Tesisat Dergisi 238. Sayı (Ekim 2015)

MAKALE 118 Tesisat Dergisi Say× 238 - Ekim 2015 Davlumbaz, davlumbaz×n bacas× ve piüir- me ünitelerinde meydana gelen yang×nlar büyük risk taü×rlar. Oluüabilecek yang×n, binalardaki bacalardan içeri çekilerek teh- likenin büyümesine sebebiyet verebilir. Bu tür yang×nlarda kimyasal s×v× söndürücülü mutfak davlumbaz söndürme sistemleri kullan×l×r. Bulunduùu ortamdaki havay× temizlemek için kullan×lan davlumbazlar içerideki havay× mahallin d×ü×na ç×kar×rlar. Böylece özellikle yaù gibi yan×c× maddeleri bünyelerinde biriktirirler. Uzun süre te- mizlenmeyen yaù gibi yan×c× maddelerin yoùunluùu günden güne artar ve yang×n ç×kma olas×l×ù× yükselir. Davlumbaz içerisinde bu üekilde biriken yaù gibi tutuümuü s×v×lar× diùer yang×n söndürme sistemleriyle söndürmek olduk- ça zordur ve özel uygulamalar gerektirir. Bu uygulamalar 2009 senesinde yay×m- lanan Türkiye Yang×ndan Korunma Yönet- meliùinde de yerini alm×üt×r. (MADDE 57- (1) (Konutlar hariç olmak üzere, al×üveriü merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikalar× ile bir anda 100’den fazla kiüiye hizmet veren mutfak- lar×n davlumbazlar×na otomatik söndürme sistemi yap×lmas× ve ocaklarda kullan×lan gaz×n özelliklerine göre gaz alg×lama, gaz kesme ve uyar× tesisat×n×n kurulmas× üart- Davlumbaz söndürme sistem- leri aüaù×daki ekipmanlardan oluümal×d×r; 1. Mekanizma ve tetikleme kartuüu. 2. úçinde söndürücü s×v× bulu- nan tüp. 3. Ergir lehimli baùlant×. 4. Nozullar. 5. Gergi teli taü×n×m hatt× ve gergi teli. 6. Paslanmaz söndürücü s×v× boüalt×m hatt×. 7. Boüaltma kolu Davlumbaz Söndürme Sistemleri Günümüz büyük ticari mutfaklar×nda, ortamdaki yüksek ×s× ve yan×c× yaùlar sebebiyle sürekli olarak bir yang×n riski bulunmaktad×r. Bu gibi alanlarda kullan×lan davlumbazlar, gerekli önlemler al×narak yang×na sebebiyet vermeleri engellenmelidir. Bu sebeple de davlumbaz söndürme sistemlerine gerek duyulmaktad×r. ûilem BALKIS Sistem Uzman×- Norm Teknik Malzeme Ticaret únüaat San. A.û. t×r.) Bu yönetmelik sayesinde, davlumbaz söndürme sistemleri çok daha önemli bir hal alm×ü ve yayg×n olarak kullan×lmaya baülanm×üt×r. Restoranlar, oteller, endüstriyel tesisler, al×üveriü merkezleri, havaalanlar×, okullar ve hastanelerin davlumbaz, filtre ve baca içleri, ocaklar, kuzineler, ×zgaralar ve ben- zeri diùer piüirme elemanlar×n×n bulundu- ùu bölgeler sistemin kullan×m alanlar×d×r. Mutfak davlumbaz söndürme sistemi dünyada en yayg×n olarak kullan×lan UL300 ( Underwriter’s Laboratories ) standartlar×n× saùlamal×d×r. Sistem, NFPA96 (Standart for the Installation of Equipment for the Removal of Smoke and Grease-Laden Vapors from Commercial Cooking Equipment) ve 17A (Wet Chemi- cal Extingushing System) standartlar×na uygun olmal×d×r. Mutfak mahallerinde yer alan davlumbaz- lar için düüük PH deùerli özel söndürme s×v×s× ile söndürme yap×lmaktad×r. Söndü- rücü kimyasal APC (Aaqueous Potassium Carbonate) olup, söndürme sonras× kolay- ca temizlenebilmektedir. Kullan×lacak silindirler, TPED onayl× CE belgeli olup; sistem borulamas×, SCH40 siyah çelik boru veya paslanmaz çelik boru ile yap×lmal×d×r. Sistem Elemanlar× Söndürücü S×v×: Düüük PH derecesine sahip, potasyum karbonat bazl×, boüald×ù× ortama zarar vermeyen, yaùl× ortam yan-

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=