Tesisat Dergisi 195. Sayı (Mart 2012)

70 Tesisat Dergisi Sayı 192 - Aralık 2011 TEKNİK BİLGİ Mutfak Havalandırma Tesisat Tasarımı ve Tasarım Ölçütleri Bugünkü sunumumda mutfak havalandırma sistemlerine tasarım açısından yaklaşarak ir- delemeye çalışacağım. Bu konuda mevcut olan, tanınmış standartların derinine inerek anlatmak istiyorum. Alman standartlarından VDI 2052 bu standartların başında geliyor. Ticari mutfak havalandırma standartları Almanya’da VDI 2052 2006 versiyonunun öğrendiğim kadarıyla yakında 2012 versiyonu çıkıyormuş. DIN18869 da 2005 yılı versiyonuydu. Bu standartlar da şu anda Avrupa standartlarıyla yer değiştirdi. İngiltere’de HVCA DW-172 en son 2005 yılında yayınlandı. CIBSE Guide B de DW-172’nin içinde yer alıyor. ABD’de genellikle International Mec- hanical Code IMC 2009’da, NFBA 96, ASHRAE Standard 154 2003 yılında ve ASHRAE Hand- book Applications ‘da 2011 yılında yayınlanan İsmail CAN Birikim Mühendislik Oturum başkanlığını Zeki Aksu’nun yaptığı Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) İstanbul Temsilciliği’nin Şubat 2012-“Mutfak Havalandırma Tesisat Dizaynı ve Dizayn Kriterleri Semineri”nde İsmail Can tarafından yapılan sunumdan yararlanılarak hazırlanmıştır. ` ALMANYA VDI 2052 – 2006; DIN 18869 - 2005 ` ÷NG÷LTERE HVCA DW 172 – 2005; CIBSE Guide B ` A . B . D • International Mechanical Code IMC 2009 • NFPA 96 – 2008 • ASHRAE Standard 154 – 2003 • ASHRAE Handbook Applications - 2011 ` AVUSTRALYA AS 1668.2 - 2002 Tablo 1. Ticari Mutfak Havalandırma Standartları kodlar ve dokümanlar olup, mutfak havalandır- ma sistemlerinin tasarımı hakkında detaylı bilgi veriyor. Avustralya’da ise AS 1668.2 Standardı 2002 yılında yayınlanmıştır. ( Tablo 1 ) Genelde mutfaklarda bizi doğrudan ilgilendiren kısım sıcak mutfaklar ve sıcak mutfaklardaki davlumbazların hesaplanmasıdır. Davlumbaz dediğiniz zaman genelde duvar tipi davlum- bazlar, tekli veya çiftli ada tipi davlumbazlar, arka raf tipi davlumbazları şeklinde genelleme yapılmaktadır. ( Şekil 1 ) Biraz daha ayrıntıya indiğimizde bunların ke- sitleri; yan duvar tipi, tekli ada tipi, yoğuşmalı tip ve çift sıralı ada tipidir ki bunlara örnek Şekil 2 ’de görülen bulaşıkhanede kullanılan dik davlumbaz bu da çift sıralı ada tipi davlumbaz kesitleridir. Fakat VDI 2052’de şu anda eğer DIN EN 16282-2’ye bağlı olarak çok daha ayrıntılı davlumbaz tipleri tanımlanmış durumdadır. ( Şekil 3 ) Burada dikkat çekmek istediğim hu- sus üstten dört tanesi; standart duvara monte edilen trapezoidal davlumbaz, standart duvara ra No. Mutfak Bölümü Is l Pi irme Cihaz Tarifi Buhar veya elektrik ile lan cihazlar Gaz ile lan cihazlar Çal ma Konumu Çal ma Konumu Duyulur Gizli Nem Duyulur Gizli Nem Duyulur Gizli Nem Duyulur Gizli Nem yay yay yay yay yay yay yay yay yay yay yay yay Q s Q t D Q s Q t D Q s Q t D Q s Q t D Normal Çal ma 1) tl Çal ma 2) Normal Çal ma 1) tl Çal ma 2) W/kW W/kW g/(h kW) W/kW W/kW g/(h kW) W/kW W/kW g/(h kW) W/kW W/kW g/(h kW) 1.1 Kaynatma, Pi irme kazanlar ve buharl pi irme otomatik kazanlar 35 200 294 25 80 118 100 300 441 75 80 118 1.2 ve genel pi irme Bas nçl pi iriciler 40 10 15 - - - - - - - - - 1.3 bölümü Yüksek bas nçl buharl Önden sürmeli pi iriciler 25 200 294 25 0 0 - - - - - - 1.4 Yüksek bas nçl buharl kapakl cihazlar 25 200 294 25 0 0 - - - - - - 1.5 cak Haval Konveksiyonlu F nlar (Pi iriciler) 120 180 265 70 100 147 150 180 265 85 100 147 2.1 zartma, Izgara Devrilir Tavalar 450 400 588 250 150 220 450 450 630 450 250 368 ve Kavurma 2 2 Bölümü Pleytli zgara ve k zartma ocaklar 330 400 588 200 120 176 350 400 588 250 150 220 . 2.3 Salamanderler ve zgaralar 800 175 257 700 175 257 720 200 294 720 200 294 2.4 Pi irme ve K zartma F nlar 350 160 235 250 160 235 350 200 294 250 200 294 2.5 cak Haval cihazlar ve buzçözme cihazlar 70 150 220 40 60 88 100 150 220 50 100 147 2.6 Fast food k zartma ve zgara cihazlar 250 230 338 250 230 338 - - - - - - 2 7 Otomatik Sos Ciha lar 150 160 235 110 160 235 . z - - - - - - 2.8 Fritözler 90 700 1030 - - - 90 700 1030 - - - 2.9 Otomatik fritözler* ) 50 100 147 - - - - - - - - - Otomatik Fritözler** ) 50 550 808 - - - - - - - - - 2.10 ndüksiyonlu Izgara 70 28 +) 41 +) 35 50 74 - - - - - - 2.11 Seramik Izgara 200 80 118 100 50 74 200 80 118 120 64 94 2.12 Wok 70 28 41 - - - - - - - - - 2.12 Büyük pi irme ve zgara cihaz 260 105 155 130 65 96 300 120 176 180 96 142 *) Entegre hava çekicili 1) Normal çal ma: Birkaç pi irme, kzartma, fritöz, zgara, f nlama ekipman n ayn anda çal mas **) Hava çekicisiz 2) K tl çal ma: Dü ük çal ma dönemlerinde; ha lama, tma, buz çözme, s cak tutma, dü ük s caklk pi irmesi v.s. gibi durumlarda +) iki üretici firma verilerine göre Not: Dolap tipi cihazlarda termik hava debisinin hesaplanmas için z yüksekli i ortalama cihaz yüksekli ine göre belirlenecektir (bkz. ekil 3). Tablo 2.1. Ek -A1 Mutfak Cihazları Projelendirme Tabloları (Mutfak Cihazlarından Mahale Yayılan Özgün Duyulur ve Gizli Isı ile Nem Yayılımı Değerleri)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=