Tesisat Dergisi 195. Sayı (Mart 2012)

72 Tesisat Dergisi Sayı 192 - Aralık 2011 TEKNİK BİLGİ monte edilen kutu tipi davlumbaz, perimetre tipi duvara monte edilen trapezoidal davlumbaz ve perimetre tipi duvara monte edilen kutu tipi davlumbaz duvara monte edilen tipler iken en alttaki duvara monte edilen endüksiyonlu kutu tipi davlumbazdır. Ada tipi davlumbazlar da duvar tipi davlum- bazların çiftli versiyonudur ( Şekil 4 ). Bunlar da; standart ada tipi trapezoidal ortadan emişli davlumbaz, kübik ortadan emişli davlumbaz, kübik yandan emişli davlumbaz, kübik endüksi- yonlu davlumbaz olarak tanımlanmaktadır. Davlumbaz debisinin hesaplanmasında biraz önce belirttiğim standartların hepsinde çeşitli metotlar vardır. Bu metotlardan en tam olanı, doğrudan hesaba dayanarak kesin netice vereni ve en fazla ayrıntılı olanı 2006 yılında yayınlanmış olan Alman VDI 2052 metodu veya standardıdır. Bu metodun davlumbaz ölçülerinin bilinip, davlumbaz altındaki cihazların ölçülerinin ve ısıl güçlerinin belli olduğu durumlarda kullanılması gerekiyor. Yan Duvar Tipi Davlumbaz Kesiti Tekli AdaTipi Davlumbaz Kesiti Çift SÕralÕAdaTipi Davlumbaz Kesiti Yo÷uúmalÕTipDavlumbaz Kesiti Şekil 1. Davlumbaz Tipleri Şekil 2. Davlumbaz Kesitleri Genelde Türkiye’deki projelerin büyük bir ço- ğunluğunda mutfak cihazlarının en azından ısıl değerlerini bulmak oldukça zor olmasına karşın, şayet projede bir mutfak danışmanı varsa, o takdirde mutfak danışmanları bu değerleri verebiliyorlar. VDI 2052’ye göre davlumbaz ölçülendirilmesi şe- kil 5’de görüldüğü gibi normal yükseklik genelde 2,1 metre, mutfak ekipmanlarının yüksekliği ise normal olarak 0,90 metre civarındadır. Davlum- bazınmutfak ekipmanlarının iz düşümünden hem sağdan hem soldan, hem önden hem arkadan yaklaşık 200 mm taşması gerekiyor. Açısı ise verilen boyutlarda 12 derecedir. 2052’ye göre davlumbaz egzoz tavası ve mut- fak tavanlama havası hesapları 2052’nin ek A1’inde verilen mutfak c,hazlarından mahale yayılan özgün duyulur ve gizli ısı ile nem yayılım değerleri tablosuyla ( Tablo 2 ) başlar. Bizim ta- sarımcı olarak istediğimiz; mutfak cihazlarının nominal kilovat yükleri veya ısıl yükleri dediği- miz nominal ısı yükleri ve bağlantı yükleridir. Elektrikli cihaz varsa, elektriğin şebeke yükü ya da gazlı bir cihaz varsa, nominal gaz yükü kilovat cinsinden o değerleri elde edebiliriz. Onun dışında bir de mutfak yerleşimine ihtiya- cımız var. Bu iki değeri aldıktan sonra doğrudan VDI 2052’den davlumbaz egzoz debisi ve de Tablo 2.2. Ek -A1 Mutfak Cihazları Projelendirme Tabloları (Mutfak Cihazlarından Mahale Yayılan Özgün Duyulur ve Gizli Isı ile Nem Yayılımı Değerleri) ra No. Mutfak Bölümü Is l Pi irme Cihaz Tarifi Buhar veya elektrik ile lan cihazlar Gaz ile lan cihazlar Çal ma Konumu Çal ma Konumu 1) 2) 1) 2) Duyulur Gizli Nem Duyulur Gizli Nem Duyulur Gizli Nem Duyulur Gizli Nem yay yay yay yay yay yay yay yay yay yay yay yay Q s Q t D Q s Q t D Q s Q t D Q s Q t D W/kW W/kW g/(h kW) W/kW W/kW g/(h kW) W/kW W/kW g/(h kW) W/kW W/kW g/(h kW) Normal Çal ma tl Çal ma Normal Çal ma tl Çal ma 3.1 Çok i levli cihazlar Kuzineler ve pi irme ba klar ) 200 80 118 100 50 74 250 100 147 150 80 118 ile : 3.2 Yer ocaklar 200 150 220 150 100 147 250 150 265 200 120 176 3.3 Pi irme Mikrodalga cihazlar 50 10 15 - - - - - - - - - 3.4 Buzçözme Su banyolar 125 200 294 - - - 195 220 323 - - - 3.5 cak tutma cak tutma tezgah ve 350 So utma dolaplar 350 - - - - - - - - - - - 3.6 Hazrlama Buzdolaplar 700 - - - - - - - - - - - letme (kendinden so utma makinal ) 3.7 Mutfak makinalar 175 - - - - - - - - - - - 3.8 Konveyörler ) 1000 - - - - - - - - - - - 4.1 Yemek da m cak servis tezgah 125 200 - - - - - - - - - - 4.2 alan So uk servis tezgah 700 - - - - - - - - - - - 4 3 Ç t l k k d 300 . a a - a a m masas - - - - - - - - - - - 4.4 cak içecek hazrlama sistemi 100 200 - - - - - - - - - - ) Pi irme pleyt (ba k) faktörü ile çarp r: - Elektrikli ocaklar için pleyt faktörü Yekpare pi irme yüzeyi: 1 Seramik pi irme yüzeyi: 1 ndüksiyonlu pi irme ba : 0,35 Geni çelik yüzey: 1 3 Özel cihazlar için notlar: , - Elektrikli ocaklar için pleyt faktörü • K= yar küresel yüzeyli ba k pi irme noktas olarak de erlendirilir (örnek: ndüksiyonlu wok pi irme noktas ; nominal de eri x tablodan okunan de er x pi irme ba k faktörü) Aç k ate li ba k: 1 • Noodle ( ehriye) pi irici, pi irme kazan gibi de erlendirilecektir Kzaran yüzeyli: 1,2 • Basnçl kaynatma kazan (braiser), bas nçl pi irici olarak de erlendirilecektir veya çabukkzartma cihaz olarak kullanld nda devrilebilir fritöz olarak al r Seramik yüzeyli: 0,8 • Piliç kzart , salamander veya s cak haval konveksiyonlu f n gibi al r ) Toplamemisyon odaya olarak yay r • Döner zgara,devrilir tava veya kzartma tavas gibi alnacaktr • Izgara oca ,kzartma oca gibi alnacaktr A k k b k h l k k i f i l t d l i ö d l di il kti • ç e ap, s ca ava onve s yon veya maa ç n oneerne g re e eren r ece r.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=