Tesisat Dergisi 26. Sayı (Mart-Nisan 1997)

UYGULAMA Davlumbaz Tiui fümız Debisi (m3 /s) Duvara monte 'canopy' Q = 0.5 x Davlumbaz Alanı (m2 ) Tınırıııa monte tek adacık 'cmıopy' Q = 0.75 x DavlumbazA lanı (m') Tavana monte çift ::ıdacık 'c:uıopy' Q = 0.5 x Davlumbaz Alanı (nı2) Ekipmana monte 'cycbrow' Q = 0.5 x Davlumbaz Alanı (ın') Duvara monte raf/ iisttcıı ~cçişli Q = 0.47 x Dav luınbaz Uzunluğu (m) Tablo 3. Kod ve Standartlara göre Davlumbaz Tipik Egzoz Debileri İ malatçı verilerine ve optimum labo ratuvar şartları n daki ölçümle re göre ise egzoz debileri yine çok genel olarak Tablo 4'de verilmektedir. Bu değerler yine tasarım aşaması için ku l lanılmalı, daha detaylı bilgi uygulama esnasında imalatçı firmadan temin edilmelidir. geleneksel yöntemler dışında, davlumbaza entegre sistemler ile de hacime verilebilir. Bu sistemler imalatçıya göre büyük farklılık gösterdiğinden imalatçı verileri en güvenilir kaynaklar olmaktadır. Bunlar için kullanılan üç tipik tanıma örnek, Resim 2'de gösterilmiştir. DavlonmzTıri HafıfYtik OttaYtik APirYıik ChkMırYıik Duvara monta 0.23 -0.31 0.31 -0.46 031 -0.62 'c:ınopy' Tavana monte tek adacık 0.39-0.46 0.46 - 0.62 0.46 - 0.93 'canopy' Tavan:ı monte çift adacık 0.23- 0.31 0.31-0.46 0.39- 0.62 'c:ıııopy' Ekipmana monte 0.23 -0.39 0.23 -0.39 'eyel.ı·o"1 Dımır:ı monte r:ıf / iistten 0.15 - 031 0J1- 0.46 0.46 - 0.62 geçişli Tablo 4. Ekipman Bazında imalatçı Verilerine Göre Davlumbaz Minimum Egzoz Debileri (Debiler davlumbaz birim uzunluğu m başına m3/s olarak verilmiştir.) Birinci Tip Davlumbazlarda "Makeup" Havası Seçenekleri Davlumbaz kullanımı ile mutfaktan büyük miktarlarda egzoz edilen havanın, mahale verilecek hava ile dengelenmesi gereklidir. Mutfağa, iklime göre şartlandırılmış veya şartlandırı l mamış olarak veriş havası, dengeyi kurabilecek miktarda tavan menfezlerinden veya benzerlerinden verilebilinir. Hatta eğer hava kalitesi uygunsa, komşu mahallerden gelen hava kullanılabilinir veya diğer hacimlerden çekilebilinecek temiz egzoz havası da kullanılabilir. Bu havanın verilişinde, hacim içinde dav l umbaz işlemesini kötü etkileyecek cereyanların yaratılmasından kaçınılmalıdır. 0.54+ 0.85+ 0.77+ - - 1. Ön yüzden veriş: Hava davlumbaz dış yüzeyinden, davlumbazdan uzaklaşacak şekilde verilmekte, veriş menfezi davlumbaz emiş ağzına yaklaştıkça veriş hızları düşük tutu lm aktadır. Tipik olarak veriş debileri, davlumbaz egzoz debisinin % 75'i civarında, veriş sıcaklıkları ise 15-18 °C arasında tutulmaktadır. 2. Alta doğru veriş: Bu metot, sıcak yüzeylerden radyasyon ile ısı yayılımının aşçılar üzerindeki etkisini azaltarak yerel soğutma amaçlandığı zaman tercih edilir. Veriş debileri , davlumbaz emiş debisinin % 70'i kadarına çıkabilir. Veriş sıcaklıkları 10-18 °C arasında tutulur ve veriş hızları nı n davlumbaz emişini etkilemeycek ölçüde düşük seçilmesine özen gösterilir. 3. Davlumbaz içi veriş : Bu metotta "ma ke-up" havası direkt olarak davlum bazın içine verilir. Bu metotta veriş debileri tezgah ekipmanına ve egzoz debisine büyük ölçüde bağlı olduğundan , uygulama yerleri kıs ıtl ıd ır. Veriş havası davlumbazda egzoz edilmesi gerekli olan sıcak hava akımlarının dışarı atılmasını bozmayacak şekilde verilmelidir. t t TIEZG&H ALTA DOĞRU VERİŞ Mahale verilecek "make-up" havası , mutfakta davlumbazdan olabi ldiğince uzak noktalardan, bu mümkün değil ise davlumbaz çevresinde düşük hız yaratacak şekilde verilmelidir. işletme rejimleri dikkate alınmalı, veriş sistemleri davlumbazlar ile interloklu çalışmalıdır. t t DAVLUMBAZ İÇİ VERİŞ "Make-up" havası yukarıdaki Resim 2. Davlumbaz Entegre 'Make-up' Havası Veriş Çeşitleri 103

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=