Tesisat Dergisi 295. Sayı (Temmuz 2020)

T esisat / Temmuz 2020 39 tesisat.com.tr F. MUTFAKLAR Egzost aspiratörlerinin çalışması esnasında, egzost debi- sinin %80’i oranında taze hava takviyesi yapılmalıdır. Egzoz aspiratörü ile taze hava aspiratörü eş zamanlı çalıştırılacak şekilde önlem alınmalıdır. Mahallerden çekilen egzoz ile yakın bir yerden mutfak hava beslemesi yapılıyorsa egzoz hattı mutfaktan çıkarılarak uygun şartlarda atmosfere atılmalıdır. Pişirme ünitelerinin davlumbaz sistemlerinde çift cidarlı davlumbazlar kullanılması önerilir. Mutfak klima santrali ayrı olarak planlanmış olmalıdır. %100 taze havalı olarak çalışacak bu klima santrali sürekli çalıştırılmalıdır. Pişirme ünitelerinin üzerindeki davlumbazlar her gün kullanımı bittikten sonra ilgili bakanlık pandemi yönergelerine göre dezenfekte edilmelidir. Cihazların önlerinde paslanmaz çelikten tavalı ve sifonlu ızgaralar olmalıdır. Sebze ve meyveler elle değil sebze yıkama makinası ile yıkanmalıdır. Mutfak –personel giyinme alanları– personel duş-WC alanları-depolar–mutfak ana giriş kapısı ile diğer mahallerden ayrılmış olmalıdır. Bu alana giriş kapıları kart okumalı hermetik kapılarla değiştirilmeli ve yetkilendiril- miş personel dışında kişilerin girişleri engellenmelidir. Mutfak girişinde hijyenik paspas oluşturulmalıdır. Servis alanında eğer yoksa garson el yıkama alanı oluştu- rulmalı ve diz kontrollü ya da ayaktan kumandalı fotoselli su ve sabun dağıtıcı otomatiklerle donatılmış olmalıdır. Ürünlerin hazırlanması ve servisi esnasında kullanılan malzemelerin bulaşıkları mutlaka bulaşık makinasında minimum 60˚C’de yıkanmalıdır. Mutfak personel üniformaları ve ayakkabı/terlikler günlük olarak minimum 60˚C sıcak suda temizlenmelidir. Soyunma kabinlerinde varlık sensörlü UV-C'lerle önlem alınmalıdır. G. ÇAMAŞIRHANELER Çamaşırhane klima santrali ayrı olarak planlanmış olmalı- dır. %100 taze havalı olarak çalışacak bu klima santrali sürekli çalıştırılmalıdır. Çapraz kontaminasyon olmaması için kirli ve temiz alanlar mutlaka ayrılmış olmalıdır. Kirli giriş ve temiz çıkış trafiği hijyen kurallarına göre düzenlenmelidir. Kirli alanlarda, basma havuzlarının üzerinden alınan dav- lumbazların bağlı olduğu ayrı bir egzoz sistemi olmalı. Egzoz atış ağzına insanların bulunduğu ortama atılıyorsa o taktirde HEPA filtre+UV-C lamba konulmalıdır. Egzoz atış ağzının insan yürüme alanlarına denk gelmemesi konusunda önlem alınmalıdır. Kirli alanların egzozları ayrı bir aspiratörle planlanma- mışsa mutlaka back damperler kullanılarak temiz alana hava kaçışı engellenmelidir. Çamaşır kirli ayırma mahalleri negatif basınçta olmalıdır. Mutlaka egzostun %80 i kadar taze hava beslemesi yapılmış olmalıdır. Kirli tekstili makinaya yükleme yapan personel uygun kıyafet, koruyucu maske ve eldiven ile çalışmalıdır. Kirli tekstil yerde bırakılmamalıdır. Yükleme makine kapasitesi üzerinde olmamalıdır. Temiz alan ise pozitif basınçta tutulmalıdır. Temiz alanda %40-60 RH (Bağıl nem) önerilir. Temiz çamaşırlar hazır hale geldiğinde paketlenmiş olarak istiflenmelidir. Hijyenik bariyerli tam otomatik çamaşır makinaları önerilir. İklimlendirme Teknik Kurulu tarafından yayımlanan bakım ve işletme prosedürlerine uyulmalıdır. H. ASANSÖRLER Zorunlu olmadıkça asansöre binilmeyip mümkünse merdiven kullanılmalıdır. Asansörlerde taşınan insan sayıları azaltılmalıdır. 1 m²’ye 1 kişi olmak üzere kullanılmalıdır. Aile kullanımında ise bu sayı iki katına çıkarılabilir. Asansör kabini bekleme halindeyken gerekli ayarlama- lar yapılarak kabin kapıları açık olacak şekilde beklemesi sağlanmalıdır. Asansörün beklediği katta binanın dış havaya açılan kapısı veya penceresi varsa açık tutulmalıdır. Bekleme halinde iken varlık sensörü ile çalışan UV-C ile dezenfeksiyon yapılıyorsa kapılar kapalı tutulmalıdır. Asansör kuyusu mümkünse üstten havalandırılıp mümkün olan en alt kottan egzoz edilmelidir. Kuyu boşluğunun en alt kotunda denk gelen katında dış havaya bağlantı yapılarak egzoz fanı ile atış yapılmalıdır. Asansör kuyusunda kabinden geri kalan alan; Kabin taban alanından %50 oranında veya daha küçükse ve asan- sör kuyusu dibinden taze hava alınabiliyorsa kabin içi fanlara gerek kalmadan emme basma tulumba gibi çalışacak kabinin yarattığı etki ile kuyu sürekli taze hava ile beslenebilir. Kabin içinde alt ve üst menfezlerin olması veya fan boşluğunun olması bile yeterli olabilir. Kabin taban alanından %50 veya daha fazlası kadar büyükse üstten basılacak fanın basıncı aşağıya inişte sıkışan hava basıncına göre daha fazla olmalıdır. Kabin içine mümkünse hava yukarıdan basılıp aşağıdan toplanmalıdır. Kabin taze hava fanının önüne hepa filtre takılması önerilir. Asansör kuyularının bakım ve temizliği sağlanmalı, bakım periyodunda kuyu temizliği kayıt altına alınmalıdır. İşlem şekli ve süreci İklimlendirme Teknik Kurulu tarafından yayımlanan bakım ve işletme prosedürlerine göre belirlenmelidir. Kuyu diplerinde oluşacak nem ve su birikintisi için süzgeç pis su pompası vb. tesisatlar oluşturularak önlem alınmalı ve zeminin kuru kalması sağlanmalıdır. I. SAUNA–HAMAM VE BUHAR ODALARI Sauna, hamam ve buhar odaları pandemi döneminde

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=