Tesisat Dergisi 309. Sayı (Eylül 2021)

104 Tesisat / Eylül 2021 tesisat.com.tr maddelerin neden olduğu buhar basıncını düşürme etkisinin (VPL) bir fonksiyonudur. Böylece, buharlaşan yüzeydeki su buharı basıncı Ps şöyle olur: Chau vd. (1987) çeşitli meyve ve sebzeler için buhar basın- cını düşürme etkisini belirlemek için deneyler yapmışlardır (bkz. Tablo 1). Ortam su buharı basıncı hem ortam kuru hem de ıslak hazne sıcaklıklarının bir fonksiyonudur ve psikromet- rik formüllerle belirlenebilir. Doğruluğunu doğrulamak için, model tarafından tahmin edilen terleme katsayıları, Sastry ve diğerleri tarafından der- lenen çeşitli araştırmacıların deneysel verileriyle karşılaştırıldı. (1978). Kabuk kütle transfer katsayısı, ks, Chau ve diğerleri tarafından bildirilen deneysel verilere dayanıyordu. (1987) ve Gan ve Woods (1989), hava filmi kütle transfer katsayısı ka, Geankoplis'ten (1978) alınan Sherwood-Reynolds-Schmidt korelasyonundan türetilmiştir. (11) Bu karşılaştırmada model, kuru termometre sıcaklığı 1,67 ° C ve yaş termometre sıcaklığı 1,0 ° C olan havaya maruz bırakılan 2 ° C sıcaklıktaki ürünler için terleme katsayılarını belirlemek için kullanıldı. Hava hızı 0,01 m/s idi. Literatürde bulunan ve Tablo 1'de gösterildiği gibi, kabuk kütle transfer katsayısının düşük, ortalama ve yüksek değerlerine karşılık gelen her bir ürün için hesaplanmış üç terleme katsayısı, kt sunulmuştur. Tablo 2'de gösterildiği gibi, tüm ürünler için hesaplanan ortalama terleme katsayıları, kt, Sastry ve diğerleri tarafın- dan özetlenen veri aralığına girer. (1978) brüksel lahanası hariç. Brüksel lahanası için daha iyi bir uyum için, Chau ve diğerleri tarafından bildirilen ks değeri (1987) %150 artırıldı. Çeşitli araştırmacılar tarafından kullanılan deneysel teknik- lerdeki farklılıklar nedeniyle, Tablo 2'de gösterilen ampirik veriler geniş bir varyasyona sahiptir. Bununla birlikte, mevcut modelin bu deneysel verilerle iyi uyuşan terleme katsayılarını öngörmesi cesaret vericidir. Lentz (1966), hava hızının havuçların terleme katsayısı Tablo 1. Meyve ve sebzelerin yüzey kütle transfer katsayısı, buhar basıncını düşürme etkisi (VPL) ve solunum katsayıları* Ürün Yüzey kütle transfer katsayısı [k s ,g/(m 2 s MPa)] VPL Solunum katsayıları Düşük Ortalama Yüksek f g Elmalar 0,111 0,167 0,227 0,98 5,687x10 -4 2,598 Yaban mersini 0,955 2,19 3,39 0,98 7,252x10 -5 3,258 Brüksel lahanası 0,955 2,19 3,39 0,99 0,002724 2,573 Kabak 2,50 6,72 13,0 0,99 6,080x10 -4 2,618 Havuç 31,8 156 361 0,99 0,05002 1,793 Greyfurt 1,09 1,68 2,22 0,99 0,003583 1,998 Üzüm -- 0,4024 -- 0,98 7,056x10 -5 3,033 Yeşil biber 0,545 2,159 4,36 0,99 3,510x10 -4 2,741 Limon 1,09 2,08 3,50 0,98 0,01119 1,774 Taze fasulye (lima) 3,27 4,33 5,72 0,99 9,105x10 -4 2,848 Misket limonu 1,04 2,22 3,48 0,98 2,983x10 -8 4,733 Soğan -- 0,8877 -- 0,98 3,668x10 -4 2,538 Portakal 1,38 1,72 2,14 0,98 2,805x10 -4 2,684 Şeftali 1,36 14,2 45,9 0,99 1,300x10 -5 3,642 Armutlar 0,523 0,686 1,20 0,98 6,361x10 -5 3,204 Erikler -- 1,378 -- 0,98 8,608x10 -5 2,972 Patates -- 0,6349 -- 0,98 0,01709 1,769 Fasulye 3,46 5,64 10,0 0,99 0,003283 2,508 Şeker pancarı 9,09 33,6 87,3 0,96 8,591x10 -3 1,888 Çilekler 3,95 13,6 26,5 0,99 3,668x10 -4 3,033 Sarı şalgam -- 116,6 -- 0,99 1,652x10 -4 2,904 Domates 0,217 1,10 2,43 0,99 2,007x10 -4 2,835 * Bu verilerin bir kısmı Chau ve ark. (1987) ve Gan ve Woods (1989)’dan alınmıştır. ÇEVİRİ / MAKALE

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=