Tesisat Dergisi 195. Sayı (Mart 2012)

74 Tesisat Dergisi Sayı 192 - Aralık 2011 TEKNİK BİLGİ mutfakların tamamlama havası debisi, sırasıyla uygun yönteme göre yapılması gerekiyor. Burada neredeyse karşılaşabileceğiniz bütün mutfak cihazları için duyulur ısı yayılımlarını, gizli ısı yayılımlarını, nem yayılımlarını veya buhar ya- yılımlarını mutfak cihazının nominal ısı yüküne bağlı olarak veriyor. Kilowatt dediğimiz kısım, mutfak cihazının ısıl bağlantı yükü, nominal yükü; Watt ise hesapta göz önüne alınması gereken o cihazdan duyulur ısı yayılımı. Sıcak mutfak hacmi içinde bir veya daha fazla davlumbaz olabilir ve oldukça fazla mutfak pi- şirme cihazı da bulunabilir. Bunların eş zamanlı çalışma faktörleri toplammutfağın egzoz havası debisine ve tamamlama havası debisine etki eder. Bir tek şu anda eş zamanlılık faktörlerini göz önüne alan standart VDI 252’dir. Mutfakların sınıflandırılması ve aynı hacim içindeki mutfak cihazlarının eş zamanlılık faktörü Örneğin; bar, restoran, otel mutfakları, kantin, pastane, yurtlardaki mutfaklar, yemek hazırlama fabrikaları gibi bunlara ait olan mut- fakların eş zamanlılık faktörleri A2 tablosunda verilmiştir ( Tablo3 ). Standart Duvara Monte edilen trapezoidal davlumbaz DIN EN 16282-2 , , Standart, Duvara Monte edilen, kutu tipi davlumbaz DIN EN 16282-2 Perimetre Tipi, Duvara Monte edilen, trapezoidal davlumbaz DIN EN 16282-2 Perimetre Tipi Duvara Monte edilen kutu davlumbaz DIN EN 16282 2 , , - Duvara Monte edilen, Endüksiyonlu, kutu tipi davlumbaz DIN EN 16282-2 Standart Ada tipi trapezoidal ortadan emiúli davlumbaz DIN EN 16282-2 , , , Standart, Ada tipi, kübik ortadan emiúli davlumbaz DIN EN 16282-2 Standart, Ada tipi, kübik yandan emiúli davlumbaz DIN EN 16282-2 Standart, Ada tipi, kübik yandan emiúli davlumbaz DIN EN 16282-2 Standart, Ada tipi, kübik endüksiyonlu davlumbaz DIN EN 16282-2 Şekil 3. DIN EN 16282-2’ye bağlı olarak ayrıntılı davlumbaz tipleri Şekil 4. Ada tipi davlumbazlar DAVLUMBAZ ÖLÇÜLEND÷RMES÷ VDI 2052 Şekil 5. Davlumbaz Ölçülendirilmesi VDI 2052 Tablo 3. A2. Mutfakların Sınıflandırılması (*) ve aynı hacim içerisindeki mutfak cihazlarının eş zamanlılık faktörü (**) ra Günlük porsiyon say Yemek zaman porsiyon zamanl k Faktörü *** ) Günlük porsiyon say Yemek zaman porsiyon zaman k Faktörü ) Günlük porsiyo n say Yemek zaman porsiyon zaman k Faktörü ) Mutfak Tipi No. Küçük Mutfak Orta büyüklükte Mutfak Büyük Mutfak say say *** say *** 1 <100 - 1.0 <250 - 0.7 >250 - 0.7 2 - 150 0.8 - <500 0.6 - >500 0.6 Gastronomik tesisler (snack bar, restaurant, hotel mutfaklar ) Kantin, kumarhane, 3 Ana mutfak - 250 0.8 - <650 0.6 - >650 0.6 4 Da m mutfa (pantry) - 40 1.0 - - - - - - 5 - 100 0.9 - <250 0.6 - >250 0.6 6 50 0 9 400 0 6 400 0 6 Yurtlardaki mutfaklar Haz rlama mutfaklar ve düzensiz yemek mutfaklar Hastane mutfaklar - . - < . - > . 7 - - - <3000 - 0.7 >3000 - 0.7 kar k mutfaklar Endüstriyel yemek haz rlama (yemek fabrikalar , pi irme dondurma mutfaklar , uçak *) **) Actual pow er consumption of kitchen Verilen de erlerden farkl klar konusunda i letmeci, mutfak tasar mc , mutfak montaj firmas ve tesisat tasar mc aras nda anla ma yap lacakt r. Bireysel olarak egzost edilen cihazlar için e -zamanl k faktörü olarak 1.0 al nmas tavsiye edilir. catering mutfaklar , merkezi mutfaklar) Bölüm1.5'e bak z Total rated pow er of kitchen appliances ***) zamanl k faktörü =

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=