�==========���( =========== rf.ı/ ?l&nrfŞL1 Kazan temizliği, üç bölümde incelenebilir (4). Bunlar a) Kazan dış temizliği, b) Kazan duman gazı tarafı temizliği, c) Kazan su tarafı temizliğidir. , 3.L KAZAN DnŞ TIEMiZLIĞl 1 İşletmede kullanılan diğer ekipmanlar gibi, üç geçişli kazanlar da, dışarıdan bakıldığı zaman, remiz ve bakımlı bir erki bırakmalıdır. Armacürlerden ve diğer birleştirme yerlerinden buhar veya su kaçağı olmamalıdır. Aksi halde, ilk korozyon besleme noktalarını oluşturan ruz veya pislik birikintileri meydana gelebilir. 3.2. KAZAN IDUMAN GAZII TAIR.AFII TEMİZLiĞi Alev-duman borulu bir kazanın ekonomik işletilmesi ve bunun sonucu enerji maliyeclerinin düşürülmesi için, ısıtma yüzeylerinin remiz tutulması gereklidir. Duman gazı tarafındaki toz, kurum ve diğer birikintiler; ısı geçişinin önemli ölçüde azalmasına, baca gazı sıcaklığının yükselmesine ve böylelikle verimin düşmesine neden olmaktadır (5). Şekil l'de bu durum açıkça görülmektedir (2). 0,1 mm kalınlığındaki ince bir kurum tabakası bile baca gazı sıcaklığının yaklaşık 20°C yükselmesine ve bunun sonucu verimin % 1 civarında düşmesine yol açmakradır (2). Bu yüzden baca gazı sıcaklığına bakmak suretiyle ısı transfer yüzeylerinin kirlilik derecesini anlamak mümkün olmaktadır. Böylece yapılacak bakım aralıkları baca gazı sıcaklığına göre belirlenebilir. İşletme aralıklarında, ön duman sandığı kapakları ve brülör cespicleme flanşı açılarak, kazan borularında ve külhanda kirlenme olup olmadığı kontrol edilebilir. Kazan doğru ayarlanmış bir alev ile yakılıyorsa, duman gazı tarafını ayda bir defa temizlemek yeterlidir (4). Kurum tabakası özel bir kazan borusu temizleme fırçası ile temizlenebilir. Kalın kurum tabakası, kazanın ve borunun malzemesine zarar vermez. Sık sık soğuk durumda iken işlermeyealınan ve özellikle alçak basınçlı buhar ve sıcak su kazanlarında kurum ve kükürt bileşikleri terleyen ısıtma yüzeyleri üzerinde sere tabakalar oluşturabilirler. Bu tabakalar, akcifkarakcerleri nedeniyle kazan ve boru malzemesi için tehlike oluştururlar. Bu yüzden, kısa aralıklarla kurumların temizlenmesi gereklidir (4). Bu temizlik için normal duman borusu temizleme fırçası yerine, siklonlu emicili mekanik boru temizleme cihazı kullanılmalıdır. 3.3. KAZAN SU TAIRAFK TEMİZLİĞİ Kazanın su tarafındaki tortuların (çökeltilerin) etkileri ise farklılık göstermektedir. Su tarafındaki 1 mm'den daha fazla kalınlıktaki bir kireç tabakası, 400 baca gazı sıcaklığının 20°C dolayında yükselmesine yol açmaktadır (Şekil 1). Böylelikle sadece kazan verimi düşmez, aynı zamanda yanma hücresindeki kazan saçı ısınır. Baca gazı sıcaklığına bakılarak, kireçlenmenin olup olmadığını anlamak çok zordur. Bu nedenle, özellikle su kalitesinin iyi olmadığı işletmelerde, adam ve el delikleri açılarak, belirli aralıklarla ısırma yüzeylerini gözle kontrol etmek gereklidir. Sıcak su kazanlarında normal olarak su tarafındaki kirlilik enderdir. Buhar kazanlarında ise, kazan istenilen şartlarda hazırlanmış besi suyu ile beslendiği taktirde pratikte kazan ısırma yüzeyleri kireçlenmez. Bu durumda, kazan yılda bir defa basınçlı su ile iyice yıkanmalıdır (4). Umulmadık bir kireçlenme görüldüğü takrirde, kimyasal temizleme malzemeleri kullanılmalıdır. Yüksek ısıl zorlamalara maruz kalan ısırma yüzeylerinde, örneğin külhanda, � 380 360 � \,___ -- (Kazantaşlı) 340 320 300 280 I lsı Ge§i�i - 174 kW/m' t 260 ..ll 240 220 200 180 / -� Kazantaşsız ı.---- "'- / / � �""'�6"��� Boru Cidarı Kalınlık (mm) .... Şekil 2 Kazataşlı ve Kazantaşsız Durumda Kiilhandaki Yiizey Sıcaklığı Değişimi TESiSAT DERGİSİ SAYI 15
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=