1. Duvara monte edilmiş 'canopy' tarzı davlumbazlar: Duvara dayalı olan tüm yemek pişirme cihazları için kullanılır. 2. Tavana monte edilmiş tek adacık konumlu 'canopy' tarzı davlumbazlar: Adacık şeklinde hacime konumlandırılmış kuzine türü cihazlar için kullanılabilinir. 3. Tavana monte edilmiş çift adacık konumlu 'canopy' tarzı davlumbazlar: Çift adacık şeklinde birbirine sırtları bitişik olacak şekilde konumlandırılmış yemek pişirme ci hazları için kullanılabilinir. 4. Duvara monte edilmiş raf tarzı davlumbazlar: Duvara dayalı veya bitişik konumlandırılmış tezgah üstü ekipman için kullanı l ır. 5. Ekipmana monte edilmiş 'Eyebrow' tarzı davlumbazlar: Fırınlara veya bazı bulaşık yıkama ekipmanına direkt monte edilirler. 6. Üstten geçişli 'pass over' tarzı davlumbazlar: Ekipmanın hemen üstünden emiş yapmayıp, pişirme tarafından servis tarafına doğru hava emerler. Bunların duman, buhar ve kokuları yön lendirici fonksiyonları önceliklidir. Birinci Tip Davlumbazlar Birinci Tip davlumbazlar, yağlı ve kirli sıcak atık gazları toplayacak emiş hızlarını sağlayabilmek amacı ile, belirli emiş debilerine ve emiş ağzı büyüklüklerine göre tasarlanırlar. Bu hava akımlarını topladıktan sonra, gerekli hijyeni ve sistemin verimli çalışmasını sağlayabilmek, yangın riskini azaltabilmek amacı ile yağı sıcak hava akımından ayırıcı araçlarla imal ve monte edilir. Davlumbazdaki emişin hacim içinde 'make-up' havası ile dengelenmesi gerekir. Ayrıca, Davlumbaz Tipi Yandan Taşma Du\'ara moııtn 150mm 'canopy' Ta\'aırn monte tek ac..hı c ı k 300111111 'canopy' T:w:uıa monte çift adacık 150mm 'caııopy' [k ipınaııa monte Onım 'cycbrow' Ouvan1 monte raf/ Lisltcıı 150mm J'.!CÇişli UYGULAMA egzos sisteminin gerekli yangın tedbirleri ile donatılması , egzoz ekipmanının yağa ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı seçilmesi zorunludur. Birinci Tip Davlumazların Büyüklükleri Davlumbazın verimli işlemesi, yemek pişirme ekipmanı üzerindeki yerleşim ine ve boyutlarına bağlıdır. Davlumbazlar genelde, ekipman yüzeylerinden biraz taşacak şekilde büyük seçilir. Bunun sebebi, pişirme yüzeyinden yükselen sıcak hava akımının aynı zamanda genişlemesidir. Daha sıkı akış kontrolü gereken bazı durumlarda, davlumbaz ile ekipman tezgahı aras ına, laboratu var davlumbazlarında olduğu gibi birleşme parçaları veya kapakçıklar koymak gerekebilir. Bu önlem, tezgahı kullananın tezgah üstü hava hızlarını daha rahat kontrol edebilmesini sağlar. Kenarların kapanması ile emiş açıklığı azaldığından, daha düşük debiler ile istenilen emiş hızlarını yakalayabilmek mümkün olur. Ayrıca, yemek pişirme ekipmanının sıcaklığı ve kimyasal özellikleri, davlumbaz ile ekipman yüzeyi arasındaki mesafe yine davlumbazın büyüklüğünü etkileyen faktörlerdir. Bu çerçevede, seçimler Birinci Tip Davlumbaz/arın Egzoz Debileri Kirli sıcak atık gazların toplanılıp dışarı atılması, davlumbaz çeşidine, ekipman tezgahından taşma miktarına, kenar kapakçıklarının olup olmamasına, yemek pişirme ekipmanına, pişirme yüzeyi sıcaklığına, ne pişirildiğine, hacimdeki diğer hava akımlarına kişilerin aktivitelerine, işletme şartlarına bağlı karmaşık bir prosestir. Yemek pişirme yüzeylerinden yayılan ısı, etraftaki havanın ısınarak yükselmesine sebep olur. Yükselen hava, momentumu sayesinde , pişiri len yüzeylerden katı, sıvı ve g~z halindeki pişirme atıklarını kapar. Onemli nokta, sıcak hava karışı mının varolan hızını emiş debisi ile destekleyip, karışımın dış kaynaklı cereyandan etkilenmeden davlumbaz içine girmesini, tutuşma olasılığını en aza indirecek şekilde davlumbaz içi ekipmandan geçmesini, egzoz kanalından ilerleyerek d ı şarı atılmasını sağlayabilmektir. Bunun için de, pişirme yüzeyindeki sıcak hava akımı hızları bilinmelidir. Ancak günümüzde bu hızlar ayrıntılı bilinmediğinden, debiler tecrübeler çerçeves inde pişirme ekipmanı çeşidine ve davlumbaz tipine göre verilme ktedir. Yemek pişirme ekipmanı, genel bir sırasında uzman i malatçı kuruluşun veriler i , görüşleri ve test sonuçları büyük önem taşır. ASHRAE'ye göre YükSuufı Sıcaklık (°C) Eki,vman 1-lalifYük ınax 200 Küçük fırın, buharlı pişinııc aygıtı. su kay ııatıcı Orta Yiik ıııax 201 Hüyük su kaynatıc ı. fritöz. tava Ağır \'Uk max 320 Derin k ıza nıcı, mangallar Çok Ağır Yiik ınax 370 Katı yakıtlı alevli pişimıe aygıtları Tablo 2. Yemek Pişirme Ekipmanı Yük Sınıflandırı lmas ı tipik boyutlar, davlumbaz çeşitlerine göre Tablo 1'de veri lmiştir. ya klaşımla ASHRAE'ye göre Tablo 2'deki gibi gruplanabilir. Önde:n. Taşnıa Amadan Taşma 300111111 - 300ın111 300 111 111 300mm 300mm 300mm - On parça kadar bölüm ekıpnıanın üzerinde olacak şekilde Tablo 1. Davl umbazların Ekipman Tezgahından Tipik Gerekli Taşma Miktarları Yürürlükteki kod ve standartlara göre minimum davlumbaz egzoz debileri, davlumbaz çeşidi ve davlumbaz emiş alanına göre çok genel olarak Tablo 3'ten hesaplanabilir. Buradaki formüller sadece ilk aşama tasarım için kullanılmalı, seçim ve uygulama imalatçının vereceği daha detaylı bilgiye göre şekillen melidir. 102
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=