Tesisat Dergisi 295. Sayı (Temmuz 2020)
54 Tesisat / Temmuz 2020 tesisat.com.tr TEKNİK D ünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020’de COVID-19 pandemi ilan edilmesiyle hayatımızda her anlamda yeni bir dönem başlamıştır. Hayatımızın merkezine yerleşmiş olan COVID-19; sosyal yaşantımızdan, iş hayatımıza kadar birçok alanda ciddi etkiler bırakacaktır. Türkiye’de salgın ilan edildiğinden bu yana ülke çapında alınan birçok önlem salgının ülkemizde kontrol altına alın- masında büyük etki oluştururken, uzun süredir kapalı kalan AVM, otel, spor salonları, spa merkezleri gibi tesislerde başka tehlikelerin oluşumuna neden olmuştur. Bu tehlikenin en başında ise özellikle durgun sularda yaşam alanı oluşturan Lejyonella Bakterisi bulunmaktadır. Lejyonella bakterisi, 1976 yılında Philadelphia'da bir otelde Amerikan Lejyonerlerinin (Amerikan ordusu emekli askerleri) toplantısına katılanlarda ortaya çıkan bir salgın sonucu keşfedilmiştir. 221 kişinin rahatsızlanıp 34 kişinin ölüme yol açan bu enfeksiyon; salgından etkilenenlerin anı- sına Lejyoner hastalığı olarak ve keşfedilen yeni bakteri de Legionella Pneumophila olarak adlandırılmıştır. Türkiye litera- türüne Lejyonella bakterisi ismi ile giren bakteri; mikroskobik görüntüsü kapsülsüz, hareketli, biraz düzensiz çomak tipi bir bakteri türüdür. Bugüne kadar 50'nin üzerinde Lejyonella Bakterisi türü tanımlanmış; bazı türlerde ise 60'tan fazla aileye ulaşılmıştır. Lejyonella bakterisi nemli ve sulu ortamlarda yaşar ve çoğalır. En yaygın bulaşma yolu binalardaki sıhhi tesisat ve klima tesisatıdır. Özellikle hastane, otel, iş merkezleri, AVM, spa merkezleri ve fabrika gibi büyük ve karmaşık sistemlerde yaşam alanı oluşturur ve çoğalırlar. Lejyonella bakterisi, suda 20°C ve 50°C arasındaki sıcak- lıklarda çoğalabilir. 20°C'nin altında, bakteriler bulunur fakat aktif değillerdir. 25°C ile 45°C arasındaki su sıcaklıkları, 5-8.5 pH aralığı Lejyonella bakterileri için optimum büyüme ortamı sağlar. Büyüme ayrıca sıhhi tesisat sistemlerindeki biyo- filmler, sediment ve diğer mikroorganizmaların varlığıyla desteklenir. Uygun ortamı bulan bakteri, yani pH 6. ve 37°C de 2 saatte 2 kat kadar çoğalır ve 48 saatin sonunda sayıca kontrol edilemez hale gelir. Lejyonella bakterisi insanlarda iki hastalığa neden olabilir: • Pontiac ateşi; 1 ila 2 günlük bir kuluçka döneminden sonra gelişir. Semptomları ateş, kas ağrıları, baş ağrısı ve bazı durumlarda bağırsak şikâyetlerini içerir. Bu tip Lejyonella enfeksiyonu genellikle yaygın grip ile karıştırılır ve antibiyotik LEJYONELLA NEDIR VE MÜCADELE YÖNTEMLERI NELERDIR? CEREN ERCAN Caleffi Türkiye Teknik Müdür
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=