinin de elektrik yükleri (+)’ya çevrilir. Aynı yöndeki iki (+) kutup birbirlerini itmeye başlarlar. Bir araya gelemeyen kalsiyum ve magnezyum molekülleri kireç taşını oluşturamaz. 2. Şehir ya da şebeke suyunda kireçtaşı evinize yada işye- rinize gelmeden oluştuysa; boru çeperlerine iğne uçlu yapısıyla sistemde her yerde tutunmaya başlar. Su cihazın içerisinden geçerken mıknatısların yarattığı manyetik alan etkisiyle kireç taşının iğne uçlu yapışkan yapısını bozar ve kırar. Böylece kireç taşı hiçbir yere (tüm tesisat, rezistans, duşakabin camları, duş başlığı, kombi, şofben, rezervuar, bataryalar kısacası evinizdeki ve işyerinizdeki tüm cihazlara) tutunmadan sistemden dışarı atılır. 3. Su cihazın içerisinden geçerken mıknatısların yarattığı manyetik alan etkisiyle elektrik yükleri değişen tümmole- küller, yapı ters tepkileme sayesinde devamlı birbirlerini iterek ve çarparak devamlı hareket halinde olduklarından eskiden oluşmuş olan boru çeperlerindeki kireç taşı- nın zaman içinde çözünmesine ve sistemden atılmasına yardımcı olur. Suda çökelen kireç kalsit (sert yapı) artık aragonit (yumuşak) bir tabaka halindedir. Manyetik alan aynı zamanda suyun iletken olması sebebiyle bütün tesisat boyunca taşınır. 4 Kireç tabakalarına yapışan organik (yosun, bakteri) ve inorganik (sülfat, demir) maddeler kötü suyun kötü kok- masına neden olur, sertliğini artırır ve lezzetini azaltır. 5 Musluk suyunun kireci (sertliğini) limon, sirke vs. dökerek giderilemez çünkü zayıf asit sistemdeki kireç üzerinde etkili olamayacaktır.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=