Tesisat Dergisi 309. Sayı (Eylül 2021)
110 Tesisat / Eylül 2021 tesisat.com.tr lasyonları açıklamak için Şek. 9 ve 10, karşılık gelen USDA verileriyle birlikte sırasıyla elma ve domates için karbondioksit üretimi korelasyonlarını verir. Sıcaklıktaki her 10 ° C'lik artış için, karbondioksit üretim oranının iki katından fazla arttığını unutmayın. Bu davranış tüm ürünlerde belirgindir. Kimyasal reaksiyon, Denklem. 12, üretilen her 6 mol kar- bondioksit için 2667 kJ ısı oluştuğunu gösterir. Böylece üre- tilen her bir miligram karbondioksit için 10.7 jul ısı üretilir (USDA, 1986). Solunuma bağlı ısı üretim hızı, W (J / kg h), o zaman şöyle olur: SONUÇLAR Bu makale, taze meyve ve sebzelerden kütle transferini yöneten ilgili faktörleri tartıştı. Meyve ve sebzeler için terleme katsayısının iki temel formunu ortaya çıkaran literatürün bir incelemesi sunuldu. İlk araştırmacılar, sabit bir terleme katsayısı ile terlemeyi modellemeye çalıştılar. Terleme ola- yını daha iyi açıklamak için, terleme katsayısı daha sonra iki bileşene ayrıldı; hava filmi kütle aktarım katsayısı ve kabuk kütle aktarım katsayısı. Amaç hem hava akış hızının hem de kabuk geçirgenliğinin terleme hızı üzerindeki etkilerini hesaba katmaktı. Hava filmi kütle transfer katsayısı, Sherwood-Rey- nolds-Schmidt korelasyonları kullanılarak tahmin edilebilir. Bununla birlikte, kabuk kütle transfer katsayısının modellen- mesi için uygun yöntem konusunda tartışma vardır. Fockens ve Meffert (1972), kabuk kütle transfer katsayısının buhar basıncı açığının bir fonksiyonu olduğuna inanıyordu. Sastry ve Buffington (1982) ve Chau ve diğerleri tarafından gerçek- leştirilen deneyler (1987) ise kabuk kütle transfer katsayısının buhar basıncı açığına bağlı olmadığını öne sürmüştür. Buhar basıncı açığına bağımlı olmadığını varsayarsak, Chau ve ark. (1987) ve Gan ve Woods (1989), çeşitli meyve ve sebzeler için sabit kabuk kütle transfer katsayılarını belirledi. Bu makale aynı zamanda değişken bir hava filmi kütle transfer katsayısına ve sabit bir kabuk kütle transfer katsa- yısına dayanan bir terleme modeli sunmuştur. Doğruluğunu doğrulamak için model tarafından tahmin edilen terleme katsayıları ve terleme hızları literatürde bulunan deneysel verilerle karşılaştırıldı. Terleme katsayısının hava hızıyla birlikte azalan bir oranda arttığı bulundu. Terleme hızının su buharı basınç açığı ile doğrusal olarak arttığı görüldü. Son olarak, bu makale solunumun meyve ve sebzelerin terleme hızı üzerindeki etkilerini tartıştı. Solunuma bağlı ısı üretimi, bir ürünün sıcaklığını artırma eğilimindedir, bu da terlemede bir artışa yol açar. Solunum hızı, ürünün türüne ve sıcaklığına bağlıdır. Çeşitli ürünler için solunum ısısı üretimini sıcaklığın bir fonksiyonu olarak tahmin etmek için korelasyon- lar geliştirilmiştir. Bu korelasyonların, sıcaklığın bir fonksiyonu olarak ürünlerin solunum davranışını doğru bir şekilde tahmin ettiği gösterilmiştir. KAYNAKLAR 1. Ben-Yehoshua, S. 1969. Gas Exchange, Transpiration, and the Commercial Deterioration in Storage of Orange Fruit. Journal of the American Society for Horticultural Science 94(5): 524-528. 2. Chau, K.V., R.A. Romero, C.D. Baird, and J.J. Gaffney. 1987. Transpiration Coefficients of Fruits and Vegetables in Refrigerated Storage. ASHRAE Report 370-RP. Atlanta: ASHRAE. 3. Dypolt, D.J. 1972. Determination of Transpiration Rates of Green Peppers. M.S. thesis, University of Florida, Agricultural Engineering Department. 4. Fockens, F.H., and H.F.T. Meffert. 1972. Biophysical Properties of Horticultural Products as Related to Loss of Moisture During Cooling Down. Journal of the Science of Food and Agriculture 23: 285-298. 5. Gac, A. 1955. Influence of the Relative Humidity of Air on the Loss of Weight of Harvested Fruits During Storage and Ripening. Proc. 9th Intl. Cong. Refrign. pp. 4012-4018, 4042-4045. 6. Gaffney, J.J., C.D. Baird, and K.V. Chau. 1985. Influence of Airflow Rate, Respiration, Evaporative Cooling, and Other Factors Affecting Weight Loss Calculations for Fruits and Vegetables. ASHRAE Transactions 91(1B): 690-707. 7. Gan, G., and J.L. Woods. 1989. A Deep Bed Simulation of Vegetable Cooling. In Agricultural Engineering, ed. V.A. Dodd and P.M. Grace, pp. 2301-2308. Rotterdam: A.A. Balkema. 8. Geankoplis, C.J. 1978. Transport Processes and Unit Operations. Boston: Allyn and Bacon. 9. Gentry, J.P. 1970. A Procedure for Rapidly Determining Transpiration Rates and Epidermal Permeabilities of Fruits. Ph.D. thesis, Michigan State University, East Lansing. 10, Halachmy, I.B., and C.H. Mannheim. 1991. Modified Atmosphere Packaging of Fresh Mushrooms. Packaging Technology and Science 4(5): 279-286. 11. Lentz, C.P. 1966. Moisture Loss of Carrots Under Refrigerated Storage. Food Technology 20(4): 201-204. 12. Lentz, C.P., and E.A. Rooke. 1964. Rates of Moisture Loss of Apples Under Refrigerated Storage Conditions. Food Technology 18(8): 119-121. 13. Mannapperuma, J.D., R.P. Singh, and M.E. Montero. 1991. Simultaneous Gas Diffusion and Chemical Reaction in Foods Stored in Modified Atmospheres. Journal of Food Engineering 14(3): 167-183. 14. Pieniazek, S.A. 1942. External Factors Affecting Water Loss From Apples in Cold Storage. Refrig. Eng. 44(3): 171. 15. Sastry, S.K., and D.E. Buffington. 1982. Transpiration Rates of Stored Perishable Commodities: A Mathematical Model and Experiments on Tomatoes. ASHRAE Transactions 88(1): 159-184. 16. Sastry, S.K., C.D. Baird, and D.E. Buffington. 1978. Transpiration Rates of Certain Fruits and Vegetables. ASHRAE Transactions 84(1): 237-254. 17. Talbot, M.T. 1973. Transpiration Rates of Snap Green Beans. M.S. thesis, University of Florida, Agricultural Engineering Department. 18. USDA. 1962. Effects of Storage Temperature and Humidity on Loss of Weight by Fruit, Marketing Research Report No. 539, United States Department of Agriculture. 19. USDA. 1986. The Commercial Storage of Fruits, Vegetables, and Florist and Nursery Stocks, Agricultural Handbook Number 66, United States Department of Agriculture. n ÇEVİRİ / MAKALE
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=