1.1 ,--.,.--.,.--,---,---,----,--,--,--,--,--,----, &- 1.0 '2 'B ~ .!!! ~ 0.9 3< ~ CJ) o. 8 .__..__..__..._..__.__...l-...l-...1----'-_.__.__, 6 o 20 40 °C 60 Sıcaklık Şekil 4. 0-60 °C Arası Su Sıcaklığında Plastik Borulardaki Kaybın Hesabında Kullanılacak Sıcaklık Faktörü ((jl) 1.3. Düz Borularda Viskoz Sıvılar İçin Basma Yük. Kayıpları H Pratik olarak, viskoz sıvıların (Fi) basınç kayıpları, Şekil 2'den bulunan soğuk su (W) için (20 °c, v = 10·6 m2/s) basınç kaybı ve Şekil 5'in yardımı ile bulunabilir. Şöyle ki; o.oıo o.ono.no o.on 0,040 0.04$· G.OSOffi:!.l:,D!<'K o.on Şekil 5. Düz Borulardaki Viskoz Sıvılar İçin Direnç Katsayısı 'A NcıteıJ Şeki l 5'in kullanımı ile ilgili örnek: Veriler: Kapasite Q = 100 m3/h, yeni dökme demir boru, iç çapı D = 250 mm, kinematik viskozite = 2.10·4 m2/s. Şekil 2'den Hvw = 0.14 m/100 m Daha sonra Şekil 5'den: ıı,Fl = 0.08 x \ı = 0.021 ff,,., 0.08x0.14m --- - = 0.53ml I OOm 0.021x\ 00m En çok kullanılan viskoz sıvılardan biri selülozdur (hamur pompalama). Bu malzeme bir "non-NEWTONian" sıvı (NEWTON'un akışkanlar ile ilgili kanununa uymayan bir sıvı) olduğu için viskozitesi akışkan hızına bağlı olarak değişir. Şekil 6 a-f ağartılmamış sülfit selüloz (15 °C'de, 26 SR [Schopper-Riegler serbestlik derecesi], % 1,5-7 katı madde içeren hamur yoğunluğunda) için değişik çaplardaki düz çelik borunun 100 m'sine karşılık gelen Q 300 200 _J!L_ 100m 100 > 50 :: 40 ~30 ~ 20 -"' ;:, >- "' ~ 10 -- --- ı.-- ~ = , ___ --::;c ·- ON 10o -- ~ - ·,_ L-- ...... ---- ı-c-- - •(üru olan kısımdaki ·-= .,~t -lhamur yoQunluQu - . -. :::-- l::::= ı::.-- L--t:-ı..- L.- \1 ı-- ,_ \O ,.ı - .o .•- ... ~· - ı--- ,_ t~ .. _ ...... -· ~ 1- ...- L.- .l.lJ - - • - 1-- 'L ı...-- ı.-- \1 ~ L.--'-~-- - 1- ,_ --- - - .. ,_ . - "' "' - - - 1- ,: -~ - ~ - ~ - - ,- . ı--- _, __ 5 4 - 3 2 1 2 3 5 10 Debi O 20 m3/h 50 100 Şekil 6a 300 200 m 100m 100 i 50 .ö ·40 ~ 30 - ON 150 --- :;;. ,_ ,_. ~ 20 >- -~ c-'-- "' ~ 10 " "' 5 4 3 2 ı.--- - ...- 10 Şekil 6b --L...-ı..- _.,.. ?.O 30 1 1 • ı.o ;.-- • L...- 5.5 ---· L-- -:::L...- ı.o s.s 5.0 - u - 4,0 - ... - 3.S ·•~ ı...-, 1-'-b 3.0 --- • .. L.- , .• L.-ı-- --- r ı-'- --L.--- .... _,_ '--,..., .,_!;;; ,., 1- L . - . --- Kuru olan kısımdaki "' hamur yoQunluQu - f--'- -HH·H·-1-1 50 100 Debi O 200 m3/h 500 1000 ____ _____ _ ___ _ _____ TESİSAT DERGİSİ SAYI 25 _ ______ _ ______ ____ :~2~~ ,I OCAK - ŞUBAT'97
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=