ıt) o l;l vı o .; :::ı ,en < ' <O ~ ~ >, .. uı Küba1dan Yeni Hava Soğutma Teknoloiisi Gıda Maddelerinin Soğutulması Kurutma Demek Değildir Meyve, sebze, et ve sosis ürünleri açık şekilde depo/andıklarında nem kaybederler. Ancak bu gibi mallardan fazlaca nem alınırsa, malın değeri hızla düşer. İçten pürüzlü boruların kullanılmasıyla ve yeni "Temperature Equalizing System" ile Küba şirketi SG. C, serisindeki soğuk oda soğutucularını optimize ederek daha fazla etkinlik ile daha koruyucu soğutma sağlıyor. ı B aierbrunn'daki Küba Kaltetechnik GmbH şirketi nde , yeni hava soğutucuları geliştirilmesi , her zaman için yeni teknolojilerin kullanılmasıyla bağlantı lı dır. Bu prensip, şimdi de soğutucu serisi SG.C'de devam ediyor. Sonuç olarak daha etkili bir ürün ortaya çıkmış, birçok amaca yönelik kullanımlar için sunulmuştur. Özellikle çok hassas ürünlerin soğutulmasında , örneğin ambalajlanmamış sebze, meyve, et ve sucuk/sosis ürünleri, bu uygulamada ve özellikle de içten kanatlı boruların kullanımı ve Küba Temperature Equalizing System sayesinde daha güvenilir ve koruyucu olmaktadır. 1. İçten Kanatlı Boru içten kanatlı borular (Şekil 1) yıllardır soğutma tekniğinde kullanılmaktadır. Doğrudan genleşmeli hava soğutucularında iç ısı geçiş katsayısını ve böylece de kapasiteleri yükseltmektedir. Bu verimin arttı rılması ise mekan havasın neminin daha fazla alınmasına neden olur. Tam bu noktada zorluk başlar: Ambalajlanmış mallarda daha yüksek değerlerde yapılan nem alma problem yaratmaz, çünkü bunların doğrudan mekan havasıyla temasları yoktur; dolayısıyla içerdikleri nem alınmaz. Ancak içten kanatlı boruların bugüne kadar ku ll an ım ında , ambalajlanmamış hassas mallarda problemler görülmüştür. Depolama süresince mal kuruyordu. Bu kuruma çok ekstrem durumlarda malın tamamen bozulmasına kadar gidebilir. Küba firması birçok ölçüm, deneme ve testlerle içten kanatlı boruları , hassas mallar için yüksek hava nem oranı ve böylece maldan çok düşük nem alma işlevi gerçekleştirmek üzere optimize etmiştir. Kapasiteye ve Basınç Kayıplarına Etki içten kanatlı boruların temel yenilikçi itici gücü, soğutkan tarafındaki basınç kayıplarını , mevcut sistemlerde yarı yarıya kadar indirmesidir. Ancak doğru tasarım yapılması şarttır. içten kanatlı boruya sahip ısı değiştiricisinin verimi, düz borulu cihaza göre daha büyüktür. Ayrıca toplam basınç kayıpları da daha düşüktür (Grafik 1 ve Grafik 2). Diyagramlardan da a nlaşıld ığı gibi, ısı değiştiricisinin verimi içten kanatlı boruyla daha yüksektir ve aynı zamanda basınç kayıpları toplamda daha azdı r. Örneğin, belirli bir cihazın DT1 =9K Türbülatörlü düz boruda güç ve basınç kaybı ilişkisi içten kanatlı düz boruda güç ve basınç kaybı ilişkisi 10.0 9.0 8.0 _ 7.0 ~ =-6.0 r.,, ,:::ı 1 ) 1 • • •Oo(kW>1 -dp(PaU c.9 5.0 ••• 0.40 0.35 o.3oi e 0.25 ~ -"" 0.203 •cı o 0.15 cn ci 4.0 3.0 2.0 ..A~+-+---+--+--t--ı 0.1 O o 5 6 7 8 9 10 11 12 13 DT1 =tl 1-to, tl 1=O 0c iken Grafik J. Konvansiyonel sistemlerde basınç kaybı 110 14 0.05 0.00 15 -- • • •Oo(kWJ 10.0 j 9 .O _ ., (P•>ı----t---t---ı---+--+---,-....'---l---1 1 8.0 +----+--+---1,-----+--+--+ .. -~ '.___ı _ 7.0 +---+--t---ıı--+--.ı-----+---1--1--+---t ~ · ---- ------ ~6.0 --- r.,, ,::ı c.9 5.0 - - -- -+--+--1--+ ::l· - - -- 2.0 - - - -- --- ::::-ı 0.40 0.35 0.30 i e 0.25 ~ -"" 0.203 >Ol o 0.15 cn ci 0.10 o 0.05 0.00 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 DT1 =tl1-to, tl 1=O 0c iken Grafik 2. İçten kanallı sistemlerde basınç kaybı
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=